ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:204/616)

Rogaliki Drożdżowe 156

oraz wbijamy całe jajko. 3. Wyrośnięty zaczyn dajemy do naszej mieszanki mącznej. Podczas wyrabiania dodajemy roztop. masło. gotowe ciasto odstawiamy na 15-30 min do podrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i dzielimy na dwie części, które następnie wałkujemy na okrąg ( możemy pomoc sobie przy tym talerzykiem - odrysowując koło )  Dzielimy każdy okrąg na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę

Gotowanie...to proste !
Brownie 183

taki dla siebie. (Ponieważ brownie jest jeszcze w piekarniku, a zdjęć brak, mam nadzieję, że wybaczysz mi mój drogi Czytelniku, że post o sobocie, ukaże się (dzisiaj) w niedzielę :)) Składniki na ciasto: 200g gorzkiej czekolady 200g masła 170g cukru trzcinowego 130g mąki pszennej 4 jajka Sposób wykonania: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. W rondelku roztapiamy masło i czekoladę. Następnie

Kuchnia Pani Wiosny
Strucla makowa :) 121

odstawiamy do wyrośnięcia. W miseczce miksujemy na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilkę ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. i smarujemy masą makową pozostawiając

Magia jedzenia.
Jagodzianki 136

drożdże. Wbijamy jaja,wlewamy rozpuszczoną margarynę i szybciutko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je koło 10 minut po czym zostawiamy w misce przykryte ściereczką na około godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i  zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną

Różowa kuchnia
Domowe hod-dogi 174

Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Bułeczki śniadaniowe z makiem 133

będzie elastyczne i miękkie. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na 15 części. Z każdej formujemy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem w centymetrowych odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Po godzinie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem

Gotowanie moimi oczami
Bułki hamburgerowe 120

wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolita masę, przekładamy do miski  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość czyli na min 40 min. Jak już ciasto wyrośnie to dzielimy je na 6 w miarę równych kawałków i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na min 40 mi do wyrośnięcia

Piekielna Kuchnia Pati
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 184

Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na  wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-)  Składniki na ciasto:   150 g mąki pszennej  100 ml gorącej wody  pół kostki stopionego masła  szczypta soli  Składniki na farsz:   750 g kapusty kiszonej  20 g suszonych

pieprzny smaczek
Chleb z prażonymi ziarnami 176

zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier, mleko w proszku oraz ziarna, wlewamy wodę, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, pozostawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, formujemy  w bochenki, układamy na blasze  wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy ziarnami, wstawiamy do nagrzanego

Bajeczna Kuchnia
Bułki wrocławskie takie z przedziałkiem 131

którzy wyrabiają ciasto ręcznie powinni wydłużyć czas ok 2-3 minuty. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na godzinę . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy na 10-12 części po ok 85 g każda porcja ,formujemy bułki i obtaczamy w mące, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypanym mąką , przykrywamy ściereczką

Wypieki Rene
Zawijaski z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan :) 150

świetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :) Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: - 1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego (275 g - do kupienia w Lidlu lub w Biedronce) - 2 parówki sojowe z chili z Polsoji - kawałek

Bananowe Pole
Pierogi z nadzieniem z dyni! 173

proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! Do dzieła! SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - 300 g mąki pszennej - 8 łyżek wody - 4 żółtka - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy

SMYKWKUCHNI
tureckie chlebki pide z indykiem i paprykową pastą 206

usmażyć na patelni) dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz starty w moździerzu kumin całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania

zobacz ich smak
Pszenne bułeczki 143

przeze mnie co najmniej kilkadziesiąt razy i przez ten czas troszeczkę  zmodyfikowany. Ostateczny przepis poniżej. Z takich proporcji wychodzi ok 20 średniej wielkości bułeczek. Ja często dzielę już wyrośnięte ciasto na połowę i jedną część przeznaczam na bułeczki a z drugiej formuję niewielki bochenek chleba nacinam w poprzek w paru miejscach i lekko oprószam mąką. Połowa pieczywka znika

Maślane ciasteczko
Słoiki w Stolycy, czyli warsztaty z przetworów 148

Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką.  Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania