ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:198/616)

Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej - ciąg dalszy 146

łyżek mleka i 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy. Chwilę podgrzewamy żeby całość zgęstniała - gotowe :-) Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na mniejsze części i każdą z nich (po kolei) rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek o grubości 3 - 4 mm. Na części zaznaczamy kształty foremką do wycinania pierniczków

Czary - gary w kuchni
Ciasto ucierane ze śliwkami - przepis 164

Dzielę się tym przepisem choć nie do końca jestem do niego przekonana. Nie zasługuje on na miano antyprzepisu ale ocenić musicie sami. Może Wam podejdzie. Poleciła mi go koleżanka nazywając „najlepsze”. Jednak dla mnie to określenie zdecydowanie na wyrost, a ciasto wcale nie wyrasta. Ciasto ucierane ze śliwkami Składniki: kostka masła – 200g ¾ szklanki cukru szczypta soli 4 jajka

Pyza i Surówka
Różowy kajmakowiec z cappuccino 145

Jutro niedziela więc dziś post na słodko, jak to u mnie zazwyczaj bywa. Pyszny mega słodki kajmakowiec na różowym biszkopcie umili romantyczne chwile we dwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje! Troszkę inna wersja słynnego 3 bita. Składniki CIASTO: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia czerwony barwnik

Wanilia i Kardamon
Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną 81

odstawimy do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach dodajemy jajka i roztopione lekko ostudzone masło. Wyrabiamy 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy i dzielimy an 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy formując okrąg. Kładziemy pierwsze kółko i smarujemy je masą makową, posypujemy 1 garścią żurawiny, nakładamy drugi krążek, smarujemy masa makową

MojaQchnia.pl
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 198

sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło.  Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko  Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła  400g mąki  szczypta soli 1 duże żółtko

Mia Cucina Sofieta
Gruszki na ... migdale 176

Cudowna niedziela, rozpoczęta wypadem na Frymark Bydgoski - Jarmark Regionalnej Żywności i Rękodzieła.  Jakie cuda, jakie wspaniałości i pyszności ...! Upolowałam ciekawe produkty, a samą inicjatywę popieram i jestem zachwycona, bo brakowało mi imprez tego typu w naszym mieście.  Po powrocie kawa i oczywiście ... ciasto, a jak!  Bardzo ciekawa alternatywa dla wielkanocnej baby - smakiem i konsystencją ciasto

Garniec Magalie
Wielkanocna babka gotowana 317

Dzielę się z Wami przepisem na babkę gotowaną, bez której nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Do jej przygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana

Smakowity Blog Kulinarny
BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 347

PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha

Ostra na Słodko
sernik w wersji tortowej 206

nieco czasu. Kruchy spód, warstwa sernikowa, truskawki w galaretce, krem z mascarpone i na końcu beza! Bardzo dekoracyjny, smaczny, wysoki niczym najlepszy tort, i to całkiem duża blacha ciasta - jest czym dzielić. Z pewnością zapamiętam i wykorzystam przepis jeszcze nie raz, jedyne, co zrobię inaczej, to zmniejszę ilość białek do bezy; chciałabym, żeby była niższa i bardziej chrupiąca. składniki: beza

6niebo
grissini – włoskie paluszki 177

przykryciem na ok. 45 min. do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na cztery części. Do każdej dodajemy ulubione dodatki/zioła i chwilkę wgniatamy aby równomiernie się rozprowadziły w cieście. Następnie każdą część dzielimy na mniejsze kawałeczki (np. cztery) i rolujemy je w jak najcieńsze wałeczki. Przekładamy na dużą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), smarujemy rozbełtanym jajkiem i dodatkowo posypujemy ziołami. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Kalafior w cieście 151

warzywna-olej do smażenia   Do wrzącej, dobrze osolonej wody (można dodać przyprawę warzywną) wkładamy kalafiori sparzamy przez 5-7 minut.   Wyjmujemy i odsączamy.Dzielimy na "różyczki".   Ciasto:-do mąki dodajemy wodę i jajka oraz sól do smaku-miksujemy   W garnku rozgrzewamy olej.Różyczki kalafiora moczymy w cieściei wkładamy do rozgrzanego oleju.Smażymy

Maminek kulinarny
Sernik kakaowy z powidłami - Harataniec 344

masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny 1 laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych  Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 2 części. Wsadzamy do zamrażalki na około 35 minut. Masło ucieramy dokładnie z cukrem,  dodajemy po jednym żółtku, a następnie całe jajko, cały czas miksujemy. Kiedy

Mania Gotowania
Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 138

będzie miękka. Wtedy dokładamy paprykę i dusimy około 5-7 minut aż straci surowość i zmięknie. Następnie dodajemy papkę z pomidora i doprawiamy. Farsz studzimy. Wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek grubości około 3 mm. Wycinamy koła (ja użyłam miseczki mojego Dziecka, ale świetnie się też nadaje np. wiaderko

Kolorowy Przepisownik
Ciasto półkruche z rabarbarem i jabłkami 149

łyżki proszku do pieczenie nadzienie: - owoce (2 duże jabłka, 4-5 rabarbarów) - cukier waniliowy - cynamon dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: kwadratowa Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatam i dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję pierwszą część na kwadrat. Blachę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Układam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układam

Kuchnia co dnia