ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:217/616)

Ciasto a la milky way – prosty przepis 181

pysznym, mocno mlecznym kremem i czekoladową polewą. Idealne na każde przyjęcie, idealne na Sylwestra. To ciasto znika równie szybko, jak się je przygotowuje. Przepisów na tego typu ciasta jest mnóstwo ja dziś dzielę się z Wami moją wersją. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Spróbujcie ciasta a la milky way według mojego przepisu Korzystają z okazji życzę Wam SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO

Słodkie okruszki
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 135

cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche -   mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku

Ciastka - domowe słodkości
Wytrawna chałka buraczana 56

mieszamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe części - z każdej z nich formujemy wałeczek długości około 25-30 cm. Wałeczki układamy obok siebie, sklejamy ze sobą w jednym końcu i zaplatamy warkocz

Kolorowy Przepisownik
Roladki makowe w masie serowej 229

olejek migdałowy Masa serowa: 1000 gram sera 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę  z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C.  Mak sparzyłam

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z budyniem 355

Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotke z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas ( moja rodzinka) na TOPIE najlepszych ciast. Składniki:2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany(...)folię spożywczą i schowac do zamrażalnika na 1 godz. Budyń ugotowac w 1 litrze mleka. Przygotowac foremke , wyłozyc sreberkiem i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika , dzielimy na pół , wykłądamy 1 częscia foremkę a drugą czesc z powrotem do zamrażalnika w celu zapieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 30 min. Nastepnie wykładamy jabłka

Słodkości i nie tylko
PASZTECIKI 173

sól i olej oraz zaczyn i zioła (0,5 łyżeczki). Najpierw mieszamy łyżką a następnie dobrze zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia.  Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy na prostokąt o wym. ok. 40/15 cm. Smarujemy połową farszu mięsnego i zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki o wielkości

Pani na deser
Brownie super czekoladowe 110

Zapraszam na przepis na brownie super czekoladowe. Nie chce w ogóle myśleć ile kalorii ma to ciasto. Ale jest tak pyszne, że kawałeczek tej czekoladowej bomby

codojedzenia
Bułeczki malinowe - plecione gniazdka 121

gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). W razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na równe części (ja podzieliłam na 8, ale jeśli chcemy mniejsze bułeczki trzeba na więcej). Każdy kawałek rolujemy w wałeczek, zawiązujemy na środku pętelkę i oba końce owijamy

Kolorowy Przepisownik
Proste pszenne tortille 232

momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formuję kulę i wkładam do miski, którą przykrywam czystą ściereczką  i odstawiam na  15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję na blat, dzielę najpierw na pół, każdą połówkę znów na pół tak, aby wyszło d 8 w miarę równych kawałków. Z każdego formuję kulkę. Pierwszy rozwałkowuję na kształt okręgu - pozostałe przykrywam

apetytnapieczenie
Miodowy SNICERS 226

rondelka, mieszamy  (uwaga żeby polewa się nie przypaliła ), gorącą masę wykładamy na surowe ciasto. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiając na gładkie ciasto, które z kolei dzielimy na dwie części i pieczemy w dwóch wysmarowanych masłem foremkach, na jeden blat wykładamy przygotowaną polewę pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temperaturze 180ºC budyń przygotowujemy

Luźna Kuchnia
Ciasto z marcepanem 145

Sobota i weekend. Musiałam upiec coś słodkiego do kawy. Moje dziecię miało ochotę na tort princessa , ale zapomniało kupić zielony marcepan. Postarałam się jednak upiec ciasto

codojedzenia
wielkanocna babka tulipan 275

łyżki kakao 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dobrze mieszamy i dzielimy równo do czterech misek. Do pierwszej miski dodajemy budyń waniliowy, dokładnie mieszamy i wylewamy na dno keksówki. Do drugiej miski wsypujemy kisiel, mieszamy i wykładamy kolejną masę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Paluchy z marynowanym pieprzem zielonym 133

ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, olej i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto spłaszczamy, dodajemy pieprz i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na kawałki   wielkości orzecha włoskiego (ok. 25 -30 szt. ). Z każdego kawałka rolujemy jak najcieńszy wałek i układamy na podsypanej mąką blasze z piekarnika. Będą nam potrzebne

Moniki Smakołyki
Egzotyczne ciasto z kaszą manną 215

litr mleka 5 łyżek kaszy mannej 3 łyżki cukru jeden świeży ananas Wykonanie:  Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę, Dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Gdy będzie jednolite dzielimy ej na dwie części. Pierwszą wykładamy na spód blaszki. Drugą odstawiamy na później. Mleko zagotowujemy i wsypujemy kasze i cukier. Całość mieszamy aż do uzyskania gęstej masy. Przelewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Stefanka 136

masła, 1/4 szklanki cukru. polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 30 g masła. dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych. Przygotowanie:     Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na 3 części i wyklejamy 3 blaszki o takiej samej wielkości, wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. U mnie są to blaszki ok. 25x 30cm. Jeśli nie macie 3 takich

Aga w kuchni
Panettone 227

ostrzem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 7 i czas 20 min. Dodajemy wszystko i wyrabiamy zgodnie z opisem. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do miski i odstawiamy. Po godzinie ciasto zagniatamy kilka razy i dzielimy na ilość foremek, formujemy kule. Jeśli robimy w tortownicy, to robimy jedną kulę. Ciasto powinno sięgać około 1/3 blaszki. Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika z włączonym światłem

ladykitchen