Słodkości na Dzień Babci i Dziadka? Dlaczego nie! Po wielotygodniowej przerwie powróciłam do naszych słynnych weekendowych wypieków ;) Ciasto na niedziele i moje wirtualne koleżanki zapraszają do przeglądu wspaniałości, a w nich: Babka pomarańczowa Doroty , Jogurtowe rogaliki Małgosi , Sernik Bożeny , Jaglane deserki Marcepanowego Kącika , Panna Cotta Diany oraz Muffinki , Drożdżówki Marzeny oraz Czekoladowy Murzynek(...)się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe. Masę kokosową musimy schłodzić w lodówce. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy masę kokosową. Schładzamy w lodówce. Tężejącą masę wykładamy na ciasto. Czekoladowa polewa: Śmietankę podgrzewamy w garnku, podgrzewamy ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Masę czekoladową wylewamy na kokosową masę. Chłodzimy
Życie zaczyna się w kuchnidużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę masło i żółtka (białka zostawiamy do pianki budyniowej). Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Większą część wykorzystujemy do wylepienia spodu blachy ( wymiary 29 *35 cm), a mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Spód blachy smarujemy masłem, wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy(...)budyniową piankę przekładamy na wystudzony spód. W pierwszej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wciskamy je lekko widelcem. Następnie dodajemy maliny i borówki. Wyciągamy zamrożoną kulkę kruchego ciasta i ścieramy na grubych oczkach. Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez pierwsze 10 minut na dole, następnie na 10 minut włączyć termoobieg, aby lepiej
Receptura smakuJest pyszna - aromatyczna, wilgotna, znika do ostatniego okruszka... I w sumie dobrze się złożyło, że nie miałam możliwości opublikować przepisu wcześniej, bo dziś robię to w ramach akcji "Ciasto na niedzielę", która w tym tygodniu dotyczy dyniowych słodkich wypieków :-) Spróbujcie, bo babka jest warta zachwytu... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce 1 szklanka cukru(...)didajemy na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem oraz olej. Na koniec dodajemy dynię, skórkę i sok z pomarańczy, miksujemy jeszcze przez chwilę (naprawdę krótko) i przelewamy ciasto do foremki (u mnie tortownica 22 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Mleko podgrzewamy w rondelku, zestawiamy z palnika, a następnie dodajemy połamaną czekoladę
Czary - gary w kuchniteraz was zaskoczę , takiej czekoladki na muffinach jeszcze nie robiłam. Dla was to też będzie miła odmiana . Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę Składniki na 36 muffin : 4 jajka 350 g ksylitolu ( można zastąpić cukrem) Kłos - Pol 250 g mąki pszennej + 1 łyżka do wymieszania czekolady 3 łyżki(...)już mieszamy łyżką. Czekoladę kroimy drobno i obsypujemy 2 łyżkami mąki i dodajemy do reszty składników. Do formy od muffin wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem tak do połowy. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Polewa : Rozpuszczamy czekoladę gorzką w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone muffinki. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej , polewamy
Różowa kuchniapyszny, kto jeszcze nie próbował, szczerze polecam!) całości dopełniły truskawki i galaretki. Wygląda niesamowicie; do tego świetnie smakuje! Ciasto akurat, w sam raz wpisuje się w "fejsbukową" akcję Ciasto na niedzielę , różne przepyszności bez użycia piekarnika znajdziecie również u: Joanny ... składniki: krem: 200 g masła 280 serka waniliowego (np Danio) 150 g serka naturalnego (np bieluch) 200 g mleka(...)herbatnikami do czasu, aż wypełnimy całą foremkę. Tężejącą czerwoną galaretkę wlać w szczeliny między herbatnikami. Odstawić do lodówki do stężenia. Żółtą galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą żółtą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki, w tym czasie galaretka stężeje a herbatniki zmiękną
6nieboniej jest mało, bo w moim domu jedni je lubią bardziej, a drudzy mniej, więc postawiłam na kompromis Spróbujcie. Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Ciasto na niedzielę” Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie Młyny Stoisław) 1 szklanka mąki krupczatki (u mnie Młyny Stoisław) + 1 łyżeczka 1 mandarynka 5 łyżek mleka (u mnie(...)Kolejno dodajemy 5 łyżek mleka, znów miksujemy. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej bakalie, krótko miksujemy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (u mnie keksówka kopertówka). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (około 45-50 minut). Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy cukrem pudrem
Słodkie okruszkipistacjową kostką. Taką kostkę można zrobić z orzechów lub suszonych owoców. Wybrałam pistacje. Również do babki użyłam świeżej dyni crown prince . Całość udekorowałam czekoladową polewą i pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę! Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l 250 g mąki 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego extraktu(...)jajecznej masy. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj lekko z masą. N akoniec dodaj marcepanowo pistacjową kostkę i lekko wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika ) przez około 40 minut. Ostudź ciasto w foremce, po czym wyjmij na półmisek
