ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 4-6 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na kolejne 10 minut. Sos pomidorowy: W garnuszku na łyżce(...)ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 4-6 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na kolejne 10 minut. Sos pomidorowy: W garnuszku na łyżce
Pogotujmy.plWiem, wiem...zaniedbałam ostatnio akcję "Czekoladowa niedziela", ale jakoś wzięłam się za pieczenie z bardziej sezonowymi produktami - jabłkami, dynią etc. Czekoladowy deficyt uzupełniam w mroźne wieczory ;) Ostatnio naszła mnie ochota na dyniowy sernik. Widziałam go już na wielu blogach i za każdym razem zachwycał mnie kolorem! W końcu mam swój! :) Już Wam pisałam, że dynia i czekolada to świetne(...)wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie natłuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni
chili & sugarłyżeczki sody 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Na stolnicę przesiewny mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy cukier, jajka, miód, masło, przyprawę do piernika, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite. Dzielimy na dwie części. Musimy przygotować dwie formy, wykładamy na dno ciasto, możemy wyrównać małym wałkiem, ja nie miałam i ciasto wyszło z małymi pagórkami, ale co tam :-). Pieczemy
kruche babeczkiResztę mąki przesypujemy na stolnicę, robimy dołek wsypujemy sól. Następnie dodajemy margarynę, jajka, żółtka oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie zgniatamy ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut. Ciasto musi odpocząć. Następnie dzielimy na mniejsze części i wałkujemy w kształt dużego koła. Rozwałkowane ciasto musi być cienkie ale nie za bardzo bo może się przerwać. Koło kroimy na 8 trójkątów
Passion of Cookingciasto stanie się gładkie i lśniące . Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 120 minut aby odpoczęło . Po 120 minutach : Ciasto wykładam na blat , dzielę na dwie równe części ( dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować ) Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na grubość około 3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam foremkami ciasteczka – żeby
Uwaga Babcia Gotujeczas mieszając.Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy.CIASTO:Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 kawałki.Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką.Uwaga!Ciasto bardzo ciężko się wałkuje!Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm posypanej tylko
Ostra na Słodkoskładniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło. Przygotowujemy sobie miejsce z zamrażarce. Wystudzone ciasto drobno kruszymy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część dokładnie mieszamy z mascarpone, aromatem rumowym i kieliszkiem rumu. Tworzymy dużą kulę. Drugą część łączymy z dżemem, rumem, aromatem wiśniowym. Zawijamy(...)popsy najlepiej przekładać do szklanek w odstępach lub wbijać w styropian. Przechowujemy w lodówce. Uwagi: Jeśli chcecie zrobić lizaczki w kształcie muffinek, to musicie uformować je przed zdobieniem. Ciasto jest dość plastyczne, można mu nadać, bez problemy pożądany kształt. Dół muffinek zanurzałam najpierw w ciemnej czekoladzie, następnie górę w jasnej. POLECAM
Mania Gotowaniasmaku kopiata łyżka żelatyny ORAZ: opakowanie okrągłych biszkoptów wiórki kokosowe do posypania użyłam zielonych owocowa herbata do nasączenia biszkoptów POLEWA KAKAOWA ZROBIONA Z POŁOWY PORCJI KLIK WYKONANIE: Ciasto na biszkopt dzielimy w 2 części, pieczemy w takich samych blachach. Można upiec jeden i przekroić na pół. MUS: Truskawki podlewamy odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu aż lekko się rozpadną(...)Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast Śnieżki możemy ubić ok. 660 ml. śmietany 30 % z cukrem pudrem do smaku, zmiksować z 2 wiśniowymi galaretkami, tak jak w przepisie powyżej Jeśli ciasto robimy w 1 dzień, zacznijmy od przygotowania musu, który bardzo długo stygnie
