ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:213/616)

Ciasto Magnolia 972

ponurą jesienną niedzielę, pragnę zaproponować Wam przepis na pyszne kolorowe ciasto Magnolia. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, musu ananasowego, kremu advocatowego oraz polewy z białej czekolady. Kto zje jeden kawałek, z pewnością sięgnie po kolejny. Ciasto Magnolia cieszy zarówno oko jak i podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżki oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, ½ łyżki proszku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słodko - Kwaśny Sernik Z Porzeczkami W Kruchym Cieście 170

środku jest u mnie sporo, można dodać mniej oczywiście. Polecam spróbować wam zrobić taki serniczek, to ciekawe doznanie smakowe :) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 podwoić składniki Ciasto kruche: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej Masa serowa(...)porzeczki cukier puder do dekoracji 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i chowam do lodówki na 30 minut. 2. Białka ubijam na sztywno. Masło ucieram z cukrem, dodaje żółtko i po łyżce sera. Dodaje mąkę ziemniaczaną, ubite białka, owoce i mieszam delikatnie wszystko.  3. Ciasto wyjmuje z lodówki, dzielę na dwie połowy i wałkuje na dwa cienkie blaty. Wykładamy

Gotowanie...to proste !
bezglutenowe & wegańskie drożdżówki z malinami 273

łączymy z cukrem pudrem i wykładamy na rozwałkowane ciasto (nie nakładając za dużo przy brzegach). Następnie ciasto zwijamy ciasto jak na roladę (wzdłuż krótszego boku) i dzielimy ostrym nożem na porcje, przecinając ciasto co ok. 3-4cm. Drożdżowe roladki układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut, następnie wkładamy do piekarnika

chili & sugar
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 122

Niedzielny poranek. Wszystko płynie wolniej, bez pośpiechu. Powoli zrobione śniadanie, nieśpiesznie wypita kawa. A na deser kawałek ciasta. To taki nasz mały rodzinny rytuał - w niedziele do śniadania ZAWSZE musi być ciasto. I nie ma że boli, że ziemia się trzęsie lub walą pioruny. Jak nie ma niedzielnego ciasta - to dopiero koniec świata. Raz z powodu

My simple kitchen
Apple Pie - klasyczny placek z jabłkami 164

minut. 2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy nasiona, a następnie kroimy w cienkie plastry. Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem, dokładnie mieszamy z jabłkami. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 25 cm. Formę o średnicy 20 cm smarujemy dokładnie masłem. Wkładamy jeden płat ciasta i delikatnie przyklepujemy. Wykładamy jabłka

My Culinary Art
Wilgotny Tort Czekoladowy z Aksamitnym Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady 1782

upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy. Ciasto przekrawamy na trzy równe części.  Masę również dzielimy na trzy części. Na spód ciasta wykładamy porcję kremu, przykrywamy średnim krążkiem ciasta, znów wykładamy krem i przykrywamy górą tortu.  Całość smarujemy pozostałą masą. Tort możemy dodatkowo udekorować dowolnymi, czekoladowymi ozdobami. U mnie

Słodka Strona
Makowiec nie tylko świąteczny 367

Formujemy kulkę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min 2 godziny.Masa makowa:Ubijamy białko i dodajemy do gotowej masy makowej. Mieszamy i dodajemy ulubione bakalie.Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy  masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy, boki zakładamy

Smaki Edyty
Brioche, chlebek z Finezją 118

być bardzo miękkie i lekko klejące.Już wyrobione ciasto zostawiamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy zwilżoną ściereczką na ok.30-40 min.,powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbijamy ręką i dzielimy na dwie części. Wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.Znowu przykrywamy ściereczką na ok.30 minut.Piekarnik włączamy na 190°. Gdy ciasto ponownie urośnie

Pasje Jolki
Italian cheesecake 163

byłam małą dziewczynką, mama w każdy weekend piekła ciasto. Wydaje mi się zresztą, że działo się tak w większości typowych polskich domów. Ciasto było czymś ekstra, czymś na co czekało sie cały tydzień. Wypiekiem, który najbardziej zapadł mi w pamięć jest sernik.  Sernik mojej mamy jest bardzo smaczny, i za każdym razem zajadam się nim ze smakiem. Jest też

W mojej holenderskiej kuchni
Makowiec zawijany 190

masy makowej, ale jak dla mnie zawsze czegoś w niej brakuje. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem z orzechami i rodzynkami, całość dokładnie mieszamy.Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Następnie nakładamy na nie masę makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca z każdego brzegu. Ciasto zwijamy w rulon. Brzegi

Emcia Pichci
Sernik z kratką 199

zagniatamy, tylko do połączenia składników, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części miej więcej 3/4 i 1/4, jedną czwartą ciasta chowamy do lodówki, resztą wylepiamy dno blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do  nagrzanego

Piekę, bo lubię
Wielka Brytania, czyli angielski Apple Cake 291

ciągnięcie sań, Mikołaj przygotowuje ostatnie prezenty, wszyscy czekają... A ja postanowiłem przygotować swoje pierwsze w życiu ciasto. Taki prezent dla samego siebie. Wyszło lepiej, niż oczekiwałem, więc dzielę się przepisem. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 1 jajka, cukru trzcinowego (z powodzeniem można zastąpić zwykłym), odrobiny soli, 400 ml mleka, budyniu waniliowego

Wyprawy kulinarne
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 266

malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), cukier puder do oprószenia   Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części- jedna ok. 60% a druga ok. 40%. Zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Możemy to zrobić dzień wcześniej. Jak już ciasto się zamrozi większą część ścieramy

Passion of Cooking
Zemsta Teściowej 218

łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych   Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 34cm x24cm.   Pieczemy przez ok. 30 minut w 160C. Studzimy. Drugą część ciasta wykładamy

Passion of Cooking