ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:211/616)

Miodownik 135

kilka kropli olejku migdałowego polewa - 6 łyżek cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 2 łyżki masła - 7 łyżek kwaśnej śmietany oraz orzechy włoskie Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 5 równych części. Blaszkę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Porcje ciasta rozwałkowujemy, nakłuwamy i pieczemy każdy placek

Zainspirowana w kuchni
Mazurek Paryski Wielkanocny 175

Mazurek Wielkanocny powinien charakteryzować się pięknymi ozdobami - to wręcz dzieło artystyczne! Do przyzdabiania ciasta nadają się różne bakalie, migdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy wierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj

Zasmakuj Kuchni
Jagodzianki z kruszonką 156

mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy. Dzielimy na 12 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki ceramiczne. Wypełniamy jagodami. Przykrywamy kruszonką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto owsiane z bakaliami 109

Hejka! Dzisiaj niedziela, pełna smaku i aromatu. Co powiecie na pachnące, aromatyczne i słodkawe ciasto z bakaliami. Tak więc zaczynamy! Na ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych  50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka  2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii   6 łyżek cukru (kryształ

Kuba Gotuje
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 180

Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem. Cukinię odciskamy dokładnie i mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii. Całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na ok. 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg (grubość i wielkość zależy na ile kawałków ciasto zostanie podzielone, grubość najlepsza

Moniki Smakołyki
Burrito 171

Robimy wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około 1 - 2 minuty). Z ciasta formułujemy kulę i dzielimy ją na 10 części, lepimy z nich kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na minimum godzinę (ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową

Pudełko rozmaitości
Pączki z różą 121

ciepłe miejsce, aby wyrosło. Nadzienie można wymieszać z resztą alkoholu. Ogólnie chodzi o to, aby nadzienie było gęste. Jeśli takie nie jest, musicie pominąć alkohol. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – dzielimy je na dwie kule. Jedną wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, a drugą zostawiamy przykryte w misce. Wałkujemy ciasto na placek o grubości 1-1.5 cm. Szklanką wykrawamy krążki

Moja Delicja
Muffinki tęczowe 156

roztapiamy  w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo masło, jajka i mleko ubijając na niskich obrotach. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje dzielimy je na kilka części i zabarwiamy barwnikiem. Do podwójnych papierków dajemy po łyżce-półtora każdego koloru ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

Kolizje Smaków
Sernik z rosą 236

Przez święta zamiast pisać prace i nowe posty tworzyłam swoje pyszne dzieła ( sernik z rosą ), więc teraz nadszedł czas na ich publikacje. Postanowiłam w te święta zaszaleć i upiec chleb, sernik, ciasto shrek, ciasteczka musli i oczywiście pyszne bounty bobki! czy o czymś nie zapomniałam... chyba nie. Udoskonaliłam przepis na bounty - stanowczo lepsza niż zwykła roztopiona czekolada jest polewa czekoladowa(...)szklanka cukru * pół szklanki oleju * 3 szklanki mleka * 2 całe jajka * 4 żółtka (białka zostawiamy) * aromat śmietankowy * można dodać garść rodzynek Pozostałe białka + 1/2 szklanki cukru Do dzieła!!! Z podanych składników gnieciemy ciasto i wykładamy nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Zostawiamy. Z sera, mleka, budyniu (po prosu wsypać), cukru, oleju, jajek, żółtek i aromatu robimy masę, czyli wszystko

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką 175

były ogólnie dostępne. Dzisiaj możemy pozwolić sobie na upieczenie każdego rodzaju ciasta, a jednak mimo tego często sięgamy po te sprawdzone i tradycyjne. Przepis z jakim dzielę się z Wami poniżej jest na ciasto jabłkowe z dodatkiem galaretki i pianki śmietanowej. Nadal proste i nadal pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami

mecooks
Czekoladowo-cynamonowe ślimaczki 221

topimy masło, gdy trochę wystygnie dodajemy cukier, czekoladę  i cynamon. Wszystko mieszamy na gładką masę. Ciasto wałkujemy w prostokąt, ale nie za cienko. Nadzienie rozprowadzamy po cieście. Zwijamy roladę i dzielimy na 10 kawałków. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia. Ślimaczki układamy w formie. Zachowajcie niewielkie odstępy, bo i tak ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Smarujemy ślimaczki roztrzepanym jajkiem

Panda i jej świat
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 180

wystygnięcia. 6. FORMOWANIE PIEROŻKÓW (20 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby pozbyć się powietrza. Obsypujemy je proszkiem do pieczenia, zagniatamy do połączenia składników i dzielimy na porcje (kulki ciasta o średnicy mniej więcej 4-5cm). Każdą kulkę ciasta rozpłaszczmy a na środek kładziemy ok. 1 czubatą łyżeczkę farszu (ilość zależy od wielkości kawałka ciasta, poeksperymentujcie). Następnie formujemy

Nerds Kitchen
Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami 141

TARTA Z MALINAMI I CZERWONYMI PORZECZKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki (najlepiej krupczatki) - 200 gram masła - 100 gram cukru (najlepiej pudru) - 2 żółtka Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta, rozwałkowujemy je, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym

Życie zamknięte w smaku
Mini tarty z kurczakiem 371

filet drobiowyopakowanie ciasta francuskiego1 pomidor obrany ze skórkikilka plastrów dobrze topiącego się sera przyprawa do kurczakasól, pieprzoregano, bazyliaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na spód kładziemy plaster sera, tak żeby nie nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser  kilka plastrów  pomidora bez skórki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Proste ciasto z rabarbarem 229

Zapraszam na proste I szybkie ciasto z rabarbarem. Na niedzielę do kawy jak znalazł. Robimy je w 10 min- odpoczywamy , zanim się nam upiecze. :) Kwaskowość rabarbaru , złamana słodyczą ciasta dopełni Wasze popołudnie, a może I przed południe z kawą I przepysznym ciastem. Polecam . Zaczynamy :  Składniki: 300 gr self raising maki* 250 gr masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku

Smaki Edyty