ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:223/616)

Rogale drożdżowe z nadzieniem o smaku pina colada. 173

też wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu).        Składniki nadzienia dokładnie mieszamy, dodajemy cukru do smaku.        Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części

Rozpustne gotowanie
Co w "maminej" torbie piszczy... A do tego placek z dżemem. 374

Siekamy wszystko, szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i owijamy lnianą ściereczką i zostawiamy w lodówce na 3 godziny.Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną.Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie części. Pierwszą ścieramy na grubej tarce wprost do formy. Wykładamy dżem i przykrywamy utartą, drugą połową ciasta.Pieczemy około 45 min. w temperaturze 180 - 200 stopni.Smacznego

Miksturownik
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 160

Jeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu

Gotowanie z pasją
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 120

Jeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu

Gotowanie z pasją
Jagodzianki 116

cienką strużką. Kiedy wszystkie składniki są już w misce, to możemy zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Jeśli ciasto mocno się klei, to podsypujemy dłonie mąką. W mikserze zajmie to około 5-7 minut, natomiast ręcznie nieco dłużej, bo około 20 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni i brzegów miski. Formujemy kulkę, oprószamy ją mąką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Jagody zasypujemy cukrem oraz skrobią i mieszamy. Skrobia ma za zadanie nieco zagęścić sok, który puszczą owoce. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, zagniatamy i dzielimy na 16 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy dość cienko, na środek kładziemy dwie kopiaste łyżki jagód, a brzegi zlepiamy, tworząc duży pierożek. Gotową jagodziankę delikatnie rolujemy, aby nadać

Analiza Smaku
Sernik gotowany z wiśniami 275

postaci ,ale pewnie to już wiecie,bo jest ich sporo u mnie na bogu. Mam dla was sernik,tym razem gotowany,do tego wiśnie i herbatniki.....Idealne ciasto do kawy na niedzielę i święta....polecam

Swojskie jedzonko
Tort cytrynowo- miętowy 71

porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną

Słodki Zakątek
JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 131

delikatne, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Dobrze wyrośnięte, lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. Smaczne ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Idealne z wegańskimi kotlecikami z buraków, kaszy i batatów. Ciasto nie sprawi Wam najmniejszych problemów. Jest gęste, plastyczne i dobrze daje się formować. Pięknie i szybko rośnie w ciepłym miejscu, np. w pobliżu grzejnika, a później także w piekarniku. Jedyne(...)użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie. Gdy ciasto   zacznie odstawiać od ścianek naczynia, oprószamy mąką, formujemy kulę i wykładamy na posypany mąką blat. Wyrabiamy ręcznie ok. 3 minuty, po czym przekładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy folia i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 9 równych części

cool and minty
Wypieki na święta niekoniecznie tradycyjne 116

Za tydzień Wielkanoc! Pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Nie jestem fanką mazurków, więc moje wielkanocne wypieki mają mało wspólnego z tradycją jak szarlotka z budyniową pianką

codojedzenia
CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 241

swą objętość. Farsz: Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy olej. Obsmażamy na złoty kolor. Na maśle podsmażamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 4 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło. Każde koło smarujemy przecierem, układamy szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy pokrojone w paski pomidory, posypujemy serem

słodki bratek
Ciasto amerykańskie 75

żeby nie powiedzieć banalny, a ciasto zawsze się udaje i wcale nie trzeba posiadać zdolności kulinarnych. Wystarczy, że wymieszacie wszystkie składniki dodacie jabłka oraz ulubione bakalie i ciasto gotowe. Zatem do dzieła

Z Hrabiną w kuchni
Co na deser ? Baklava - słodki przysmak z bliskiego wschodu 216

efekt. Niewiem czy ta baklava jest grecka czy arabska. Z baklavą jest tak jak z bigosem, każda gospodyni ma swój sposób. Na pewno jest bardzo słodka... do dzieła. Składniki: 500 g ciasta filo (24 płaty), można je kupić mrożone albo świeże z lodówki. Można też pokusić się o zrobienie samemu, ja nigdy nie zrobiłam, wydaje się to dużym wyzwaniem, zwłaszcza

Ale Pyszka!
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 111

pszennej wyrośnie bardziej niż z orkiszowej. Do mąki dodajemy zaczyn, esencję i masło, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi dwoją objętość dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy placek, w którego środek wkładamy kawałki truskawek, a następnie zamykamy i formujemy w dłoniach kulkę. Przygotowane bułeczki wykładamy na blasze, przykrywamy

Kucharzyca
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 115

Obiecałam sobie , że z nadejściem sezonu na truskawki upiekę kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką. To ciasto jest przesmaczne i dla mnie hitem lata. Pasuje

codojedzenia
Rogale 127

składniki -oprócz dżemu i białek z jaj- umieszczamy w misce, gdzie dodajemy  wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, aż do połączenia... Po dokładnym wymieszaniu mechanicznym, ciasto wyrabiamy ręcznie. Potem dzielimy na części, wałkujemy i kroimy na "trójkąty", które smarujemy dżemem i zwijamy. -- -- Następnie zwinięte rogale smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub sezamem... Pieczemy

chleba naszego