ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:211/616)

Mazurek kakaowo- kokosowy 164

mleka w proszku 50g kokosu Dodatkowo: Kilka kostek deserowej czekolady Kilka małych czekoladowych jajeczek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔ . Do większej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Można również podzielić składniki przed przygotowaniem ciasta i przygotować je od razu w wersji zwykłej oraz kakaowej- łatwiej

Kuchnia w czekoladzie
Miodownik 140

kilka kropli olejku migdałowego polewa - 6 łyżek cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 2 łyżki masła - 7 łyżek kwaśnej śmietany oraz orzechy włoskie Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 5 równych części. Blaszkę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Porcje ciasta rozwałkowujemy, nakłuwamy i pieczemy każdy placek

Zainspirowana w kuchni
Mazurek Paryski Wielkanocny 189

Mazurek Wielkanocny powinien charakteryzować się pięknymi ozdobami - to wręcz dzieło artystyczne! Do przyzdabiania ciasta nadają się różne bakalie, migdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy wierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj

Zasmakuj Kuchni
Jagodzianki z kruszonką 160

mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy. Dzielimy na 12 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki ceramiczne. Wypełniamy jagodami. Przykrywamy kruszonką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto owsiane z bakaliami 111

Hejka! Dzisiaj niedziela, pełna smaku i aromatu. Co powiecie na pachnące, aromatyczne i słodkawe ciasto z bakaliami. Tak więc zaczynamy! Na ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych  50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka  2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii   6 łyżek cukru (kryształ

Kuba Gotuje
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 189

Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem. Cukinię odciskamy dokładnie i mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii. Całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na ok. 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg (grubość i wielkość zależy na ile kawałków ciasto zostanie podzielone, grubość najlepsza

Moniki Smakołyki
Burrito 176

Robimy wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około 1 - 2 minuty). Z ciasta formułujemy kulę i dzielimy ją na 10 części, lepimy z nich kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na minimum godzinę (ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową

Pudełko rozmaitości
Pączki z różą 127

ciepłe miejsce, aby wyrosło. Nadzienie można wymieszać z resztą alkoholu. Ogólnie chodzi o to, aby nadzienie było gęste. Jeśli takie nie jest, musicie pominąć alkohol. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – dzielimy je na dwie kule. Jedną wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, a drugą zostawiamy przykryte w misce. Wałkujemy ciasto na placek o grubości 1-1.5 cm. Szklanką wykrawamy krążki

Moja Delicja
Muffinki tęczowe 158

roztapiamy  w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo masło, jajka i mleko ubijając na niskich obrotach. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje dzielimy je na kilka części i zabarwiamy barwnikiem. Do podwójnych papierków dajemy po łyżce-półtora każdego koloru ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

Kolizje Smaków
Sernik z rosą 247

Przez święta zamiast pisać prace i nowe posty tworzyłam swoje pyszne dzieła ( sernik z rosą ), więc teraz nadszedł czas na ich publikacje. Postanowiłam w te święta zaszaleć i upiec chleb, sernik, ciasto shrek, ciasteczka musli i oczywiście pyszne bounty bobki! czy o czymś nie zapomniałam... chyba nie. Udoskonaliłam przepis na bounty - stanowczo lepsza niż zwykła roztopiona czekolada jest polewa czekoladowa(...)szklanka cukru * pół szklanki oleju * 3 szklanki mleka * 2 całe jajka * 4 żółtka (białka zostawiamy) * aromat śmietankowy * można dodać garść rodzynek Pozostałe białka + 1/2 szklanki cukru Do dzieła!!! Z podanych składników gnieciemy ciasto i wykładamy nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Zostawiamy. Z sera, mleka, budyniu (po prosu wsypać), cukru, oleju, jajek, żółtek i aromatu robimy masę, czyli wszystko

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką 181

były ogólnie dostępne. Dzisiaj możemy pozwolić sobie na upieczenie każdego rodzaju ciasta, a jednak mimo tego często sięgamy po te sprawdzone i tradycyjne. Przepis z jakim dzielę się z Wami poniżej jest na ciasto jabłkowe z dodatkiem galaretki i pianki śmietanowej. Nadal proste i nadal pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami

mecooks
Czekoladowo-cynamonowe ślimaczki 226

topimy masło, gdy trochę wystygnie dodajemy cukier, czekoladę  i cynamon. Wszystko mieszamy na gładką masę. Ciasto wałkujemy w prostokąt, ale nie za cienko. Nadzienie rozprowadzamy po cieście. Zwijamy roladę i dzielimy na 10 kawałków. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia. Ślimaczki układamy w formie. Zachowajcie niewielkie odstępy, bo i tak ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Smarujemy ślimaczki roztrzepanym jajkiem

