ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:211/616)

Burrito 180

Robimy wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około 1 - 2 minuty). Z ciasta formułujemy kulę i dzielimy ją na 10 części, lepimy z nich kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na minimum godzinę (ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową

Pudełko rozmaitości
Pączki z różą 134

ciepłe miejsce, aby wyrosło. Nadzienie można wymieszać z resztą alkoholu. Ogólnie chodzi o to, aby nadzienie było gęste. Jeśli takie nie jest, musicie pominąć alkohol. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – dzielimy je na dwie kule. Jedną wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, a drugą zostawiamy przykryte w misce. Wałkujemy ciasto na placek o grubości 1-1.5 cm. Szklanką wykrawamy krążki

Moja Delicja
Muffinki tęczowe 164

roztapiamy  w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo masło, jajka i mleko ubijając na niskich obrotach. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje dzielimy je na kilka części i zabarwiamy barwnikiem. Do podwójnych papierków dajemy po łyżce-półtora każdego koloru ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

Kolizje Smaków
Sernik z rosą 252

Przez święta zamiast pisać prace i nowe posty tworzyłam swoje pyszne dzieła ( sernik z rosą ), więc teraz nadszedł czas na ich publikacje. Postanowiłam w te święta zaszaleć i upiec chleb, sernik, ciasto shrek, ciasteczka musli i oczywiście pyszne bounty bobki! czy o czymś nie zapomniałam... chyba nie. Udoskonaliłam przepis na bounty - stanowczo lepsza niż zwykła roztopiona czekolada jest polewa czekoladowa(...)szklanka cukru * pół szklanki oleju * 3 szklanki mleka * 2 całe jajka * 4 żółtka (białka zostawiamy) * aromat śmietankowy * można dodać garść rodzynek Pozostałe białka + 1/2 szklanki cukru Do dzieła!!! Z podanych składników gnieciemy ciasto i wykładamy nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Zostawiamy. Z sera, mleka, budyniu (po prosu wsypać), cukru, oleju, jajek, żółtek i aromatu robimy masę, czyli wszystko

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką 185

były ogólnie dostępne. Dzisiaj możemy pozwolić sobie na upieczenie każdego rodzaju ciasta, a jednak mimo tego często sięgamy po te sprawdzone i tradycyjne. Przepis z jakim dzielę się z Wami poniżej jest na ciasto jabłkowe z dodatkiem galaretki i pianki śmietanowej. Nadal proste i nadal pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami

mecooks
Czekoladowo-cynamonowe ślimaczki 231

topimy masło, gdy trochę wystygnie dodajemy cukier, czekoladę  i cynamon. Wszystko mieszamy na gładką masę. Ciasto wałkujemy w prostokąt, ale nie za cienko. Nadzienie rozprowadzamy po cieście. Zwijamy roladę i dzielimy na 10 kawałków. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia. Ślimaczki układamy w formie. Zachowajcie niewielkie odstępy, bo i tak ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Smarujemy ślimaczki roztrzepanym jajkiem

Panda i jej świat
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 192

wystygnięcia. 6. FORMOWANIE PIEROŻKÓW (20 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby pozbyć się powietrza. Obsypujemy je proszkiem do pieczenia, zagniatamy do połączenia składników i dzielimy na porcje (kulki ciasta o średnicy mniej więcej 4-5cm). Każdą kulkę ciasta rozpłaszczmy a na środek kładziemy ok. 1 czubatą łyżeczkę farszu (ilość zależy od wielkości kawałka ciasta, poeksperymentujcie). Następnie formujemy

Nerds Kitchen
Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami 151

TARTA Z MALINAMI I CZERWONYMI PORZECZKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki (najlepiej krupczatki) - 200 gram masła - 100 gram cukru (najlepiej pudru) - 2 żółtka Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta, rozwałkowujemy je, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym

Życie zamknięte w smaku
Mini tarty z kurczakiem 384

filet drobiowyopakowanie ciasta francuskiego1 pomidor obrany ze skórkikilka plastrów dobrze topiącego się sera przyprawa do kurczakasól, pieprzoregano, bazyliaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na spód kładziemy plaster sera, tak żeby nie nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser  kilka plastrów  pomidora bez skórki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Proste ciasto z rabarbarem 236

Zapraszam na proste I szybkie ciasto z rabarbarem. Na niedzielę do kawy jak znalazł. Robimy je w 10 min- odpoczywamy , zanim się nam upiecze. :) Kwaskowość rabarbaru , złamana słodyczą ciasta dopełni Wasze popołudnie, a może I przed południe z kawą I przepysznym ciastem. Polecam . Zaczynamy :  Składniki: 300 gr self raising maki* 250 gr masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku

Smaki Edyty
Sernik z malinami na tartym cieście. 117

Witam Was cieplutko :) Na niedzielę upiekłam pyszny sernik, taki na cieście czekoladowym, które utarłam na tarce zamiast rozwałkowywać na stolnicy. Na serniku znalazło się sporo malin z domowego ogródka. Sernik wyszedł lekko kwaśny. Taki idealny na podwieczorek. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 mała płaska łyżeczka proszku

Izabelawkuchni
BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 183

Składniki: 3 białe kiełbasy parzone 1 op. ciasta francuskiego świeżego Sos musztardowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam  Schronisko Smaków ) Wykonanie: Sos musztardowy: W miseczce mieszamy jogurt naturalny z musztardą francuską i musztardą miodowo-chrzanową. Kiełbasę obieramy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trzy równe części. Na każdej części rozsmarowujemy niewielką

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowe ciasto meksykańskie 65

Leniwa niedziela przy piekarniku – w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla, gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam. Zamiast mango dodałam banany i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku i dla tych co lubią czekoladę ;) Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka […] Artykuł Czekoladowe ciasto meksykańskie

Pink Envelope
Szarlotka z pianką i malinami 206

oknami piękna słoneczna niedziela, a ja zapraszam na pyszne ciasto z pianką i malinami. Przygotowanie ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy i posiadania specjalnych umiejętności. Jest bardzo łatwe do przygotowania. Szarlotkę można podać z gałką ulubionych lodów. Podana w takiej formie smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto: 600g mąki, 100g masła, 150g margaryny, ½ szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego

Tradycyjna kuchnia Kasi