Pani na desersię nie mówi w zasadzie... Odgrzejemy sobie dziś stary jak świat temat PIEROGI... I użyjemy do nich OLEJU RZEPAKOWEGO ! Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne(...)składnikach odżywczych jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo czy fosfor, który przyczynia się do prawidłowego działania metabolizmu energetycznego. Dlatego zacznijmy dziś zdrowo o sobie myśleć ! Do dzieła! Składniki na ciasto pierogowe mąka pszenna lub tortowa sól OLEJ RZEPAKOWY wrzątek chłodna woda UWAGA- możecie dać 1 jajko, ale nie musicie. To nie jest reguła. Składniki na farsz ziemniaki z upraw
Z Kuchni Do Kuchniciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt (o wielkości blachy piekarnikowej) przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na 10 minut. Sos beszamelowy: W międzyczasie(...)ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt (o wielkości blachy piekarnikowej) przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na 10 minut. Sos beszamelowy: W międzyczasie
Pogotujmy.plpuszka gotowej masy makowej, Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okręgi o średnicy ok. 30 cm i grubości 3-4 mm. Dzielimy je na 8 równych części "sposobem pizzy". Na każdym trójkącie ( na jego szerszym końcu
Nie tylko w kuchniwyjątkową niedzielę zapraszam Was na pyszne ciasto. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ wiedziałam, że dziś nie będę miała zbyt dużo czasu. Przepis znalazłam w miesięczniku „Kuchnia” nr 11/2104 i oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Poniżej podaję już sprawdzoną przeze mnie wersję. Ta niedziela jest naprawdę bardzo ważnym dniem. Dziś wybieramy władze samorządowe. Dla nas wszystkich to niezwykle istotne, bowiem wskazani(...)zapowiadając niepopularne decyzje, niekorzystne dla zwykłych ludzi. Wierzę w mądrość obywateli, którzy będą umieli, przy urnach wyborczych, dokonać odpowiedniego wyboru. A po właściwie spełnionym obowiązku obywatelskim można delektować się ciastem drożdżowym z filiżanką kawy. Zapraszam na ciasto. I na wybory też. Składniki: Ciasto: • 500 g mąki pszennej • 150 ml ciepłego mleka • 2 jajka • 1 żółtko • 60 g cukru • szczypta soli
W mojej kuchniherbatą z malinami, z cytryną, byle postawić się na nogi i w poniedziałek ruszyć do pracy. Do pracy... No tak. Trzeba. Może właśnie dlatego, że takie to wspaniałe, niedzielę osłodzimy sobie ciastem. Pora jest na śliwki. Małe, duże, węgierki, mirabelki, czy co tam w ręce wpadnie. Do dzisiejszej mojej propozycji pasują każde. W zasadzie według tego przepisu można upiec placek
I tu będę miała takie tewyłożyć papierem do pieczenia,wlać 1 centymetr ciasta, na tę warstwę poukładać połówki truskawek, wylać resztę masy i powkładać resztę truskawek. Chciałam nadmienić tylko, że ciasto robiłam w niedzielę. Dziś jest poniedziałek i właśnie wstawiłam do piekarnika kolejną porcję
pieprzny smaczekWitam Was cieplutko w niedzielę :) A jak niedziela to obowiązkowo musi być ciasto. Przynajmniej u mnie tak jest. A dzisiaj mam pyszny sernik upieczony na bakaliowym spodzie. Nie ukrywam, że pyszny wyszedł. I kroiłam jeszcze ciepły. Wszystkim bardzo, ale to bardzo smakował. Dla mnie może był ciut za słodki, ale to dlatego, że staram się unikać słodyczy
IzabelawkuchniPrzy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto kakaowe z kisielem wiśniowym i masa śmietanowo-galaretkową. Proste w wykonaniu, smakuje wybornie i szybko znika z talerzyków. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy : 3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 Młynomag 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 1łyżka przegotowanej
Sama słodycz i szczypta chiliurosną i nie ma potrzeby aby ciasto było grubsze. Brzeg ciasta smarujemy dżemem na około 3 cm i zawijamy ciasto w rulon na dwa razy. Odcinamy od nadmiaru ciasta. Powstały rulon dzielimy na mniejsze kawałki. Ja polecam na ok. 3 - 4 cm, ciasteczka są mniejsze ale zgrabniejsze. Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp
W Moim Magicznym DomuWszystko razem wyrabiamy mikserem lub zagniatamy ręcznie do uzyskania gładkiego i elestycznego zielonego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 4 równe części, formujemy bułeczki, w każdej robimy na środku otwór o średnicy około 2 cm. Uformowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około
Smakowity Blog Kulinarnyciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich
Podróż w kulinariababeczek pasta: 1 puszka tuńczyka (130g) Princes 2 jajka ugotowane na twardo 50 g twarogu półtłustego 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy razem. Dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki do babeczek. Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy upieczone korpusy babeczek
słodkie i nie tylko historie kulinarnektórzy zajmą się naszą dietą kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów . Pamiętajmy, że nie wyglądamy dobrze kiedy mamy tylko skórę i kości. Pamiętajmy, że życie jest jedno i kawałek ciasta czekoladowego w niedzielę nie sprawi, że będziemy grube. FILM MOŻNA OBEJRZEĆ NA NETFLIX. PIERWSZE 30 DNI JEST BEZPŁATNE WIĘC NIE PONOSICIE ŻADNYCH KOSZTÓW
Kuchnia w oparachdługo wyczekiwana wiosna. Na niebie pojawiły się puszyste chmurki a na ziemi zakwitły fiołki. Przyroda zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z fiołkowym kremem. Ciasto upiekłam na niedzielę. Jest bez laktozy i bez glutenu. Beza: 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej Bezę ubijamy- mieszamy długo
AZgotuj!jednego pączka, aby wiodło się nam w ciągu roku. Zdaniem cukierników idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów i mieścić się w dłoni. Wykonany ma być z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony z białą obrączką dookoła. Niektórych martwi ilość kalorii zawarta w tych tłustych smakołykach, ale większość z nas jest jednak dla siebie łaskawa tego dnia(...)masło i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do dużej, oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 18 części, formujemy pączki, które odkładamy na papier do pieczenia oprószony mąką. Uformowane pączki
Smakowity Blog KulinarnyPrzed nami podobno jeszcze tylko kilka ciepłych dni a więc ostatnia okazja, żeby napić się zimnej kawy, zanim znowu zaczniemy się raczyć rozgrzewającymi napojami. Na niedzielę nie miałam ciasta więc w ramach deseru pyknęliśmy sobie taką kawkę z procentem. Gin ma charakterystyczny posmak, więc było to dla nas coś zupełnie nowego (bo jeśli pijemy gin to tradycyjnie z tonikiem). Taki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminutach dodaje resztę składników które mi zostały i wyrabiam energicznie ciasto( powinno odchodzić od rąk wtedy wiadomo , że jest dobrze wyrobione) Przykrywam ciasto kloszem jakieś 45 minut,wyrośnie . Ciasto odgazowuje i dziele je na 6 części. Każdą cześć wałkuje na prostokąt który smaruje przetartym uprażonym jabłuszkiem i zwijam. Kroje rulonik na 3 części. Formę okrągłą sylikonową wykładam papierem do pieczenia
Różowa kuchniamaszynka, ponieważ razem z ziemniakami przez maszynkę przepuściłam 3-krotnie surową, obraną ze skóry dynie hokkaido. Dodajemy do masy sól, mąkę i jajka, zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy partiami
Życie zaczyna się w kuchniłodygi rabarbaru 1 łyżka cukru 1 jajko cukier puder Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy go łyżką cukru i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na kwadraty. U mnie wyszło 6 kwadratów i jeden prostokąt. Na każdy kwadracik nałożyć porcję rabarbaru i skleić w poprzek tworząc trójkąty. Za pomocą widelca zrobić ozdobne
My simple kitchenprzez 15 minut( cykl 5 minutowy klikamy na wałek i czynność powtarzamy 3 razy).Po wyrobieniu ciasto przekładamy na stolnice silikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny. Ciasto wyrośnięte teraz dziele je 12 części, robię kuleczkę i lekko spłaszczam, zostawiam je do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jakieś 30 minut. Wstawiam do pieca razem z naczyniem z wodą. Piekę
Różowa kuchnia/odchodzić od brzegów miski to znak że jest już gotowe. Takie ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 2 h. 3. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, zagniatając je. Dzieli my je na 10-12 kawałków. Następnie formujemy bułeczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszczamy aby nie wrosły nam okrągłe piłki :) w końcu
Gotowanie...to proste !soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Lekko studzimy i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajka, zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami
Życie zaczyna się w kuchnisuszone drożdże, łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 90 min 2. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki podrosną 3. Czereśnie drylujemy
Słodki Kompromissiekamy i szklimy na oleju z dodatkiem masła. Grzyby odcedzamy (wywar można zachować i dodać do barszczu), drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na uszka dzielimy na 4 części, każdą kolejno wałkujemy na cienki placek i za pomocą małej szklanki wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu (1/3 łyżeczki), lepimy małe pierożki, zawijamy je wokół palca
Smakowity Blog Kulinarnyprzybrania wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut
Szczęśliwa kuchniabiałek 1 op.krmu typu karpatka 1 słoik powideł sliwkowych(250g) 20 dag.łuskanych orzechów włoskich 100 g.wódki polewa czekoladowa na wierzch i orzechy ziemne ********************************************************** Zagniatamy ciasto na stolnicy,dzielimy je na pół i wykładamy nim dwie blaszki tej samej wielkości 26x38cm.Ciasto smarujemy po połowie powidłami sliwkowymi i posypujemy po 10 dag.na każdy placwk orzechami włoskimi.Ubijamy białka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Roztapiamy 50 g masła, dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy aby ostygło. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy pierwszą część ciasta, nadając kształt koła, z którego wycinamy 8 równych trójkątów. Kawałki jabłka obtaczamy w przygotowanym wcześniej maśle
Smakowity Blog KulinarnyBabeczki migdałowe na białkach z pyszną polewą czekoladową Znalazłam ten przepis tylko dlatego, że w mojej lodówce zalegało kilka białek i nie wiedziałam za bardzo co
Relaxtimewiększej misce, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Przykrywamy ściereczką. Wszystkie składniki na sos mieszamy w garnuszku, gotujemy przez 15 minut, następnie miksujemy na gładko. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, rozpłaszczamy na kształt pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką, aby nie zeschło. Po tym czasie rozsmarowujemy na pizzy sos pomidorowy, posypujemy
Zasmakuj Kuchnimisce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 3. Śliwki przekrawamy
Szefowa kuchniciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki i dopiero wówczas ozdabiamy truskawkami. Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 420 kcal. Sernik chałwowy Sernik – ciasto idealne na niedziele Twaróg + chałwa + czekolada + owoce = sernik idealny Sernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy Smacznego!!! Źródło przepisu: Kuchnia Paulettes
RelaxtimeJutro niedziela więc jeśli jeszcze nie macie ciasta do kawy to bardzo dobrze się składa. To ciasto robi się ekspresowo więc spokojnie można go upiec tuż przed przybyciem gości. Smakuje obłędnie... Składniki na biszkopt; 3 jajka 3 żółtka 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2- 3 jabłka Beza; 3 białka 4 łyżki cukru
Radość kipiąca uśmiechem.Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 6 części, z każdej przygotowujemy wałeczek o długości około 40cm. Rozkładamy je na blacie, sklejając wszystkie razem na jednym końcu. Teraz będziemy zaplatać. Wałeczek numer
Czerwona Porzeczkaciasta oraz napoje. Jak to się zwykło mawiać: dla każdego, coś dobrego ! Odwiedzający nas smakosze nie tylko kupowali, ale dzielili się spostrzeżeniami, pytali o składniki potraw i ciast, a czasem dzieli się swoimi tajemnicami. Śmiało mogę stwierdzić - lubię dobrze karmić ludzi :) To teraz pozostaje czekać do przyszłego roku i kolejnej, już piątej edycji Pikniku Smakosza. A jeśli macie chęć poczytać
kolorowotorcikowoOczywiście była niedziela, było więc ciasto : ) Kawa+ciasto= idealne popołudnie :) Smacznego! Biszkopt z kremem waniliowym Biszkopt Składniki : 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane
Smaki Nataliikroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę kropimy w pióra, dodajemy suszoną żurawinę, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, każdą część wałkujemy na koło, środek smarujemy ketchupem. Układamy porcję farszu, zlepiamy brzegi pierogów, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, odstawiamy
Bajeczna Kuchniawsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, cukier, sól, prażone ziarna z ziołami, wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem, na godzinę żeby podwoiło swoją objętość. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Bajeczna Kuchniaoraz wbijamy całe jajko. 3. Wyrośnięty zaczyn dajemy do naszej mieszanki mącznej. Podczas wyrabiania dodajemy roztop. masło. gotowe ciasto odstawiamy na 15-30 min do podrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i dzielimy na dwie części, które następnie wałkujemy na okrąg ( możemy pomoc sobie przy tym talerzykiem - odrysowując koło ) Dzielimy każdy okrąg na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę
Gotowanie...to proste !taki dla siebie. (Ponieważ brownie jest jeszcze w piekarniku, a zdjęć brak, mam nadzieję, że wybaczysz mi mój drogi Czytelniku, że post o sobocie, ukaże się (dzisiaj) w niedzielę :)) Składniki na ciasto: 200g gorzkiej czekolady 200g masła 170g cukru trzcinowego 130g mąki pszennej 4 jajka Sposób wykonania: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. W rondelku roztapiamy masło i czekoladę. Następnie
Kuchnia Pani Wiosnyodstawiamy do wyrośnięcia. W miseczce miksujemy na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilkę ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. i smarujemy masą makową pozostawiając
Magia jedzenia.drożdże. Wbijamy jaja,wlewamy rozpuszczoną margarynę i szybciutko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je koło 10 minut po czym zostawiamy w misce przykryte ściereczką na około godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną
Różowa kuchniaSposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Bajeczna Kuchniabędzie elastyczne i miękkie. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na 15 części. Z każdej formujemy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem w centymetrowych odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Po godzinie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem
Gotowanie moimi oczamiwszystko dokładnie wyrabiamy na jednolita masę, przekładamy do miski odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość czyli na min 40 min. Jak już ciasto wyrośnie to dzielimy je na 6 w miarę równych kawałków i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na min 40 mi do wyrośnięcia
Piekielna Kuchnia PatiZamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 ml gorącej wody pół kostki stopionego masła szczypta soli Składniki na farsz: 750 g kapusty kiszonej 20 g suszonych
pieprzny smaczekzaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier, mleko w proszku oraz ziarna, wlewamy wodę, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, pozostawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, formujemy w bochenki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy ziarnami, wstawiamy do nagrzanego
Bajeczna Kuchniaktórzy wyrabiają ciasto ręcznie powinni wydłużyć czas ok 2-3 minuty. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy na 10-12 części po ok 85 g każda porcja ,formujemy bułki i obtaczamy w mące, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypanym mąką , przykrywamy ściereczką
Wypieki Renezawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziło (ok. 1h). Ciasto może leżeć w lodówce do dwóch dni. 5. 15 minut przed wałkowaniem wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je sobie na mniejsze porcje, wałkujemy, wycinamy kształty. 6. Wycięte pierniczki układamy na blaszce nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
two broke sistersświetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :) Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: - 1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego (275 g - do kupienia w Lidlu lub w Biedronce) - 2 parówki sojowe z chili z Polsoji - kawałek
Bananowe Poleproponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! Do dzieła! SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - 300 g mąki pszennej - 8 łyżek wody - 4 żółtka - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy
SMYKWKUCHNIusmażyć na patelni) dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz starty w moździerzu kumin całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania
zobacz ich smakprzeze mnie co najmniej kilkadziesiąt razy i przez ten czas troszeczkę zmodyfikowany. Ostateczny przepis poniżej. Z takich proporcji wychodzi ok 20 średniej wielkości bułeczek. Ja często dzielę już wyrośnięte ciasto na połowę i jedną część przeznaczam na bułeczki a z drugiej formuję niewielki bochenek chleba nacinam w poprzek w paru miejscach i lekko oprószam mąką. Połowa pieczywka znika
Maślane ciasteczkoWami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką. Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa
Karczma Honoriettyprzykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ok. pół godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy budyń, trochę gęściejszy niż jest napisane na opakowaniu. Studzimy. Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je i formujemy na 10 bułeczek... układamy je już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 15 minut pod ściereczkę. W tym czasie robimy kruszonkę, łączymy
Pelusiowa KuchniaKolejne podejście do konkursowego Strudla inspirowanego przepisem ze strony Związku Farmerów Południowego Tyrolu - Roter Hahn , #gallorosso . Sezon na gruszki w pełni. Zatem do dzieła! Składniki na ciasto 250g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju 90ml mleka kilka kropel aromatu arakowego szczypta soli Składniki na farsz 1,5kg gruszek 50g cukru ulubiony olej 100g
Karczma HonoriettyŁatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem. Ponieważ moje jabłka były słodkie, a ciastka będą „lukrowane” nie dodawałam cukru. Płaty ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego (po przekątnej
mojewypiekiinietylkoresztek, jakie miałam w lodówce. Ciasto na pizzę kupiłam w Carrfour za 1,67 - 0,5 kg !! Rozwałkuj ciasto. Odetnij z boku ok 1,5 cm pasek ciasta. Będziesz nim dzielić odcinki pizzy. Odcinek pierwszy: 4 szparagi (koniecznie blanszowane!!! Niektórzy kucharze twierdzą, że od tłuszczu szparag zmięknie w trakcie pieczenia. Nie zmiękną. Bo w mojej
AZgotuj!babeczka ma same zalety. Bezglutenowa. Beztłuszczowa. Biszkoptowa.Lekka. Gryczana. Z figą. Bez maku. Kiedy zaczęłam piec te babeczki nie przypuszczałam, że wyjdą takie piękne i smaczne. W niedzielę piekłam dwa ciasta z przepisów jednego z najlepszych polskich blogów. To miało być ciasto ze śliwkami. Pierwsze: zakalec. Drugie: śliwki poszły na dno. Odwróciłam je i było to ciasto śliwkowe odwrócone. Przepis
AZgotuj!śmietany, nadal ubijając, pomału (najlepiej po łyżce) dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Na wystudzony biszkopt przekładamy 2-3 łyżki masy krówkowej i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietanę dzielimy na trzy części. Pierwszą z nich przekładamy do pozostałej, chłodnej masy krówkowej i ubijamy. Powstały krem przekładamy na biszkopt, równomiernie smarujemy i wkładamy, najlepiej do zamrażarki, na około
Rozpustne gotowanieCiasto podwoi objętość. Rabarbar, obieramy go i kroimy na kawałeczki, obtaczamy w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieramy palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatamy, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągamy wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) Układamy od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym
Takie tam pichceniepomidory / czarnuszka / rozmaryn / sezam Zagniatamy ciasto z mąki, drożdży, dolewając ciepłej wody i oliwy, a także dodając cukru i szczypty soli. Odstawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Wyjęte ciasto wygniatamy i dzielimy na kilka części, z których do każdej dodajemy inną posypkę. Rozwałkowujemy i rolujemy w jak najcieńsze paluszki. Paluszki smarujemy żółtkiem i oliwą i posypujemy dodatkami. Pieczemy
Bon Ton Italiaciasto troszkę przestygnie, zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką pszenną i rozwałkowujemy ciasto jak najcieniej (1-2mm). Przy pomocy noża lub noża do pizzy wycinamy z ciasta paski, następnie dzielimy je na kwadraty i kwadraty dzielimy na trójkąty. Wycięte nachosy układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
DefinicjaSmakufaceta :) A jak już mamy wyrobione ciasto, to przykrywamy je ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. A wtedy wywalamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 3 częsci i każdą część wałkujemy na w miarę cienki placek. I dzielimy na 8 trójkątów. I uwaga, to ważne: im bardziej trójkątne bedą nasze trójkąty
Marder&Marder ManufactureDusimy z solą i pieprzem przez około 10 minut, albo nieco dłużej. Jak szpinak znacznie zmniejszy objętość dorzucamy na patelnię ser ricotta. Mieszamy całość i zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto na pizzę dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na okrągłe placki, mniej więcej wielkości małych talerzy. Właśnie żeby były to idealnie okrągłe kształty my posłużyliśmy się małymi talerzami. Wałkowaliśmy jakkolwiek, przykrywaliśmy
Marder&Marder Manufacturemisce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Rabarbar kroimy
Szefowa kuchnikoniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy przykryte na 40 minut. Smarujemy jajkiem
VioletoweKucharzeniepołówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągam wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) . Układam od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym robię „dołek” można
Takie tam pichceniefolią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. P rzygotowujemy 2 blaszki, wykładamy je papierem do pieczenia. W yrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 równych części. Formujemy kulki (bułeczki) i układamy na blachach w sporej odległości od siebie. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie
Smakowity Blog Kulinarnytani sposób zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Połączenie słodkiej zeszklonej cebulki, świeży koperek, mięciutki pierog i słodka kapusta z nutą cytryny ..... nic tylko rękawy zakasać i do dzieła, warto :)) SKŁADNIKI : ciasto ( ok dużych pierogów) 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli ok. 1 szklanki wrzącej wody ( w zależności od typu mąki, w razie gdy ciasto jest suche troszkę
Basia w kuchninaleśniki z serem, które goszczą w mym domu bardzo często, ale jakoś na blogu nie było ich jeszcze nigdy. A przecież jest to deser bardzo popularny., więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju ok 2 szklanki mąki Masa serowa: 1/2 kg twarogu 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa
Ciasteczkowy Potwórwymieszać na gładką masę. Musi być niezbyt gęste.Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i szklankę cukru. Wyrobić.Otrzymamy ciasto na kruszonkę. Blachę natłuścić. Ciasto na kruszonkę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wysypujemy równomiernie na blachę. Na wierzch wylać masę twarogową. Rozprowadzić.Posypać resztą kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika
kulinarnajamka.blogspot.comłączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, słonecznik i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy walec, dzielimy go na 9 równych części, z każdej robimy wałek o dł. ok. 18 cm i zawiązujemy na supełek. Bułeczki układamy na blasze posypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia
Moniki Smakołykiorzechy. Zagniatamy jeszcze raz dokładnie wyrabiając ciasto i formując z niego kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na ok. 4 mm na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Chocolate Muffin Blogprzybrania wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdomu niemalże zniszczył mi ciasto w tejże afrykańskiej temperaturze. także na kilka chwil ciasto ląduje w zamrażarce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z opcją góra i dół. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 6 części (6 kwadratów). Na każdej części na środku układamy pokrojone w kostkę banany lub zgniecione na papkę, na to dodajemy pokruszoną gorzka czekoladę. Zawijamy w dowolny
ClauditteMissCookinggodzinę. 3. Następnie do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałe składniki, z tym że olej bądź oliwę dodajemy stopniowo i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny. 4. Kiedy ciasto już odpoczęło, dzielimy je na 3 części. Podsypując mąką wałkujemy rękoma każdy kawałek, aby przyjął formę rulonu, a następnie zwijamy go w takiego ślimaka. 5. Takie ślimaczki układamy na blasze wyłożoną papierem
