ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:189/616)

Chleb serowy 128

ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Fermentacja wstępna. 2,5 godziny temperaturze około 24 ºC. Składanie. Ciasto należy złożyć po 75 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje i uformować bochenki, włożyć do posypanych mąką koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką

Chlebki.pl
3 Bit bez pieczenia. 137

upały włączać piekarnik, tak jak ja :) Mnie tam nic nie powstrzyma przed upieczeniem ciasta :) Jest sobota, ma być ciasto i niech się wali i pali, ale ciasto będzie :) W niedziele zawsze mam gości, dlatego każde popołudnie musi być słodkie :) Ciasto robiłam w blaszce 24 cm. na 34 cm. W przepisie wpisałam 3 paczki herbatników

Agusiowe smakołyki
Pierogi z kapustą i grzybami 98

około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką.  Kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy(...)której się moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście.  Ciasto na pierogi dzielimy na mniejsze części. Z każdej z nich rozwałkowujem y ciasto na grubość 2 mm. Jeżeli się klei, można podsypać stolnicę odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy

Kardamonovy
RAVIOLI Z RICOTTĄ I BAZYLIĄ 171

Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na nadzienie i doprawiamy serową masę do smaku. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą z osobna rozwałkowujemy. Gdy ciasto się klei do wałka podsypujemy lekko mąką. Można użyć przystawki, maszyny do makaronu albo wałka i stolnicy

Calzonella.com
CIASTO TROPIKANA 448

Lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki cukru,  3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza,  2 łyżki cukru

słodki bratek
SERNIK KRÓLEWSKI 169

125g miękkiego masła, 5 jajek, 2 czubate łyżki mąki, 1 budyń waniliowy, opcjonalnie rodzynki obtoczone w mące. Blachę 25x30cm lub tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części (jedna większa, druga mniejsza). Większą część ciasta wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki na pół godz. Mniejszą owijamy w folię i wkładamy

Zrób to smacznie
Kruche babeczki budyniowe z bananem 119

więc dodałam jeszcze banana i powstało 12 babeczek. Składniki: 1 opakowanie ciasta kruchego 1 banan opakowanie budyniu waniliowego Ciasto podzielić na 12 kwadratów i wyłożyć nim foremki (ja dzieliłam radełkiem do ciasta, stąd wzorek na krawędziach) Widelcem zrobić dziurki, żeby ciasto nie urosło. Mają powstać spody do babeczek Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy spody ok. 20 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chałka maślana z migdałami 168

dobrze  napowietrzone zacznie odchodzić od brzegów naczynia. W tedy przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. P tym czasie wyciągamy ciasto an stolnice, dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Przeplatamy ciasto w kształt chałki, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI 140

kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują. Parówki obieramy z osłonek foliowych, każdą dzielimy na 2 równe części Ciasto : Do ciepłej wody i mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy obie mąki(...)sól oraz olej, wyrabiamy ciasto, podsypujemy w miarę potrzeby mąką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 10 równych części (każda część na szerokość parówki którą będziemy nadziewać ciasto.) Kawałek ciasta drożdżowego smarujemy ketchupem układamy warstwę pieczarek, parówkę i ser, drugi koniec ciasta nacinamy, zawijamy. Robimy tak do wyczerpania składników, Odstawiamy

słodki bratek
Samosy 108

u0142adnie z reszt\u0105 sk\u0142adnik\u00f3w. Dorzucamy posiekan\u0105 kolendr\u0119,mieszamy z nadzieniem i przek\u0142adamy wszystko do miski.\r","Tworzymy nasze samosy. Ciasto jeszcze chwil\u0119 wyrabiamy i dzielimy na mniejsze kawa\u0142ki. Ka\u017cdy kawa\u0142ek rozwa\u0142kowujemy do\u015b\u0107 cienko i wycinamy k\u00f3\u0142ka o \u015brednicy ok. 10cm. Ka\u017cde k\u00f3\u0142ko(...)czasie ugniatamy ziemniaki i dodajemy je do patelni mieszając dokładnie z resztą składników. Dorzucamy posiekaną kolendrę,mieszamy z nadzieniem i przekładamy wszystko do miski. Tworzymy nasze samosy. Ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy kółka o średnicy ok. 10cm. Każde kółko przecinamy na pół i łączymy ze sobą brzegi ciasta tworząc

Mostek w kuchni
Kruche babeczki z jabłkami 185

przygotowuję z nich na okrągło jakieś przetwory, piekę ciasta lub inne słodkości. To kolejna moja słodka propozycja do kawy z dodatkiem jabłek . Tym razem upiekłam kruche babeczki z jabłkami z krzyżykiem i cukrem pudrem. Te urocze mini jabłeczniki są bardzo smaczne, bardzo kruche i bardzo wciagające, najważniejsze nie trzeba ich dzielić, każdy bierze babeczkę do ręki i zajada ze smakiem(...)godzinę. Przygotowujemy nadzienie do babeczek mieszając pokrojone w kosteczkę jabłka, (które wcześniej umyłam i obrałam ze skórki), z cukrem i cynamonem i z mąką ziemniaczaną, odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy je na pół, z jednej części ciasta odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy małe foremki, nie musimy ich natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą, czy mąką. Do ciasta w foremkach wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki paprykowo serowe 148

cukrem i częścią mleka, czekamy 10 minut aż wyrośnie, wyrośnięty rozczyn i resztę składników mieszamy z mąkami przez 10 minut robotem lub 15 minut ręcznie, Ciasto po wyrobieniu waży ok 1 kg ,dzielimy je na 400 g i 600 g ,do większej części dodajemy sery i wyrabiamy do połączenia składników , do mniejszej części dodajemy schłodzoną masę paprykową(...)mąki ,wyrabiamy ,ciasto jest dość luźne i klejące . Smarujemy miski olejem i przekładamy tam ciasta ,przykrywamy i odstawiamy na 1.5 h do wyrośnięcia . Po tym czasie dzielimy obie porcje na połówki bo ciasta będzie dość sporo i u mnie na desce nie dałam rady zrobić rolad za jednym razem ,chwilę każdą część wyrabiamy. Podsypujemy deskę mąką i wałkujemy na prostokąt

Wypieki Rene
PIZZA Z CIASTA CHLEBOWEGO - BEZGLUTEN 162

wody. Ma być elastyczne. Formujemy kulkę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h. Po godzinie, kiedy nasze ciasto zwiększyło swoją objętość jeszcze raz wyrabiamy i zabieramy się do dzieła. Ja podzieliłam ciasto na trzy części - wyszły mi trzy różne pizze.  Bazą był oczywiście -   SOS - przecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze.   Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam

BezglutenowaIzabela
Sernik z rabarbarem i "Wypalanie traw" 164

roku z braku swoich owoców często eksperymentuję z rabarbarem. I w ten sposób powstał delikatny sernik na kruchym, owsianym cieście. Dla koloru czerwona galaretka i ciasto np. na niedzielę gotowe 😊 Składniki (na blachę o wymiarach (22 x 34) cm): Ciasto 22 g pełnoziarnistej mąki owsianej pół łyżeczki proszku do pieczenia 13 g cukru waniliowego 15 g (łyżka) brązowego cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik na spodzie kruchym 141

pieczenia,błonnik kakaowy,ksylitol, żółtko i masło rozpuszczone ciepłe lecz nie gorące.Mikserem przez chwile mieszam składniki. Ciasto ma konsystencję sypką, takie ma być. Przesypujemy na stolnicę ciasto i zagniatamy,dzielimy na połowę i wkładamy do zamrażalnika na godzinne. Krok 2 Ciasto zamrożone jedna połowę ścieramy od razu do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia,zakryje nam całe dno.Do misy

Różowa kuchnia
Tarta z gruszką i szpinakiem 176

schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego

Kolizje Smaków
Kluski Z Farszem Pieczarkowym 125

formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy gruby wałek który dzielimy na 8-9 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluski

Gotowanie...to proste !
Placek drożdżowy z pomarańczami 68

Czas czytania: 2 min Lubicie ciasta drożdżowe, jeśli tak to mam dla Was pyszny przepis na placek drożdżowy z pomarańczami. Bardzo łatwy przepis zaczerpnięty z książki Marka Łebkowskiego, choć odrobinę zmodyfikowany. Ciasto drożdżowe jeszcze surowe dzielimy na dwie części. Pomiędzy warstwy ciasta nakładamy gotowanymi w cukrze pomarańczami, można uprościć sobie sprawę i zamiast pomarańczy w syropie użyć gotowego dżemu. Namawiam

SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka z jogurtem greckim (Treccia dolce allo yogurt greco) 138

Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Ciasto ponownie wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 równe części. Z ciasta formujemy 3 podłużne wałki o długości ok. 40 cm.  **** Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastate di nuovo

La grande e la piccola cuoca
SMACZNE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK 69

Rogaliki twarogowe są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest trochę klejące ale po upieczeniu rogaliki są smaczne. Ładnie rosną jednak później opadają ale to nie wpływa na ich jakość i smak.  SKŁADNIKI :   250  g tłustego twarogu  250 g margaryny lub masła 250 g mąki tortowej 1 cukier waniliowy  3 łyżki cukru pudru(...)PRZYGOTOWANIE : Twaróg nalerzy zmielić w maszynce do mięsa.  Wszystkie składniki oprócz powideł, umieszczamy na stolnicy lub misie robota i zagniatamy. Ciasto jest klejące ale takie ma być. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koło które dzielimy na trujkąty. Na każdym kawałku ciasta nakładamy porcję powideł i zwijamy, tworząc rogalika.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Bajkowa szarlotka z bananami 103

rozkoszną ścieżką. Zimowe impresje kulinarne Szarlotka najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy ciasto zmięknie pod wpływem masy jabłkowej. Pomysł na ciasto powstał na mikołajki. Szarlotka z bananem ma naprawdę ciekawy smak, który docenią nie tylko nasi najmłodsi. Szarlotki w okresie jesienno-zimowym są ciastami, które najczęściej goszczą na stole Agaty (i chyba w większości domów). Zapach pieczonej szarlotki(...)banany (waga po obraniu 200g) 2 łyżeczki cukru waniliowego (10 g) Wykonanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, całość siekamy nożem, dodajemy jajko, żółtko, cukier i cukier waniliowy, wyrabiamy ciasto rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy jabłkowej. Jabłka: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda

KulinarneImpresje.pl
Zebra z borówką 200

Mówi się, że ciasto zebra jest proste a mi na przekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie

Różne smaki w kuchni
Zebra z borówką 201

Mówi się, że ciasto zebra jest proste a mi na przekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie

Różne smaki w kuchni
Ciasto Marlenka z masą krówkową. 178

Dziś przychodzę do Was z kawałkiem pysznego ciasta! musze Wam powiedzieć, że to uplasowało się naprawdę wysoko na mojej liście ulubionych ciast.  Polecam bo jest bardzo smaczne!  Składniki na ciasto; 15 dag masła lub margaryny 60 dag mąki pszennej 3 łyżki miodu 25 dag cukru pudru 1 łyżka octu 3/4 łyżki sody  2 jajka   Składniki(...)ścięły) Następnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy, na końcu porcjami dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy już nie dajemy rady z mieszaniem, ciasto przekładamy na stolnicę. Dosypujemy resztę mąki i zagniatamy. Ciasto lekko się klei.  Dzielimy je na 5 równych części. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia bo inaczej nie damy rady tego zrobić. Ma być bardzo cienko

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem 139

ciasta. Fermentacja wstępna. 1,5 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto przykryć folią spożywczą. Składanie. Po 45 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje, lekko zaokrąglić i pozostawić na powierzchni lekko posypanej mąką złączeniami do góry. Przykryć folią spożywczą o odstawić na około 10-20 minut

Chlebki.pl
Bakaliowa Odyseja 507

piękną majową niedzielę zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z masą chałwową. Bakaliowa Odyseja to ciasto dla prawdziwych smakoszy. Ucieszy niejedno podniebienie. Z filiżanką dobrej kawy smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 8 białek, 2 żółtka, 1 szklanka cukru, 150g drobno posiekanych orzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 174

pomimo że zajęło nam to ponad tydzień chleb był świeży, pachnący, nie kruszył się, nie spleśniał – był po prostu bardzo smaczny. W zakładzie produkuje się również chałki. Ciasto jest najpierw dzielone na odpowiedniej wielkości porcje potem maszyna wałkuje je na odpowiedniej grubości ciasto i zwija w wałki. Potem to już czystej postaci popis kunsztu pracownika, który z kilku wałków zaplata

królestwo garów
Jabłecznik w biszkopcie 126

ciasto robiłam w ramach akcji Ciasto na na niedzielę, ale niestety nie udało mi się go dodać do akcji ...moje ciasto było zrobione w ekspresowym tempie..miałam kupione placki biszkoptowe ..więc poszło szybko ...można i polecam upiec własnoręcznie biszkopt...gdyż nie ma porównania z takim kupionym w sklepie...no, ale czasem z braku czasu można iść i na łatwiznę.Moje

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z nektarynkami i jagodami 102

Bardzo lubię proste i szybkie ciasto z owocami , które mogę skręcić na poczekaniu. Dzisiaj chodziło za mną właśnie takie ciasto. Po drodze z pracy kupiłam nektarynki

codojedzenia
Majowe Wyzwanie B&B - Drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką 117

zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy i obieramy z zielonych szypułek. Kroimy na mniejsze kawałki. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Gdy ciasto ładnie nam wyrośnie dzielimy je na 12 części. Z ciasta formujemy kule i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Pozostawiamy na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie

My simple kitchen