codojedzeniaAkcja "Ciasto na niedzielę" powraca, więc i ja powracam do wspólnego weekendowego biesiadowania <3 Na pierwszy ogień poszło masło orzechowe i nasze indywidualne wariacje z jego wykorzystaniem. Moja wariacja była dość prosta, a że dawno też nie robiłam żadnych ciasteczek i moje dziecię się już upominało połączyłam przyjemne z pożytecznym. Inspiracja i przepis zaczerpnięty z bloga Mała Cukierenka. Składniki(...)temperaturze pokojowej wtedy szybko się połączą ze sobą. Dodajemy jajko, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, posiekaną czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w kilku centymetrowych odstępach ponieważ ciasta podczas pieczenia przybiorą płaski kształt o średnicy
Życie zaczyna się w kuchniKolejna babka z okazji wspólnego pieczenia ciasta na niedzielę.Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilość kolorów wedle własnego uznania.U mnie kolor podkreślony dodatkowo ciut barwnikiem.Kisiel jednak nie daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przełożona śmietaną ubita z cukrem i z żelatyną..tzn.taki był zamiar ..ale okazało się , ze mam w domu za mało żelatyny..wiec zrobiłam z galaretka(...)ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem
Moje domowe kucharzenieSernik drezdeński znany chyba lepiej pod nazwą Dresdner Eierschecke to pyszne ciasto na niedzielę. Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92. Składniki na spód: 350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier
Mia Cucina Sofietazawsze czuły się kochane i szanowane przez partnerów i społeczeństwo. Zapraszam na pyszne biszkoptowe babeczki z lekkim kremem budyniowym pasticcera i kawałeczkami ananasa, którymi dołączam do akcji „Ciasto na niedzielę”. Babeczki mimoza na Dzień Kobiet Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka (żółtka i białka osobno) 150 g cukru(...)zwolnionych obrotach miksera. Na przemian dodajemy mąkę i olej, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy letnie mleko. Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wykorzystując łyżkę do lodów, nalewamy ciasto do papilotek, do wysokości ¾. Babeczki wstawiamy do piekarnika narzanego do 180 ° i pieczemy do tzw suchego patyczka, okolo 25 minut. Odstawiamy babeczki do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. W mało
Mia Cucina SofietaPączki z marmoladą i skórką pomarańczową są idealnym wypiekiem na Tłusty Czwartek. Puchate ciasto, dużo marmolady i lukier cytrynowy to u mnie warunek udanego drożdżowego wypieku. Kandyzowaną skórkę pomarańczową możesz zastąpić cytrynową lub tartymi orzechami. Wbrew pozorom pączki domowe nie są trudne do zrobienia, lecz czasochłonne. To mój sprawdzony przepis na pączki, po który zawsze sięgam. Z przepisu wychodzi(...)wyrabiam ciasto ręką. Z ciasta na pączki tworzę kulę i przykrywam bawełnianą ściereczką. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stosuję metodę podobną do przygotowania zaczynu – odstawiam do lekko nagrzanego piekarnika (maksymalnie do 35 st. C.). Po godzinie czasu ciasto powinno zdecydowanie podwoić swoją objętość. Zanim zacznę z niego formować pączki chwilę je wyrabiam. Ciasto drożdżowe dzielę
Zasmakuj Kuchnirodzinne świętowanie zbiegło się z uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się w nim cieniutki blat biszkoptowy, masa śmietanowa i maliny. Mmmmm… Pyszne. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 2 jajka • ½ szklanki cukru w tym cukier waniliowy • 2 pełne łyżki mąki pszennej
W mojej kuchniOstatnio nie mam szczególnego natchnienia ani do pieczenia ani do zakupów, dlatego ciasto na niedzielę zrobiłam z tego, co akurat znalazłam w domu. Nie miałam zbytnio czasu, więc nie piekłam a przełożyłam krakersy: do środka budyń z kokosem a na wierzch pianka i galaretki w cukrze. Chwilka roboty i gotowe. Po odstaniu w lodówce fajnie się kroiło i było(...)wylać na krakersy i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić aż ostygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wlać galaretkę i zmiksować. Wylać na ciasto, wyrównać a wierzch posypać pozostałym kokosem. Udekorować galaretkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawylwania się za rowki gofrownicy. Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny wypróbowania. Dlatego dziekuję blogerkom z akcji „Ciasto na niedzielę” za podsunięcie tematu do wspólnego wypiekania. Nam najbadziej smakują posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się ich prawdziwy smak, no i można zjeść parę sztuk więcej. Nie wyobrażam sobie(...)mleka. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier. Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objetość. Gotowe ciasto nakładamy łyżką wazową na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około
Mia Cucina Sofieta