ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:186/616)

chlebki na maślance 102

minut , po czym wyrabiamy dalej do uzyskania miękkiego, napuszonego ciasta. Przykrywamy ściereczką i czekamy  aż podwoi swoją objętość.Zwykle trwa to ok.30 minut.Po tym czasie, wyjmuję ciasto i dzielę je dowolnie na części.Mniejsze lub większe chlebki czy bagietki.Z podanych proporcji wychodzą dwa chleby lub kilka mniejszych.Pieczemy ok.35 min w 200 st.Pieczywko jest gotowe kiedy chlebki, gdy popukamy

Pasje Jolki
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 845

sól, pieprz Przygotowanie:  Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na dużym ogniu przez ok. 2 min z każdej strony do złotego koloru.  Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie równe części, każdą część smarujemy cienką warstwą majonezu, na połowę układamy filet, kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy

Kuchnia Łukasza
Bułeczki pełnoziarniste. 168

mąk wymieszanych z solą dodajemy rozczyn, mieszamy i stopniowo dodajemy roztopione masło, zagniatamy przez ok. 5 min, zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.  Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 12 równych części, z każdej formujemy bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Ostudzamy

Kuchnia Łukasza
Pizza z cukinią i pesto 144

natki pietruszki i orzeszkowlistki świeżego oreganooliwa  z oliwek EV Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie ciasteczka miodowo- cynamonowe 223

herbaty lub kawy. Do środka zamiast miodu można również dodać masę krówkową lub marcepanową. :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu  żółtko Ciasto francuskie dzielimy na 3 równe części. Dwa płaty smarujemy miodem i posypujemy cynamonem. Układamy płaty jeden na drugim, lekko dociskając (ten pusty dajemy na samą górę). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy

My Culinary Art
Brak tytułu 221

Dziś niedziela, więc pora na ? ..................... ciasto !!! APFELSTRUDEL czyli, strucla z jabłkami CIASTO:  300 g mąki tortowej                   szczypta soli                   45 g oleju słonecznikowego( około 4 łyżki )                   około 150 ml letniej wody NADZIENIE

kolorowotorcikowo
Lekkie jak puch ciasto z bananami 192

Banana obrac, obtoczyc w kakao, pokroic na plastry, skropic sokiem z cytryny by nie sciemnialy i poukladac na rozyczkach ze smietany. Smacznego! Ciasto bierze udzial w konkursie Ciasto na niedziele zorganizowanym przez Mikser Kulinarny

Przysmaki Karolki
Murzynek po polsku 150

stopienia sie masla, polac ciasto od razu. Smacznego! Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" edycja II pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl oraz zabawy Ciasto na niedziele zorganizowanego przez Mikser Kulinarny

Przysmaki Karolki
Orzechowo-czekoladowe kalorie 214

Zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 150°C. Ja pieklam nieco dluzej. Tarte schlodzic. Ozdobic bita smietana. Smacznego! Dzisiejsza tarta bierze rowniez udzial w zabawie Ciasto na niedziele pod patronatem Miksera kulinarnego

Przysmaki Karolki
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1142

czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane.  Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia

W kuchni Karmel-itki
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1029

się ono doskanle w wersji na słono jak i na słodko. Apropo wersji słodkiej - jedna z moich Bliskich Koleżanek  zdradziła mi swój super szybki pomysł - ciasto francuskie dzieli na małe kwadraty, smaruje jajkiem i posypuje cukrem. Piecze kilka minut w nagrzanym piekarniku i ma szybkie słodkie ciasteczka, którymi zajada się cała rodzinka. Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 192

razie potrzeby dodajemy maki lub mleka. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na osiem równych części. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta  (podsypujemy mąką) na krążek o średnicy ok. 20 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Drugą część ciasta(...)również rozwałkowujemy na krążek o tej samej średnicy. Masę makową dzielimy na 8 części. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy

Moniki Smakołyki
Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę 113

Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę to pyszne ciasto. Jest słodka, lekko ciągnąca, po prostu przepyszna. Taka jesienna tarta orzechowo czekoladowa. Zazwyczaj podpiekam spód do tarty , a w dzisiejszym przepisie schłodziłam jedynie ciasto i od razu piekłam z nadzieniem. Jest to możliwe, jeśli do ciasta dodam proszek do pieczenia. Tarta orzechowo czekoladowa jest pyszna. Efekt jest niesamowity. Nic dziwnego, że Amerykanie(...)utworzyć falbankę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, przestudź, a następnie wstaw do lodówki na godzinę. Zimne ciasto pokrój na kawałki.   The post Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Włoska pizza na cienkim cieście (oryginalny przepis na ciasto i sos + 3 rodzaje pizzy) 190

mąkę, dodajemy rozczyn, wodę, oliwę i sól. Mieszamy składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiamy ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie - około 20 minut. ostawiamy ciasto do wyrośnięcia -  przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Może to zająć góra do dwóch godzin, zależnie od tego, jak ciepło(...)chwil, a następnie dodajemy resztę składników sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 min., by mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec miksujemy sos blenderem.  Wyrośnięte ciasto ugniatamy i dzielimy na 4 części. Formujemy kule, rozpłaszczamy je  i rozciągamy ciasto  (najlepiej bez użycia wałka) na 4 cienkie, okrągłe placki (wielkości około 30 cm.). Układamy na specjalnych

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto truskawkowe Wibracje 92

Ciasto truskawkowe Wibracje Puszyste ciasto z masą truskawkową na bazie jogurtów i z masą śmietanową, przekładane truskawkami oraz delikatnym ciastem Składniki na ciasto: ·        20 dag margaryny ·        1 szk. cukru pudru ·        8 żółtek ·        1 ½ szk. mąki pszennej(...)ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę 24 cm x 24 cm i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 35 min. 2.    Po upieczeniu studzimy ciasto studzimy i dzielimy na dwie podłużne połowy, jedną część ciasta układamy na dno blaszki 3.    Galaretkę

Kulinarna Chwila