Weekend i kolejne wspólne pieczenie..tym razem Dorotka zaproponowała wspólne wyplatanie ..chałki, wieńce i inne plecionki do wyboru..No i tak oto miałam problem co by
Moje domowe kucharzeniestopniowo na patelnię, dodajemy pozostały tłuszcz, odrobinę soli i ciągle mieszając smażymy aż całkowicie zmięknie i zeszkli się. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły(...)posiekaną cebulę oraz drobno poszatkowaną kapustę. Dodajemy tłuszcz i odrobinę soli, smażymy aż zmięknie i się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły
Kuchnia w czekoladzieodrobinę mąki. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ostawiamy do wyrastania na 1,5 godziny. Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, odgazowujemy go uderzając pięścią, dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy wałek o długości ok 20-25cm, robimy węzełek, a końce ciasta sklejamy ze sobą. Bułeczki układamy na blasze w sporych odstępach, , wierzch smarujemy mlekiem
Obiad gotowyresztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i dzielę na kilka części. Zależy jakie chcemy pizze duże. Ciasto rozciągam rękoma układam na blaszce. Smaruję sosem pomidorowym. Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam
wesoła kuchniałyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 40 minut do lodówki. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy tak, aby ciasto było bardzo cienkie. Wykrajamy za pomocą foremek świąteczne kształty. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Strojenie to już tylko kwestia naszej wyobraźni
Ania i Marcin gotujądrewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut). Dosypać żurawinę. Wymieszać. Odstawić ciasto na noc do wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką. W niedzielę rano : Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek. Warto zwrócić uwagę, by nie wkładać do pojemnika żurawin. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać łuskanym słonecznikiem. Odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieW ten weekend wspólnie z innymi blogerkami piekłyśmy ciasteczka ...ja jakoś nie mogłam znaleźć przepisu, który by mi odpowiadał ....tzn.znalazłam sporo i mam sporo zapisanych
Moje domowe kucharzenieSłodka propozycja na Dzień Dziecka Tematem ostatniego, niedzielnego pieczenia były ciasteczka "Pieguski" . Przepis banalnie prosty w wykonaniu, a jego efekt jakże pyszny! Miałyśmy tu szerokie
Grunt to przepis!Kolejny weekend...oj jak ten czas szybko leci...i kolejne wspólne pieczenie ..tym razem wybór padł na mufinki..mufinki są bardzo proste i szybkie do zrobienia
Moje domowe kucharzenienatychmiast wkładamy do lodówki (ciasto też wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu). Składniki nadzienia dokładnie mieszamy, dodajemy cukru do smaku. Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części
Rozpustne gotowanieteż wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu). Składniki nadzienia dokładnie mieszamy, dodajemy cukru do smaku. Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części
Rozpustne gotowanieSiekamy wszystko, szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i owijamy lnianą ściereczką i zostawiamy w lodówce na 3 godziny.Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną.Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie części. Pierwszą ścieramy na grubej tarce wprost do formy. Wykładamy dżem i przykrywamy utartą, drugą połową ciasta.Pieczemy około 45 min. w temperaturze 180 - 200 stopni.Smacznego
MiksturownikJeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu
Gotowanie z pasjąJeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu
Gotowanie z pasjącienką strużką. Kiedy wszystkie składniki są już w misce, to możemy zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Jeśli ciasto mocno się klei, to podsypujemy dłonie mąką. W mikserze zajmie to około 5-7 minut, natomiast ręcznie nieco dłużej, bo około 20 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni i brzegów miski. Formujemy kulkę, oprószamy ją mąką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Jagody zasypujemy cukrem oraz skrobią i mieszamy. Skrobia ma za zadanie nieco zagęścić sok, który puszczą owoce. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, zagniatamy i dzielimy na 16 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy dość cienko, na środek kładziemy dwie kopiaste łyżki jagód, a brzegi zlepiamy, tworząc duży pierożek. Gotową jagodziankę delikatnie rolujemy, aby nadać
Analiza Smaku