Zdrowie na języku :Pdostatkiem, aż grzech tego nie wykorzystać. Posłuchaj The Brand Perry- All your life podczas przygotowywania. Wprawia w nastrój. Niedługo też podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto marchewkowe.Do dzieła!ZUPA KREM MARCHEWKOWA-LOVASkładniki:Ok.1 kg marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki
Gotowanie to kochaniewszystkie składniki dobrze się wymieszały.Z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 min. do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na ok. 18 części. Z każdej z nich formułujemy wałek o dł. 25 cm, końcówki łączymy ze sobą i cisto skręcamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy do wyrośnięcia
Moniki Smakołykiciasto rano, w południe i wieczorem;Piątek: dodać 250 g cukru - nie mieszać;Sobota: zamieszać ciasto, podzielić na 4 części (3 części należy rozdać znajomym w poniedziałek)Niedziela: do czwartej części ciasta dodać następujące składniki:250 ml oleju250 g mąki3 jajkapół opakowania proszku do pieczeniapół łyżeczki solicukier waniliowytroszkę cynamonurodzynkikawałek startej gorzkiej czekolady2 starte jabłkaWszystko zmiksować, przełożyć do keksówki
Kuchnia domowa Animąki0,5 kg twarogu chudego0,5 kg margaryny5 żółtek ok 1 kg marmolady Przygotowanie :Mąkę, twaróg (chudy), miękką margarynę i żółtka mieszam razem wyrabiając ciasto. Gotową kulę dzielę na pół i w dwóch woreczkach daję do lodówki na 3h (moje było 4h). Po wyciągnięciu wałkuję go na grubość ok 2mm, kółkiem do pizzy wycinam kwadraty ok 4x4 cm, nakładam
Mechanik w kuchniwaniliowym. Potem dać masło i razem posiekać. Wszystko razem zagnieść dodając jajko.Następnie ciasto wkładamy na ok. 20 minut (do 30), do lodówki.Ciasto wyjmujemy i tworzymy różyczki.Ciasto rozwałkować, następnie dzielić na kwadraciki. Podcinać je z czterech stron po środku i sklejać tak, aby powstały płatki róż. Na środek przed zlepieniem płatków dajemy odrobinę marmolady.Następnie układamy ciasteczka
Moje pyszne gotowaniedokładnie mieszamy, a następnie miskę z zaczynem drożdżowym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.Po 20 minutach do zaczynu dodajemy resztę przesianej mąki, resztę wody, olej oraz sól. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy na pół godziny.Po upływie czasu każdą kulkę wałkujemy na dość grube placki
upichcicteraz coś szybkiego i baaaaardzo smacznego ! :) Największym plusem jest to że zrobimy to w błyskawicznym tempie ;) A więc do dzieła ! Składniki na ciasto : (podane są na 1 placek, a potrzebne są nam 2) 2 jajka 3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego 2 kopiaste łyżki otrębów łyżeczka mąki kukurydzianej łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 tabletki słodzika kilka kropel dowolnego
charlotte gotujełączymy ze sobą i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni swoją objętość, dzielimy je na kilka części i wykładamy na stolnicę obficie posypaną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów. Kroimy go na części i na każdą z nich
Taste Of My Dayskładniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto nam pięknie wyrośnie. Przygotowujemy stolnicę. Podsypujemy mąką i wyjmujemy nasze ciasto. Ponownie wyrabiamy. Dzielimy je na 10 w miarę równych części. Każdą część formujemy na kształt okrągłej bułeczki, którą delikatnie spłaszczamy. Ostrym noże robimy 8 nacięć, uważając aby nie przeciąć środka
kulinarnyswiatdomikulę i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ja ustawiam piekarnik na minimalną temperaturę i tam pozwalam ciastu wyrosnąć.Po upływie godziny wyjmujemy ciasto, wyrabiamy chwilę, dzielimy na 6 części i formujemy kształt bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce
Czerwona Porzeczkakroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem, układamy na nich farsz i posypujemy serem. Odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitykruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika
sama złodyczużyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. 3. Kładziemy filet z kurczaka na środku ciasta. Ciasto kroimy na paseczki, prostopadle do mięsa , pomijając oczywiście środek, na którym leży nasz kurczak :) Zawijamy naprzemiennie
My Culinary Artbędzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię