ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:203/616)

Babeczki z pastą tuńczykową 127

babeczek pasta: 1 puszka tuńczyka (130g) Princes 2 jajka ugotowane na twardo 50 g twarogu półtłustego 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy razem. Dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki do babeczek. Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy upieczone korpusy babeczek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
AŻ DO KOŚCI CZYLI FILM O PROBLAMACH Z ODŻYWIANIEM 106

którzy zajmą się naszą dietą kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów . Pamiętajmy, że nie wyglądamy dobrze kiedy mamy tylko skórę i kości. Pamiętajmy, że życie jest jedno i kawałek ciasta czekoladowego w niedzielę nie sprawi, że będziemy grube. FILM MOŻNA OBEJRZEĆ NA NETFLIX. PIERWSZE 30 DNI JEST BEZPŁATNE WIĘC NIE PONOSICIE ŻADNYCH KOSZTÓW

Kuchnia w oparach
Beza chmurka z fiołkowym kremem twarogowo- jogurtowym z jagodami 171

długo wyczekiwana wiosna. Na niebie pojawiły się puszyste chmurki a na ziemi zakwitły fiołki. Przyroda zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z fiołkowym kremem. Ciasto upiekłam na niedzielę. Jest bez laktozy i bez glutenu. Beza:  6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej Bezę ubijamy- mieszamy długo

AZgotuj!
Pączki 453

jednego pączka, aby wiodło się nam w ciągu roku. Zdaniem cukierników idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów i mieścić się w dłoni. Wykonany ma być z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony z białą obrączką dookoła. Niektórych martwi ilość kalorii zawarta w tych tłustych smakołykach, ale większość z nas jest jednak dla siebie łaskawa tego dnia(...)masło i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do dużej, oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 18 części, formujemy pączki, które odkładamy na papier do pieczenia oprószony mąką. Uformowane pączki

Smakowity Blog Kulinarny
napój dżina- kawa z ginem i lodami 128

Przed nami podobno jeszcze tylko kilka ciepłych dni a więc ostatnia okazja, żeby napić się zimnej kawy, zanim znowu zaczniemy się raczyć rozgrzewającymi napojami. Na niedzielę nie miałam ciasta więc w ramach deseru pyknęliśmy sobie taką kawkę z procentem. Gin ma charakterystyczny posmak, więc było to dla nas coś zupełnie nowego (bo jeśli pijemy gin to tradycyjnie z tonikiem). Taki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe różyczki 107

minutach dodaje resztę składników które mi zostały i wyrabiam energicznie ciasto( powinno odchodzić od rąk wtedy wiadomo , że jest dobrze wyrobione) Przykrywam ciasto kloszem jakieś 45 minut,wyrośnie . Ciasto odgazowuje i dziele je na 6 części. Każdą cześć wałkuje na prostokąt który smaruje przetartym uprażonym jabłuszkiem i zwijam. Kroje rulonik na 3 części. Formę okrągłą sylikonową wykładam papierem do pieczenia

Różowa kuchnia
Dyniowe kopytka 111

maszynka, ponieważ razem z ziemniakami przez maszynkę przepuściłam 3-krotnie surową, obraną ze skóry dynie hokkaido. Dodajemy do masy sól, mąkę i jajka, zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy partiami

Życie zaczyna się w kuchni
Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem 127

łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru 1 jajko cukier puder Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy go łyżką cukru i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na kwadraty. U mnie wyszło 6 kwadratów i jeden prostokąt. Na każdy kwadracik nałożyć porcję rabarbaru i skleić w poprzek tworząc trójkąty. Za pomocą widelca zrobić ozdobne

My simple kitchen
Bułki pszennożytnie 146

przez 15 minut( cykl 5 minutowy klikamy na wałek i czynność powtarzamy 3 razy).Po wyrobieniu ciasto przekładamy na stolnice silikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny. Ciasto wyrośnięte teraz dziele je 12 części, robię kuleczkę i lekko spłaszczam, zostawiam je do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jakieś 30 minut. Wstawiam do pieca razem z naczyniem z wodą. Piekę

Różowa kuchnia
Bułeczki Kajzerki Z Mąką Dyniową 182

/odchodzić od brzegów miski to znak  że jest już gotowe. Takie ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 2 h. 3. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, zagniatając je.  Dzieli my je na 10-12 kawałków. Następnie formujemy bułeczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszczamy aby nie wrosły nam okrągłe piłki :) w końcu

Gotowanie...to proste !
Kopytka - przepis podstawowy 138

soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Lekko studzimy i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajka, zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami

Życie zaczyna się w kuchni
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką 139

suszone drożdże, łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 90 min 2. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki podrosną 3. Czereśnie drylujemy

Słodki Kompromis
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 684

siekamy i szklimy na oleju z dodatkiem masła. Grzyby odcedzamy (wywar można zachować i dodać do barszczu), drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na uszka dzielimy na 4 części, każdą kolejno wałkujemy na cienki placek i za pomocą małej szklanki wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu (1/3 łyżeczki), lepimy małe pierożki, zawijamy je wokół palca

Smakowity Blog Kulinarny
Biszkopciki serowo-jagodowe 186

przybrania wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut

Szczęśliwa kuchnia
MÓJ DOMOWY ORZECHOWIEC 164

białek 1 op.krmu typu karpatka 1 słoik powideł sliwkowych(250g) 20 dag.łuskanych orzechów włoskich 100 g.wódki polewa czekoladowa na wierzch i orzechy ziemne **********************************************************  Zagniatamy ciasto na stolnicy,dzielimy je na pół i wykładamy nim dwie blaszki tej samej wielkości 26x38cm.Ciasto smarujemy po połowie powidłami sliwkowymi i posypujemy po 10 dag.na każdy placwk orzechami włoskimi.Ubijamy białka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki