ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:199/616)

Najlepsze faworki 122

kleić się do rąk, ale powinno być delikatne. Odstawiamy na paręnaście minut, żeby sobie odpoczęło. Odpoczętą kulkę ciasta należy… stłuc wałkiem. Nie za mocno, ale tak, żeby trochę ciasto jeszcze napowietrzyć. Dzielimy na porcje i każdą z porcji rozwałkowujemy na prostokąt (albo co nam tam wyjdzie) o grubość 1 mm, podsypując lekko mąką, aby nie kleiło nam się do stolnicy

Kate's Kitchen
Bułeczki odrywane - róże 127

gładko. Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i dzielimy na dwie części. Wałkujemy ciasto na cienki placek i szklanką o średnicy 7 cm wycinamy koła. Układamy cztery kółka tak, aby każde na siebie zachodziło (patrz fotografia), a następnie je zwijamy w rulon(...)wyrośnięcia. Smarujemy delikatnie ciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie dobrze rumiane. Ja piekłam 35 minut. Wystudzić i odrywać do jedzenia różyczki. Smacznego. bułki róże bułki róże bułki odrywane  róże zwijanie różyczek Dzielimy na pół różyczki układamy bułki w formie bułeczki odrywane róże

O kuchni z uczuciem
Tarta gruszkowa z migdałami 113

się podczas pieczenia) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej/opakowanie cukru z wanilią 1/8 litra śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych Do dzieła!!! Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy ok godziny następnie wykładamy nim formę do tary lub tortownicę (u mnie 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne

sierotka maRysia w kuchni
Ucierane z rabarbarem (na maślance i kruchym cieście) 213

Nastała niedziela. Cały wczorajszy dzień zleciał nie wiadomo kiedy i nawet nie byłam w stanie podzielić się z Wami przepisem na to ciacho. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je jeszcze dziś. To tylko chwila roboty, no może dwie ;) Ale mi, z Tefal Companion robota idzie tak łatwo, że aż się chce! Bardzo się chce 💗 Ciasta rabarbarowe

Kuchnia w czekoladzie
Pan Rabarbar 208

gałązek rabarbaru szczypta soli Wykonanie: Margarynę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukru wanilinowego, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 części, do jednej części dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą małego noża,  kroimy na dłuższe kawałki zasypujemy(...)łyżkami cukru odstawiamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie dodajemy pozostały cukier, ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Trzemy  jedną białą część ciasta na tarce o dużych oczkach, następnie ciemną część na którą nakładamy odcedzony rabarbar z nadmiaru soku przykrywamy ubitymi białkami na wierzch ścieramy drugą część białego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy

kgwjanczewo
Wieniec Drożdżowy z Pistacjami 143

pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dajemy 3 łyżki zmielonych na drobno pistacji. Zagniatamy. Każdą z części rolujemy i na przemian splatamy w warkocz. Układamy na kształt wieńca

Made By Mom And Son
Pszenne podpłomyki z cieciorką 169

wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i łatwo będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy. Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika,  pojedynczo(...)Rada: jeśli przygotujecie mniejsze podpłomyki, to można je układać na kratce w piekarniku , tyle ile się zmieści, ale czas pieczenia należy wydłużyć o 1 min. Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Marchwiowe babeczki z bananem i kremem 108

świetnym pomysłem na przekąskę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, czy do szkoły. Jeżeli jesteście wielbicielami ciasta marchewkowego, to te babeczki zasmakują Wam równie bardzo! Do dzieła Czy próbowaliście już ciasta marchewkowego z masłem orzechowym i popcornem ? Składniki na 12 babeczek: – 200g mąki żytniej – 100g orzechów włoskich – 100ml oleju – 3 marchewki – 1 banan

Be Fit Be Strong
Pączki z różą i cukrem pudrem 270

ciasta (ciasto nie może być tęgie może się lekko lepić do rąk).Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na równe części (około 11-13 pączków). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na ręce, nałożyć marmoladę, zlepić brzegi formując pączka. Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Pączki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałek, weekend w domu rozleniwia… 188

ciast. Więc oczywiście musiałam zmienić troszkę przepis który znalazłam. No ale oto i on: MILKY WAY czas z pieczeniem studzeniem i robieniem masy ok 2h Średnio łatwe duża forma CIASTO NA BISZKOPT * 6 jaj * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 - 3 łyżki kakao MASA MLECZNa * 1/2 szklanki mleka * 3/4 szklanki cukru(...)opakowania cukru wanilinowego/pół laski wanilii * 2 szklanki mleka w proszku * ja dodałam jeszcze troszkę soku z cytryny i aromat śmietankowy (aby nie było za słodkie) Do dzieła!!! Przepis na ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao (najlepiej wszystko razem przesiewać przez sitko bezpośrednio

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto dyniowo ananasowe pod orzechową kruszonką 146

Otwieram sezon na dynię na co do jedzenia! Kupiłam piękną dynię, która nazywa się Crown Prince, dynia niebieska zielona o bardzo twardej skórze. Nieźle musiałam się

codojedzenia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 183

być ciepłe. Wyrabiamy najlepiej dłonią. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i dalej dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  Na ciasto wykładamy śliwki ( rozcięciem do góry) Wierzch

W kuchennym oknie Ewy
Strucle z jabłkami. 171

jeśli nie chce się skleić dodajemy trochę kwaśnej śmietany). Wkładamy do lodówki na 60 minut. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części (jeśli chcemy mieć duże ciastka) lub 6 części (wtedy uzyskamy ciastka wielkości dłoni). Każdą część wałkujemy na placki grubości około 3 milimetrów, wypełniamy jabłkami, posypujemy

Rozpustne gotowanie
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 133

mieszam, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Dziś wyrosło w ciągu pół godziny

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka z połówkami jabłek 381

proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki na kształt kruszonki. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto, formując kulę. Dzielimy na dwie równe części, wkładamy do woreczków i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub 15 minut w zamrażarce. Z tego co autorka przepisu napisała, jeżeli nie ma czasu – pomija(...)czynność. Ja akurat czas miałam, więc schłodziłam w zamrażarce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Umyte jabłka obieramy, przekrajamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta. Wałkujemy na prostokąt większy niż blaszka. Nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wykładając dno  i boki. Układamy połówki jabłek obok siebie,  wypukłą częścią do góry. Ja zużyłam 20 połówek

mojewypiekiinietylko