ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:199/616)

Kawowa pianka 258

sobotę..a całe ciasto robione w wielkim stresie ..i złym samopoczuciu [ oczywiście też w sobotę]..ciasto nie wygląda tak jak na zdjęciu w znalezionym przepisie...ale fakt zjedzenia ciasta w ciągu niedzieli o czymś chyba świadczy..było pyszne... Przepis wkrótce... Przepraszam za brak  zdjęć w niektórych przepisach..ale nie mam pojęcia co się stało..spróbuję to naprawić, chociaż(...)przy okazji...wyszukiwarka przepisów nie działa ..a może ktoś wie jak to naprawić...Widziałam  na kilku blogach,że wyszukiwarka  też nie działa .. Przepis na pyszne ciasto podpatrzyłam  tutaj ...ja upiekłam inny biszkopt... 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić

Moje domowe kucharzenie
Tarta francuska ze szpinakiem i cukinią 143

Spotkanie rodzinne? Domówka? A może spontaniczna wizyta niespodziewanych gości? Bez względu na okoliczności zawsze warto mieć w zanadrzu porcję ciasta francuskiego! Można z niego wyczarować zarówno przekąski słone jak i słodkie. Ja tym razem musiałam stworzyć  awaryjnie coś dobrego na porę obiadowo-kolacyjną. Podczas zakupów w pobliskim Lidlu przypomniał mi się dawny i bardzo lubiany przepis na tartę(...)wiele bardziej praktyczna, nie trzeba się tak męczyć z rozkrajaniem tarty czy z myciem naczyń. Jeśli jesteście chętni na degustację to przygotujcie sobie lampkę dobrego wina i... do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie szpinaku mrożonego (w liściach) kilka małych pomidorków (koktajlowych, cherry lub daktylowych) 1/2 serka typu włoskiego  ok. 30 g sera żółtego ząbek czosnku 2 jajka sól

Kuchnia Ellie
Szarlotka z waniliowym budyniem i jabłkami 147

kawałki, siekamy masło łącząc je z mąką dodajemy jajka cukier i wyrabiamy ciasto. Ciasto należy wyrabiać bardzo szybko ponieważ zawiera sporo masła i może się rozpuścić.  Z ciasta lepimy kulkę dzielimy na 2 części, owijamy w folię spożywczą jedną część wkładamy do zamrażalnika drugą do lodówki na minimum 30 minut.  2. Jabłka obieramy, myjemy kroimy w ćwiartki(...)cynamon, odrobinę wody i dusimy aż zmiękną. 3. Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Kiedy nasze ciasto z lodówki będzie wystarczająco schłodzone, wałkujemy i wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut

Mój pomysł na
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 204

będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 8 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy  2 łyżeczki jagód (mogą być mrożone), jagody posypujemy szczyptą cukru. Formujemy owalne bułeczki, układamy je wysmarowanej tłuszczem szklanej formie do pieczenia(...)rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można  je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki  wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Scones II- z żurawiną. 194

Mąkę wraz z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem przesiewamy do dużego naczynia. 2.Zimne masło dzielimy na mniejsze kawałki. Masło łączymy z mąką tak aby powstały wyraźne grudki w cieście. Następnie ciasto rozgniatamy w dłoniach rozcierając grudki masła tak aby powstały wyraźne, cienkie płaty masła w cieście.  3. Śmietankę, mleko,ekstrakt waniliowy oraz jajko mieszamy w osobnym naczyniu(...)dodajemy żurawinę i 2-3 składamy ciasto tak by rozproszyć żurawinę i wcisnąć ją do ciasta.  5. Formujemy koło o grubości 4-5 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Tak jak ciasto na pizzę. 6. Trójkąty pieczemy 15 minut w 220 st C.  7. Studzimy na kratce. Łączymy składniki na lukier ma być nie zbyt gęsty lekko lejący

vaniliowoczekoladowa
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką (z mrożonymi truskawkami) 227

Wyobraźcie sobie taki scenariusz: w sobotę wieczorem zagniatacie ciasto, a w niedzielę rano, swojej rodzince, na śniadanie podajecie świeżo upieczone, chrupiące i pachnące drożdżówki :) Ja sobie kiedyś wyobraziłam taki poranek i to zmotywowało mnie do ich upieczenia. Przygotowanie drożdżówek podzielone na dwa dni jest bardzo fajne, ale oczywiście możecie przygotować wszystko jednego dnia. “ Drożdżówki z truskawkami i kruszonką(...)zimą piekę z mrożonych truskawek, ale latem można użyć świeżych. Jeśli chcemy podzielić przygotowanie na dwa dni, to wieczorem przygotowujemy kruszonkę, zagniatamy ciasto i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień rano formujemy kulki, wypełniamy truskawkami, posypujemy gotową kruszonką i pieczemy. Otrzymujemy pyszne, rozpływające się w ustach, chrupiące i świeżutkie drożdżówki :) The post Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Moja Delicja
Kalafior - ciasto tarte (bezglutenowe) 197

się zagniata. Jeżeli jest za suche to trzeba mieć w zapasie trochę masła, żeby dodać do masy. Jeżeli jest zbyt tłuste, wtedy podsypujemy mąką gryczaną. 4. Formujemy z ciasta wałek i dzielimy na trzy części. Jedną z nich zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, ale nie za długo (ma się schłodzić, ale nie zamrozić na kamień). Drugi kawałek odkładamy(...)zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika pilnując by nie zamarzło na kamień. 6. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką z ziaren amarantusa. Na dno wykładamy cienką warstwę pozostałego ciasta a następnie smarujemy marmoladą. 7. Do pozostałych białek dodajemy szczyptę soli i szklankę cukru i ubijamy na sztywno, jak na bezę, pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dzięki której

Kawa z mlekiem
Calzone w wersji mini 220

dobre, że ho ho " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam jeść na ciepło z sosem czosnkowym - MNIAM!!! Pierożki mini Calzone Składniki na ok 20 sztuk Ciasto: 45 dag mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 łyżki oleju 250 ml ciepłego mleka łyżeczka soli można dodać ulubione zioła Farsz: 25 dag pieczarke 2 papryki 3 duże czerwone(...)zamarynować np.w jogurcie) 1 szklanki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach pulpa pomidorowa/koncentrat/ostatecznie ketchup sól, pieprz ulubione zioła - u mnie bazylia i ogromna ilość tymianku Do dzieła!!! Składniki na ciasto mieszamy i dobrze zagniatamy - aż ciasto będzie gładki - odstawiamy przykryte ściereczka na ok 1,5 godziny. Następnie wałkujemy jak najcieniej (ok 2mm) i wykrawamy z ciasta koła

sierotka maRysia w kuchni
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 194

Niedziela, późny wieczór. Skrytka ze słodyczami świeci pustką. Ciasta w lodówce brak, jajka zostały tylko cztery, a sklepy już pozamykane. Na stole leży kilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem

Karo in the Kitchen
Pyszna tarta z budyniem i jabłkami 334

już wkrótce ulegnie to zmianie! :) Wykorzystując chwilowy dostęp do sieci, postaram się troszkę nadrobić moje zaległości. Tymczasem łapcie przepis na pyszną tartę z budyniem i jabłkami :) Miłej niedzieli :) Składniki na ciasto:  260 g mąki   szczypta soli  3 łyżki cukru  150 g masła  1 jajko  Dodatkowo:  1 budyń waniliowy  2-3 duże

The Sweet Damsel
SZARLOTKA DYNIOWA 182

Szósta  rano, zamiast smacznie spać, to mnie się ciasto zachciało robić, wariatka jak nic. Zawsze byłam rannym ptaszkiem ale dziś, to przesadziłam. Może, to przez zmianę czasu mam tyle energii od rana. W radio vox fm, disco polo przygrywa -  nie znoszę ale nie zmieniam stacji, nie mam czasu wpadłam w totalne wariactwo pieczenia. Niby nic specjalnego, zwykła szarlotka(...)dyniowa.Zwykła ale przy tym taka nie zwykła, bo z musem z dyni, który wyszedł delikatny ale wyrazisty dzięki dokładce w postaci 2 kwaśnych jabłuszek. Rewelacja. Do dzieła :-)  Składniki na ciasto:   400 g mąki  450 g zimnego masła  szczypta soli  60 g cukru  3 małe jajka  łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki

pieprzny smaczek
Pide z kurczakiem, czarnymi oliwkami, suszonym pomidorem, mozzarella i oregano 276

pomidory i oliwki, oraz kukurydzę. Mieszamy. Reszta: 1.. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem. Na stolnicę dajemy mąki, sól, oliwę z oliwę i rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dzielimy na 4 części.  2. Musimy cienko rozwałkować, na podłużny placek, na środek dajemy wzdłuż farsz. Następnie boki troszkę zwijamy, tak samo końcówki, zwijamy formując czółenko, końcówki dociskamy(...)przeniosłam ba blaszkę, dałam farsz i formowałam czółenka/łódeczki).  3. Wierzch posypujemy startą mozzarella i odstawiamy na 10 minut. 4. Piekarnika nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy 30 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.  5. Wierzch posypujemy dodatkowo suszonym oregano i szczypiorem :-). Podajemy z sosem czosnkowym :-). Smacznego

kruche babeczki
Rolada z jabłkami 142

Słodkości z owocami -wspólna akcja wypiekania ciast...Miało być z owocami, na zimno , pieczone , do wyboru , do koloru..Ja w sumie planowałam zrobić coś na zimno

Moje domowe kucharzenie
Banoffee 200

Składniki: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli – 2 łyżki cukru nadzienie: – 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego

I LOVE LIFE
Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami 160

jakże pyszne i innowacyjne ciasto jest całkowitym dziełem przypadku. Po ostatnich ulewach zebrałam trochę jabłek i żeby ich nie zmarnować usmażyłam z ostatnimi wiśni jakie mi pozostały, a że wyszło tego nie za wiele, aby "schować" na zimę, postanowiłam coś upiec. Podobno potrzeba jest matką wynalazków, więc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki wychodzi(...)jabłkami). I tak oto powstał, jak się okazało, pyszny serniko jabłecznik z wiśniami :D  Jeśli jesteś "znudzona" tradycyjną szarlotką i chcesz oczarować gości czymś nowym to polecam to ciasto ;) Jego wygląd i smak na pewno zaskoczy Ciebie i gości :) a co Ty myślisz o takim połączeniu? Skusisz się??? Składniki: CIASTO KRUCHE (tortownica 24 cm) 125 g (3/4 szklanki) mąki

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania