twarde i niezbyt słodkie, myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:) Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego kilka dużych brzoskwiń płatki migdałowe do dekoracji
les mirabellesciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przed pieczeniem bułeczki można
KasiekGotujełyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty
VioletoweKucharzeniepleśniowy ( u mnie Lazur) Przygotowanie : Z brokułu wycinam kilkanaście ładnych różyczek, wrzucam je do wrzątku i gotuję ok 4 minut. Cedzę i przelewam zimną wodą je w cedzaku. Ciasto francuskie dzielę na kwadraty wielkości ok 8x8 cm. Na każdy kwadrat kładę po kawałku salami, sera pleśniowego, brokułu i po 2 plasterki pomidorka koktajlowego. Zapiekam ok 10 minut w 180oC
Mechanik w kuchniWody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki.Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika. Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty albo wszystkie dowolne kształty ;) Nie rozdzielamy trójkątów
Lawendowe Niebośmietanki 30 %Sposób przygotowania:Mąkę przesypujemy do dużej miski, dolewamy mleko, masło i cukier waniliowy, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy tyle wody, aby ciasto zrobiło się rzadkie.Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki.Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy
Słodkie Przyjemnościgarnka i podlewamy odrobiną wody.Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy.KRUSZONKA :Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar.Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką.Boki smarujemy odrobiną mleka.Wstawiamy do nagrzanego
Ostra na Słodkomieszając gotujemy na wolnym ogniu , aż zacznie się gotować.Dodajemy cukier wanilinowy , dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy.KRUSZONKA :Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na nadzienie.Wkładamy tam łyżkę kremu z kaszki manny i układamy plasterki gruszek.Posypujemy kruszonką.Boki
Ostra na Słodkozmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać mąkę. Kiedy mamy uformowane ciasto to dzielimy je na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy, aż wypłyną. Wówczas odliczamy 3 minuty
Kolizje Smakówakcje na Halloween. Stwierdziłam, że też chciałabym umieścić, tam coś od siebie. Przekonały mnie do tego te wszystkie niesamowite wpisy, które już się tam znalazły. A więc do dzieła. Składniki: Ciasto 4 jajka szklanka maki + taka porządna łyżka szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru pudru 100 ml wrzątku Piekarnik nastawić na 175 stopni. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać
Moje pyszne gotowaniesłodkiej paprykiDip czosnkowy:3 ząbki czosnku150g jogurtu naturalnegomała łyżeczka majonezuprzyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolskiW misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut. Uwaga łatwo
Kuchenny Skrawek NiebaPrzykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Rozczyn wyrośnięty. Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło.Dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamyi przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę. W garnku
Maminek kulinarnyChyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki
Maminek kulinarnykroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze
W poszukiwaniu inspiracjikoniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim blatem.Drugi blat nasączamy i smarujemy połową kremu białego
Czerwona Porzeczka