skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy
Ciastka - domowe słodkościpieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego 200 g wiórków kokosowych 1 - 2 brzoskwinie Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej
Ciastka - domowe słodkościwyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, dzielimy na kilka części i wałkujemy na placek grubości ok 0,5cm. Szklanką lub większym kubkiem wykrawamy koła. Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy tworząc
Radość kipiąca uśmiechem.dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć nadmiar dwutlenku węgla. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy w dłoniach, dzielimy na 3 części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedną część ciasta rozciągamy tworząc okrąg i rozpłaszczamy. Pozostałe dwie części rolujemy w wałeczki długości ok. 10cm. Białą kiełbasę
Gotowanie i blogowaniechwili możecie wgnieść w ciasto trochę cukru pudru, albo posypać już na blaszce przed pieczeniem i włożyć do pieca.. :) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, następnie posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy wzory foremkami, wierzch ciastek można posypać cynamonem lub cukrem pudrem, układamy ciasteczka
Zainspiruj się kuchniąCiasto nie tylko na niedzielę. Może być na szczególne okazje takie jak zbliżający się Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie dość, że pięknie wygląda to smak nawet przewyższa jego wygląd. Bardzo polecam! Składniki: Składniki na ciasto kakaowe i orzechowe : 300 g margaryny 6 łyżek oleju 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku
Podróż w kulinariaPyszny serniczek na bazie ricotty i mascarpone z dodatkiem polewy z malin to coś co koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania i smakuje
I LOVE LIFELubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni
I LOVE LIFEWczoraj upiekłam kolejną dynię. Przygotowałam kilka przepisów z jej udziałem. Na początek proponuję chlebek dyniowy z bakaliami. Pyszne wilgotne ciasto zresztą jak każde ciasto dyniowe , idealne
codojedzeniabiałek - 3/4 szklanki cukru oraz - 1 kg brzoskwiń, sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę. Przygotowanie: Na początek zabieramy się za zrobienie ciasta. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na 2 nierówne części. Tą mniejszą zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki a tą większą wykładamy foremkę o wymiarach
Zainspirowana w kuchnistolnicę. Dłonmi nadajemy kształt prostokąta i składamy jak kopertę: prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny brzeg do środka i górny do środka. Tak zlożone ciasto lekko rozciagamy i dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na prostokąt o 0,5 cm grubosci. Następnie zachowując centymetrowy margines, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką obu cukrów i cynamonu. Można lekko
Mia Cucina SofietaPolewa czekoladowa – babcina polewa do ciast Co jest tzw. przysłowiową kropką nad „i” każdego ciasta? Oczywiście polewa Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszną, prostą polewę czekoladową jak za dawnych lat. Taką polewę przygotowywała często moja babcia. Prosta i pyszna, do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Błyszcząca, miękka, dobrze pokrywająca ciasto. Ja przeważnie polewam nią murzynka
Słodkie okruszkiKiedy masa wystygnie, kruche ciasto mięknie i staje się delikatne niczym biszkopt. W efekcie możemy podzielić się z bliskimi smacznym przekładańcem z delikatną, nieco budyniową, masą serową. Ciasto nie tylko na niedzielę, ale i od święta. Przepis został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Sernik smażony
Trzeci talerzpołączenie słodkich jagód i kwaśnego rabarbaru nadaje mu wyjątkowości. Dodam jeszcze, że przygotowanie trwa mniej niż 10 minut, więc jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to do dzieła! Składniki na kefirowe ciasto z jagodami i rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki naturalnego
Rozpustne gotowaniePrzykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, szczypiorek, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy wałek i dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 15 cm i układamy na blasze podsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia
Moniki Smakołyki