ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:221/616)

Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych 124

Kocham rolady wszelakie. Idealne do kawy. To takie ciasto, które łatwo się dzieli, bezstresowo kroi i może poleżeć,a raczej powinno. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie  CUKIETERIA Składniki na biszkopt czekoladowy - 1 szklanka cukru pudru 3 jajka(...)pianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj

Z Kuchni Do Kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 134

zamieniamy, najlepiej na krupczatkę!WYKONANIE:1. WYKONANIE CIASTA (bezglutenowego i tradycyjnego), krok po kroku, tutaj:- Idealna kruche ciasto - baza, przepis. / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie i dzielicie na dwie części. Jedna część posłuży za spód - pieczemy go w 180 stopniach (góra - dół, termoobieg) przez 20 minut.2 część to kruszonka. Czeka w lodówce podczas robienia masy(...)piany dodajemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.Na upieczony, wystudzony spód wylewamy masę serową.Na masę układamy pokrojone brzoskwinie, tak aby pokryły ser.Na brzoskwinie wykładamy białkową pianę.Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki i ścieramy ją na wierzch.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.PIECZENIE:180 stopni (góra - dół, termoobieg), 60 minut.(Uwaga, jeśli się rumieni za bardzo - zmniejszamy temperaturę! Kontrolujemy ciasto, ale nie otwieramy

Wypisz Wymaluj
Biszkopt z kremem kokosowym 97

Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, studzimy. Doprawiamy do smaku amartto. Jeśli ktoś woli, poncz można zastąpić likierem kokosowym(...)zwiększyć obroty. Wystudzony budyń chwilę miksować. Małymi porcjami dodawać ubitą śmietanę. Miser musi być ustawiony na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (zostawiamy ok 50g aby posypać wierzch ciasta. Przekrojony na pół biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu (ja zawsze kładę częścią przypieczoną do dołu), nasączamy, wykładamy pozostałą część kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi

Słodki Zakątek
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 130

wyrobieniu przełożyłam do większej miski i oprószyłam lekko mąką (zawsze tak robię). Miskę przkrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chwilę zarabiamy i dzielimy na porcje – 12 sztuk (porcja wychodzi ok. 84g). Formujemy kule, układamy na macie do pieczenia, lekko oprószonej mąką (lub papierze) zachowując odstępy ok. 1,5 cm, lekko spłaszczamy. Nacinamy(...)Pauliny. - Bułek nie musimy smarować jajkiem. Posmarowane wodą będą wyglądały, jak z piekarni (na zdjęciu nr 1 ta bez nasion chia. - Piekłam w piekarniku z termoobiegiem. - Z tego samego ciasta można upiec rogaliki. - Nie dosypujcie mąki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. - Nie próbowałam ich jeszcze nadziewać, ale moim zdaniem, nadają się do tego idealnie. Puszyste bułeczki z nasionami

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowy chlebek roti z batatów 150

jest bardzo ciepły rozgniatamy widelcem, odmierzamy 1 szklankę i dodajemy do mieszanki mąk. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy ziemniaki ostygną kontynuujemy wyrabianie dłońmi. Podsypujemy mąką ryżową, formujemy wałek, dzielimy na sześć albo więcej części (w zależności jakiej wielkości placki chcecie zrobić). Każdą część podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm. Wkładamy na suchą rozgrzana(...)moim zdaniem najlepszy chlebek wychodzi z mieszanki mąki ryżowej i z ciecierzycy. Ale jak uda się Wam stworzyć lepszą kombinację, to pochwalcie się w komentarzach . Smacznego! Wyrobione ciasto na bezglutenowe roti dzielimy na kilka części Bąbelki powietrza przy smażeniu bezglutenowego roti są mniejsze niż w glutenowej wersji   Artykuł Bezglutenowy chlebek roti z batatów pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
SZARLOTKA SYPANA 156

smaku zależy też w dużej mierze smak ciasta po upieczeniu. Najlepiej, żeby były kwaśne (antonówka, złota reneta), i wtedy fajnie się komponują w dość słodkim ciastem. A zatem ... do dzieła! 😉 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka(...)jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy przez ok. godzinę

Walijskie Pichcenie
Kokosanka z jagodami 3477

kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo 4 łyżki kaszy mannej 250 g borówek Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice i zagniatamy je aż powstanie jednolita kula. Dzielimy ją na dwa kawałki. 3/4 ciasta zostawiamy na stolnicy a resztę wkładamy do lodówki. Ciasto na stolnicy rozwałkowujemy i układamy na blaszce zakrywając dno i brzegi brytfanki. Ciasto posypujemy obficie kaszą manną aby borówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dietetyczne naleśniki na kefirze 499

mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją. Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne. Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię. Ja dzielę je na 2 porcje -  wychodzą wtedy 2 grubsze naleśniki. Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć

Grunt to przepis!
Mufinki z jabłkiem i orzechami 155

Mufinki robi się bardzo szybko...a jakie pachnące cynamonem...z dodatkiem jabłek i orzechów. Jesienne wypieki można zobaczyć u ..cdn. 1/2 szkl. mleka 2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami 155

odchodzić od rączek. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu (  nastawiam piekarnik na 40 stopni i tak ogrzewam ciasto drożdżowe).Ciasto pięknie wyrosło więc dziele je na dwie części wyrabiam ponownie i wałkuje na prostokąt. Kładę po środku prostokąta karmelizowane gruszki ( ostudzone) i zwijam jak na paszteciki.Wałeczki wyjdą nam dwa , kroimy(...)ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je.       Drodzy czytelnicy chcę wam parę słów powiedzieć o firmie Kłos Pol   Od jakiegoś czasu używam ich produktów do pieczenia ciast, chleba czy pizzy.Mają różne typy mąk  naturalnych .Nie dodają  do nich żadnych polepszaczy, dodatków, które powodują standaryzację mąki. Wytwarzają mąkę o bardzo dobrych parametrach wypiekowych

Różowa kuchnia
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 383

szklanka kaszy mannykarmel:25 dag posiekanych orzechów włoskich7-8 dag masła5 łyżek cukru brązowego2 łyżki miodu100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze(...)będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia...Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu).Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami. Ciasto jest najlepsze po 3 dniach aż skruszeje. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Zakręcona drożdżówka z makiem 165

Zakręcona drożdżówka z makiem..moja młodsza córka lubi takie wypieki..zresztą nie tylko ona..Przepis taki sam jak tutaj , tylko nadzienie tym razem inne.Drożdżówkę dodaję

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 172

wyrośnięcia na około 60 minut.       Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek o grubości co najmniej 5 mm, brzegi każdej bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem. Rabarbar oraz truskawki myjemy i obieramy. Rabarbar dzielimy na 5 mm kawałki(...)pieczemy w nim wyrośnięte bułeczki. Po 20 minutach powinny być już złoto-brązowe, czyli gotowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!      Jeśli macie problem ze zrobieniem ciasta drożdżowego to polecam ten  artykuł, może okaże się pomocny

Rozpustne gotowanie
Tort z kaszą manną 189

tych, którzy nie przepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy.   Składniki na ciasto:-3,5 szklanki maki pszennej-0,5 szklanki cukru-2 łyżki płynnego miodu-2 łyżki śmietany-0,5 kostki margaryny-2 jajka-łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki kremu:-1 l mleka(...)minuty i odstawiamy do wystygnięcia.   Do mąki dodajemy cukier i margarynę i wszystko skruszamy.Dodajemy śmietanę, jajka, miód i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części.   Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze

Maminek kulinarny
Pampuchy drożdżowe z mięsem 196

oraz czas 2 minuty. Po sygnale otwieramy wieko robota i dodajemy pozostałe składniki. Uruchamiamy program pastry 1. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i dzielimy na ok 15 części (tyle ile mamy kuleczek mięsa). Każdą rozpłaszczamy, nakładamy mięso i zlepiamy. Nadajemy okrągły kształt i odstawiamy do ponownego lekkiego wyrośnięcia (10 minut(...)misie umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, pozostałe mleko, sól oraz olej. Składniki łączymy mikserem z założonym hakiem lub dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i dzielimy na ok 15 części (tyle ile mamy kuleczek mięsa). Każdą rozpłaszczamy, nakładamy mięso i zlepiamy. Nadajemy okrągły kształt i odstawiamy do ponownego lekkiego wyrośnięcia (10 minut

Kuchnia w czekoladzie