ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:210/616)

Domowe bułeczki 143

wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Formujemy z ciasta kształt wałka, który następnie dzielimy na 6-8 równych części. Każdą z części ciasta bierzemy do ręki, naciągamy z jednej strony, a z drugiej – zalepiamy, łącząc ze sobą dwa końce ciasta. Czynność

Proste-przepisy.pl
RURKI Z KREMEM WANILIOWYM 126

budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 1 łyżka cukru waniliowego  Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około

Ciastka - domowe słodkości
Wielkanocne Brioszki czyli Niedzielne Sniadanie odc.114 213

Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem by ciasto się ogrzało. Po godzinie od wyjęcia na posypanej mąka stolnicy odgazowujemy ciasto lekko je ugniatając a następnie dzielimy na 50 g gramowe kuleczki. Część ciasta przeznaczamy na wykonanie tylu samych co bułeczek małych kuleczek do ozdoby. Bułeczki wkładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Na wierzchu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z boczkiem 193

chlebowe.   Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   W czasie, kiedy ciasto rośnie boczek kroimy w wąskie paseczki.   Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.   Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.   Zwijamy ściśle rulon

Maminek kulinarny
Rogaliki 82

jajko oraz pozostały cukier i mleko. Wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na duży, okrągły placek, dzielimy na trójkąty. Na szerszą podstawę można wyłożyć łyżeczkę

Smaki Na Talerzu
Domowe hot dogi z Remuladą duńską FolWark. 202

ciepłą wodę, dodajemy, cukier, drożdże, oliwę i mieszamy.Następnie przesiewamy mąkę z solą i zagniatamy około 5 minut ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 6 kawałków.Każdy kawałek rozpłaszczamy na wielkość kiełbaski, kiełbaskę owijamy serem a następnie zawijamy w ciasto, dobrze zlepiając. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Moje piekły

Sama słodycz i szczypta chili
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 133

okolice kuchenki, na której gotuję właśnie zupę.   Ciasto rośnie sobie minimum godzinę, najlepiej półtorej. Spektakularnie wypełni naczynie. Przekładam je wówczas na omączony blat i dzielę na 8 części ciasto jest bardzo wdzięczne do pracy, bez udziału wałka rozciągam je dłońmi nadając kształt pasów o szerokości około 10cm i długości około 40 Rozprowadzam na nich dowolny

I tu będę miała takie te
Placek dyniowy do niedzielnej kawki 108

placek dyniowy z cynamonowym nadzieniem. Cynamonowe nadzienie jest podobne do tego w cynamonowych ślimaczkach. To co właśnie lubię w dyniowych wypiekach to przyprawy korzenne, które nadają ciastu charakter. Placek dyniowy, espresso, niedziela…Czyli jest po prostu w dynię! Placek dyniowy Składniki: 100 g serka philadephia 125 g masła, miękkiego 100 g trzcinowego cukru mała puszka skondensowanego mleka(...)masy maślanej i wymieszaj szpatułką. Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę. Wymieszaj cynamon z masłem i cukrem. Posyp kruszonką ciasto i lekko dociśnij. Wstaw placek do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz ciasto przez 45 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i potem pokrój na kawałki. Smacznego

codojedzenia
Dekorator do ciast 142

problemu. Piękne ciasta i torty zawszę budziły nasz zachwyt oraz chęć wykonania podobnie cudownych słodkich arcydzieł. Od teraz ludzie będą zachwycać się Twoimi dziełami. Jak? W bardzo łatwy sposób! Dzięki 3 sztukom niesamowitego dekoratora do ciast z pomocą, którego dekorowanie ich stanie się przyjemną zabawą. Dekorator do ciast sprawi, to jeden z akcesoriów do pieczenia który sprawi, że na Twoich(...)Estetycznie wykonany dekorator do ciast  zrobiony jest z tworzywa sztucznego. Ponadto jest stabilny i praktyczny w używaniu. Dodatkowo, aby jeszcze bardziej ulepszyć Twoje słodkie dzieła posiada aż 3 różne końcówki, którymi udekorujesz ciasta na wiele różnych i atrakcyjnych sposobów. Jego doskonałe wymiary 5,5 cm x 12 cm ułatwiają wykonywanie dekoracji na ciastach, a stożkowaty kształt sprawia

Moje domowe kucharzenie
Mazurek kakaowo- kokosowy 169

mleka w proszku 50g kokosu Dodatkowo: Kilka kostek deserowej czekolady Kilka małych czekoladowych jajeczek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔ . Do większej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Można również podzielić składniki przed przygotowaniem ciasta i przygotować je od razu w wersji zwykłej oraz kakaowej- łatwiej

Kuchnia w czekoladzie
Miodownik 146

kilka kropli olejku migdałowego polewa - 6 łyżek cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 2 łyżki masła - 7 łyżek kwaśnej śmietany oraz orzechy włoskie Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 5 równych części. Blaszkę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Porcje ciasta rozwałkowujemy, nakłuwamy i pieczemy każdy placek

Zainspirowana w kuchni
Mazurek Paryski Wielkanocny 201

Mazurek Wielkanocny powinien charakteryzować się pięknymi ozdobami - to wręcz dzieło artystyczne! Do przyzdabiania ciasta nadają się różne bakalie, migdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy wierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj

Zasmakuj Kuchni
Jagodzianki z kruszonką 165

mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy. Dzielimy na 12 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki ceramiczne. Wypełniamy jagodami. Przykrywamy kruszonką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto owsiane z bakaliami 119

Hejka! Dzisiaj niedziela, pełna smaku i aromatu. Co powiecie na pachnące, aromatyczne i słodkawe ciasto z bakaliami. Tak więc zaczynamy! Na ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych  50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka  2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii   6 łyżek cukru (kryształ

Kuba Gotuje
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 197

Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem. Cukinię odciskamy dokładnie i mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii. Całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na ok. 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg (grubość i wielkość zależy na ile kawałków ciasto zostanie podzielone, grubość najlepsza

Moniki Smakołyki