ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:224/616)

Pierogi z mięsem i pieczarkami – pyszne! 167

przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na dwie części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie

e-PrzepisyKulinarne
Placek z waniliową kruszonką i jabłkami 140

wanilinowego lub z wanilią* Nadzienie: 1 kg soczystych, słodkich jabłek 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru wanilinowego lub z wanilią 2 białka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gdy masa będzie zwarta, dzielimy na dwie porcje i odstawiamy na ok. 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub kromy na bardzo

Kucharzyca
drożdżowa choinka z powidłami i orzechami :-) 179

całość mieszamy.  Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,następnie dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy druga częścią.   Wykrawamy kształt choinki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Paryski kłos z lawendą 190

ciasto wkładamy do miski z wysypaną mąką przykrywamy ściereczką na 1 godzinę  do podwojenia swojej objętości- po tym czasie wyciągamy ciasto na omączony blat i odgazowujemy ciasto (możemy uderzyć je pięścią :))- dzielimy na 3 części mi wyszło po ok 210 g- z każdego kawałka rozwałkujemy delikatnie prostokąt i brzegi składamy do środka (łączenie sklejamy palcami)- delikatnie rozwałkujemy i sklejeniem

Basia w kuchni
Żytnio-pszenny z cebulką 211

żytniej typ720, 140g wody. Zaczyn po wymieszaniu, przykrywamy i w temp. pokojowej pozostawiamy, na minimum 12 godzin. Następny dzień rano, etap II Po tym czasie w cieście wyraźnie widać, co się z nim działo przez te godziny. Różnej wielkości bąbelki i bańki, przyjemny zapach i lekkość ciasta mówi nam, że fermentacja przebiegła prawidłowo. Zabieramy się do etapu II. Do zaczynu

Leśny Zakątek
Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną 202

pierwszym etapie wykonania ciasta. Masą tą później polewa się gotowy deser. Ja nie odlewałam masy. Użyłam całości, ale w zamian odjęłam jedno jajko, aby konsystencja ciasta i ilość tłuszczu pozostała podobna. Nie dzieliłam też jajek na żółtka i białka ubijane osobno, czym ułatwiłam sobie pracę. Ciasto upiekłam poprzedniego dnia wieczorem, przykryłam ściereczką aby nie wyschło, a następnego dnia zrobiłam resztę

Posadzone i zjedzone
Buchty z marmoladą 169

skórkę z cytryny. Całość  zalewamy wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrabiamy i dzielimy na równe części, ilość zależna  wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie,  dodajemy marmoladę

Moniki Smakołyki
Piernik herbaciany z rumem 130

lubi szybkie i łatwe ciasta to gwarantuję, że przepis jest właśnie dla niego! Dodatkowo jeśli użyjecie własnego powidła lub marmolady, ciasto będzie jeszcze pyszniejsze! Do dzieła! Składniki 4 jaja od kur z wolnego wybiegu 1 szklanka mocnej herbaty Melisa/Lemon  Teekanne 1 szklanka prawdziwego miodu, obojętnie jaki, byle nie sztuczny 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka oleju 2 łyżeczki sody

Z Kuchni Do Kuchni
SKŁADANKA DŻEMOWA 161

waniliowego Dodatkowo: 1 słoiczek ulubionego dżemu np. truskawkowy cukier perlisty Cukier Królewski Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier waniliowy. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką

Ciastka - domowe słodkości
Pani Walewska 1740

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy. Gotowe dzielimy na pół i owinięte w folię spożywczą wkładamy na ok 30 min do lodówki.   Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodając małymi porcjami cukier. Na sam koniec

Malinowe Pocałunki
Najlepsze kruche rogaliki!!! 231

posiekać nożem. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Jedną sobie zostawiamy a pozostałe wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy na ok 3 mm, i dzielimy na 8 trójkątów. Na brzeg ciasta nakładamy 1 łyżeczkę powideł. Muszą być gęste żeby podczas pieczenia nie wypłynęły. Zwijamy i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak z pozostałym

Delicious Titbits
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 166

Ciasto którym się dziś z Wami dzielę powstało podczas słonecznych wakacyjnych dni... gdzieś jednak zdjęcia zawieruszyły się na moim dysku dlatego post dodaję dopiero dziś. Ciasto jest banalnie proste i  można je przygotować z takimi owocami na jakie akurat mamy chęć a więc dziś zapraszam na drożdżowe - tzw, KLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży

Radość kipiąca uśmiechem.
BUŁECZKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 214

studzimy. Do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, przestudzoną margarynę i zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze części, u mnie ok. 20. farsz: Kapustę gotujemy, odcedzamy, odciskamy z wody i kroimy na drobno. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Tarta tatin 173

jabłek 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny 50 g masła ciasto francuskie Jabłka obieramy i dzielimy na cząstki , cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny wkładamy na patelnię i smażymy aż powstanie płynny karmel , następnie dodajemy jabłka i mieszając prażymy je w karmelu ok 10 min aż sok odparuje. Jabłka układamy w szklanej formie , na wierzch

Gotowanie jest łatwe
Sernik z brzoskwiniami 205

sera 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny Beza: 5 białek 1 kisiel wiśniowy  1 szklanka cukru Dodatkowo: brzoskwinie z puszki Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy  i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy na godzinę do lodówki. Drugą częścią wylepiamy blaszkę posmarowaną masłem i posypan ą bułką tartą. Pieczemy około 10 minut

Pyszności Słodkości

Proponowane wyszukiwania