Panda i jej świat
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 186

wystygnięcia. 6. FORMOWANIE PIEROŻKÓW (20 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby pozbyć się powietrza. Obsypujemy je proszkiem do pieczenia, zagniatamy do połączenia składników i dzielimy na porcje (kulki ciasta o średnicy mniej więcej 4-5cm). Każdą kulkę ciasta rozpłaszczmy a na środek kładziemy ok. 1 czubatą łyżeczkę farszu (ilość zależy od wielkości kawałka ciasta, poeksperymentujcie). Następnie formujemy

Nerds Kitchen
Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami 145

TARTA Z MALINAMI I CZERWONYMI PORZECZKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki (najlepiej krupczatki) - 200 gram masła - 100 gram cukru (najlepiej pudru) - 2 żółtka Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta, rozwałkowujemy je, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym

Życie zamknięte w smaku
Mini tarty z kurczakiem 377

filet drobiowyopakowanie ciasta francuskiego1 pomidor obrany ze skórkikilka plastrów dobrze topiącego się sera przyprawa do kurczakasól, pieprzoregano, bazyliaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na spód kładziemy plaster sera, tak żeby nie nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser  kilka plastrów  pomidora bez skórki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Proste ciasto z rabarbarem 232

Zapraszam na proste I szybkie ciasto z rabarbarem. Na niedzielę do kawy jak znalazł. Robimy je w 10 min- odpoczywamy , zanim się nam upiecze. :) Kwaskowość rabarbaru , złamana słodyczą ciasta dopełni Wasze popołudnie, a może I przed południe z kawą I przepysznym ciastem. Polecam . Zaczynamy :  Składniki: 300 gr self raising maki* 250 gr masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku

Smaki Edyty
Sernik z malinami na tartym cieście. 112

Witam Was cieplutko :) Na niedzielę upiekłam pyszny sernik, taki na cieście czekoladowym, które utarłam na tarce zamiast rozwałkowywać na stolnicy. Na serniku znalazło się sporo malin z domowego ogródka. Sernik wyszedł lekko kwaśny. Taki idealny na podwieczorek. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 mała płaska łyżeczka proszku

Izabelawkuchni
BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 175

Składniki: 3 białe kiełbasy parzone 1 op. ciasta francuskiego świeżego Sos musztardowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam  Schronisko Smaków ) Wykonanie: Sos musztardowy: W miseczce mieszamy jogurt naturalny z musztardą francuską i musztardą miodowo-chrzanową. Kiełbasę obieramy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trzy równe części. Na każdej części rozsmarowujemy niewielką

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowe ciasto meksykańskie 57

Leniwa niedziela przy piekarniku – w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla, gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam. Zamiast mango dodałam banany i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku i dla tych co lubią czekoladę ;) Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka […] Artykuł Czekoladowe ciasto meksykańskie

Pink Envelope
Szarlotka z pianką i malinami 202

oknami piękna słoneczna niedziela, a ja zapraszam na pyszne ciasto z pianką i malinami. Przygotowanie ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy i posiadania specjalnych umiejętności. Jest bardzo łatwe do przygotowania. Szarlotkę można podać z gałką ulubionych lodów. Podana w takiej formie smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto: 600g mąki, 100g masła, 150g margaryny, ½ szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego

Tradycyjna kuchnia Kasi
PROZIAKI – kuchnia regionalna 2321

pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek).  Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min.  Ciasto rolujemy na wałek i dzielimy na równe części (ok. 12 szt.).  Z  każdego kawałka ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Rada: ciasto na proziaki

Moniki Smakołyki
PLACEK Z CZEREŚNIĄ I BEZĄ 121

białka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Dodatkowo: 800 g czereśni Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z cukrem pudrem i kurkumą przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej

Ciastka - domowe słodkości
Owocowa delicja w biszkopcie wg Aleex 162

Słoneczna niedziela to doskonała okazja, aby upiec ciasto. Na zewnątrz jest już ciepło, słychać śpiew ptaków, a promienie słońca zapowiadają wiosnę, która, mam nadzieję, szybko do nas zawita. Aby podkreślić ten fajny dzień, zrobiłam Owocową delicję w biszkopcie. Udała się znakomicie. Będziemy mieć przepyszny deser do popołudniowej kawy. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 8 jajek • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

W mojej kuchni
Sernik królewski 392

ciastem kruchym nie było problemu, to nad masą musiałam trochę popracować. Jednak uważam, że w końcu mi się udało :) Sernik smakuje bosko! Masa jest wilgotna, bardzo kremowa z wyczuwalną nutą wanilii. Smakowo świetnie współgra z ciemnym, kruchym ciastem :) Sernik królewski będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu, jak też bardzo miłym, słodkim zakończeniem codziennego/weekendowego posiłku. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej(...)łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy kakao, miękkie masło, cukier, 2 żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę, dzielimy ją na 2 części: 3/4 i 1/4. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Okrągłą

MyCookBook.pl
Brioszki 145

miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie odstępy.Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posypujemy makiem/sezamem i wstawiamy do rozgrzanego

Słodkie Przyjemności