ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:181/616)

Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 562

tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy. Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanowo galaretkową i posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały:  Różowa kuchnia -   Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy -  Babka wielkanocna  i  Babka rodzynkowa Piekielna

Ewusiowe Smaki
Mazurek różany 157

postanowiłam go wypróbować. Jest bardzo prosty a zarazem wykwintny, ten smak i aromat zniewala, cofnęłam się do ciepłych lipcowych dni. Mazurek dołączam do wydarzenia Świąteczne wypieki z cyklu Ciasto na niedzielę. Polecam gorąco, wypróbujcie koniecznie. Mazurek różany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Babka bananowo - kakaowa 153

Ciasto na niedzielę, nasz cotygodniowy cykl wypieków z dziewczynami na FB, zapraszam chętnych do wspólnej zabawy. Tym razem Bożena namówiła mnie na babkę. Niedługo Wielkanoc i bab będzie mnóstwo więc najpierw powiedziałam nie a potem jak znalazłam tą pyszną pełnoziarnistą babę to upiekłam ją i zajadałam ze smakiem. Na Wielkanoc upiekę jeszcze inną. Babka mocno czekoladowa, z pyszną polewą, pulchna

Moje Małe Czarowanie
Pyszne kokosanki na białkach 126

blaszki. Kokosanki przechowujemy w zamkniętym, metalowym pojemniku (o ile jakieś zostaną). Smacznego * przepis ze starego zeszytu z moimi drobnymi zmianami Wraz z innymi blogerami biorę udział w zabawie - Ciasto na niedzielę. Tym razem wszyscy podajemy swoje smaczne sposoby na wykorzystanie białek. Wraz ze mną piekli

Słodkie okruszki
Muffiny wytrawne ze spaghetti 173

Zaproszono mnie do cotygodniowej akcji Ciasto na niedzielę - Muffiny . Jakoś tak ochoty na słodkości nie miałam i stąd powstały pyszne, wytrawne muffiny ze spaghetti. Te obiadowe mini babeczki robi się błyskawicznie i do tego są przepyszne a są fajną alternatywą dla słodkości muffinkowych. Zapraszam do wypróbowania mojej wariacji na temat muffin. Muffiny wytrawne ze spaghetti. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Małe szarlotki (muffinki) 175

dobrze wyrośnięte i puszyste w środku. Podajemy po przestudzeniu. Wierzch babeczek można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego * przepis i pomysł własny Wraz z innymi blogerami biorę udział w zabawie - Ciasto na niedzielę. Tym razem wszyscy pieczemy muffinki (z różnych przepisów). Wraz ze mną piekli

Słodkie okruszki
Makowiec podwójnie rolowany 172

odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt  i nakładamy połowę masy makowej, Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na poniższym

Wypieki Rene
Faworki po włosku czyli chiacchiere 126

faktu że faworki są rewelacyjne. Polecam gorąco, warte wypróbowania chociażby w Tłusty Czwartek a jak macie włoską grappę to użyjcie jej koniecznie. Faworki upieczone w ramach wspólnego wypiekania Ciasto na niedzielę tym razem "smażymy w głębokim tłuszczu" [ klik ] Faworki po włosku czyli chiacchiere. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rogaliki kokosowe 149

gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto  i nadzienie dzielimy na 4 równe części. Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 30 cm, nakładamy

Moniki Smakołyki
Racuchy drożdżowe 165

Nowy Rok nowe wyzwania - tym razem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego Doroty z MW [ klik ] . Racuchy pyszne, puszyste, mamy w końcu karnawał więc mają one teraz właśnie rację bytu. Latem już tak nie smakują choć są tak samo pyszne, a na dodatek można je podawać z czym dusza zapragnie albo jeść bez niczego

Moje Małe Czarowanie
Rogale bakaliowe 618

się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Ciasto  i nadzienie dzielimy na 5 równych części. Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy

Moniki Smakołyki
Miodownik z serem gotowanym i karmelizowanymi orzechami 175

piernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez 15 minut. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy

Kubki smaku
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 188

następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 137

zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier oraz przyprawy, wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, wlewamy roztopione masło, ciasto wyrabiamy przez 5 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczone bułeczki układamy

Bajeczna Kuchnia
Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu 584

mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 równych pasów, a każdy z pasów na pół. W ten sposób powinniśmy uzyskać 14 prostokątów. Każdy prostokąt zginamy na pół. Do środka nakładamy po 2 łyżeczki

Słodkie okruszki