ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:201/616)

Chlebek naan z kurczakiem curry 137

ciasto zarabiam mikserem około pięć minut. Ciasto nie ma być rzadkie, ma być zwarte. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny. Przekładam po tym czasie ciasto na stolnicę zagniatam rękoma, dziele nożem na 6 części. Rękoma rozciągam ciasto na kształt łezki i grubości około 8-10 mm. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, smaruje papier olejem, układam w odstępach

wesoła kuchnia
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 176

ramach szkoleniowych spróbować upiec na mące pszennej, a potem rogalami obdzielić rodzinę i znajomych, którzy nie są bezglutenowi. Po takim przeszkoleniu będzie nam łatwiej pracować z niełatwym ciastem bezglutenowym. No to do dzieła :-) * * * Składniki (proporcje na 2 blachy rogalików): Ciasto: 3 i pół szklanki mąki bezglutenowej (ja użyłam mieszanki Schar) 30 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru 3 żółtka

Kawa z mlekiem
Paluchy z sezamem i słonecznikiem 120

minut. Blat posypujemy dość mocno mąką i wykładamy na niego ciasto. Z wierzchu ciasto również oprószamy mąką, aby nie kleiło się do rąk. Z ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 8 części. Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy, aby nadać paluchom fajniejszy kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Smak mojego domu
WIOSENNE CIASTECZKA 121

budynie waniliowe 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką o dowolnym

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Kantyczka 259

Ciasto o wielu smakach. Znajdziemy w nim m.in. mak, kakao, dżem i biszkopty. Ja polałam "Kantyczkę" polewą czekoladową i obsypałam wiórkami kokosowymi. Wyśmienite ciasto zarówno do kawy, na niedzielę czy też ważniejsze uroczystości. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 8 jajek 2 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao

Nastoletnie Wypiekanie
Jagodzianki + film 276

soli, dodajemy jajko i rozpuszczone masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach, nadziewamy porcją borówek, zlepiamy brzegi i formujemy z niego podłużne bułeczki. Gotowe jagodzianki układamy na blasze wyłożonej

Smakowite Dania
Żytnie bułeczki z ziarnami 161

Dosypujemy ziarna i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.     Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałek.    Dzielimy na 9 części. Z ciasta formujemy bułeczki.    Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia.   Nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Zapiekanka z ciasta filo 472

modyfikować na tysiąc sposobów tylko musimy pamietać, ze składniki ktore tam dodamy musza puszczać jak najmniej wody. Inaczej spod ciasta nam sie nie upiecze.  Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo  1 pojedyncza piers z kurczaka  Garść oliwek czarnych i zielonych  1 opakowanie świeżego szpinaku  1 mały słoik pomidorow suszonych  Kawałek sera

Zainspiruj się kuchnią
Dietetyczne waniliowe ciasteczka z nerkowcami 200

pudrem i cukrem waniliowym. Wbijamy jajka (jedno białko zostawiamy w szklaneczce), dodajemy serek, aromat i mieszamy lub miksujemy. Mąkę i proszek wsypujemy do miski i ugniatamy. Z ciasta formujemy długi spłaszczony wałek, dzielimy na pół i wykrawamy prostokąciki. Smarujemy ciasto białkiem, układamy orzechy i ponownie smarujemy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut 180 stopniach

Czarnawisienka
Wielkanocny czas... 83

poświęcony w kościele. Nie może w nim zabraknąć jajek, które są symbolem narodzenia i nowego życia, baranka  symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta.  Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych

Kuchnia Beaty
Piknikowe bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym 124

oraz sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 7 części. Z każdego kawałka formujemy płaską bułkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, bułki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W czasie(...)naczyniu umieszczamy pokruszone w dłoniach drożdże, cukier oraz mleko, mieszamy 2 minuty/37stopni/obroty pozycja 2. Odstawiamy na 10 minut, następnie dodajemy rozpuszczone masło, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 3 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej. Przepis na Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Piknikowe bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym pochodzi

KulinarneImpresje.pl
Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą 143

ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 4-6 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na kolejne 10 minut. Sos pomidorowy: W garnuszku na łyżce(...)ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 4-6 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na kolejne 10 minut. Sos pomidorowy: W garnuszku na łyżce

Pogotujmy.pl
czekoladowa niedziela #7 - sernik dyniowy na kakaowym biszkopcie 150

Wiem, wiem...zaniedbałam ostatnio akcję "Czekoladowa niedziela", ale jakoś wzięłam się za pieczenie z bardziej sezonowymi produktami - jabłkami, dynią etc. Czekoladowy deficyt uzupełniam w mroźne wieczory ;) Ostatnio naszła mnie ochota na dyniowy sernik. Widziałam go już na wielu blogach i za każdym razem zachwycał mnie kolorem! W końcu mam swój! :) Już Wam pisałam, że dynia i czekolada to świetne(...)wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie natłuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni

chili & sugar
Miodownik z orzechową wkładką 139

łyżeczki sody 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Na stolnicę przesiewny mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy cukier, jajka, miód, masło, przyprawę do piernika, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite. Dzielimy na dwie części. Musimy przygotować dwie formy, wykładamy na dno ciasto, możemy wyrównać małym wałkiem, ja nie miałam i ciasto wyszło z małymi pagórkami, ale co tam :-). Pieczemy

kruche babeczki
Rogaliki drożdżowe 139

Resztę mąki przesypujemy na stolnicę, robimy dołek wsypujemy sól. Następnie dodajemy margarynę, jajka, żółtka oraz wyrośnięte drożdże.   Dokładnie zgniatamy ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut. Ciasto musi odpocząć. Następnie dzielimy na mniejsze części i wałkujemy w kształt dużego koła. Rozwałkowane ciasto musi być cienkie ale nie za bardzo bo może się przerwać. Koło kroimy na 8 trójkątów

Passion of Cooking