typowo polski, mocno jabłkowy. Jabłka muszą być winne i kruche, a kruchy spód cienki i delikatny. Chyba mi się udało, bo moja rodzinka obaliła jabłecznik w ciągu niedzieli. Dodam, że piekłam ciasto po południu, więc z niedzieli zostało zaledwie parę godzin. Jak widać wystarczająco dużo aby zjeść cały placek! Jabłecznik Składniki: prostokątna foremka 25 cm x 35 cm Kruche ciasto
codojedzeniaefektowne połączenie. 1 arkusz ciasta francuskiego 24 szt. cienkich szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej 50g sera gorgonzola czarnuszka do posypania 1 jajko olej sól 1. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. Gorgonzolę kroimy na 8 podłużnych pasków. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Z pomocą pędzelka smarujemy je olejem i delikatnie posypujemy solą. 2. W szynkę parmeńską owijamy
Szefowa kuchnikochani na dzisiaj proponuje gofry z czekoladą śmietaną i malinami. Mamy sezon na maliny więc trzeba korzystać . Wypiek powstał z myślą Ciasto na Niedziele- Gofry Składniki na gofry : mleko 1.5% 1 lit kakao 1 łyżka czekolada mleczna rozpuszczona 150 g cukier 150 g jaja 2 szt mąką tortowa(...)proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml cukier 2 łyżki maliny świeże 500 g Wykonanie ciasta na gofry: Do misy wlewamy mleko im mniej procentowe tym mniej kalorii . Dodajemy jaja i miksujemy , zrobi się pianka lekko ale tak ma być. Dodajemy cukier i nadal miksujemy . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do składników
Różowa kuchniacynamonu ; to na masę jabłkową na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 czerwony kisiel Wykonanie:Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny .Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy delikatnie
Gorący kąseksobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez skrawka miejsca na konkurencję, absolutnie zawładnęło moim sercem. Biszkopt bazyliowy. Bizcocho de albahaca . Już teraz na dźwięk tego słowa mam ochotę przerwać(...)piękny seledynowy kolor i wyjątkowy, niezwykły smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą
KUCHARNIAtłuszczu. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie, jako fanka prostych przepisów uwielbiam jak coś wystarczy wymieszać w jednej misce i gotowe. Wystarczy godzina i mamy pyszne ciasto na niedziele, można je też przygotować w środku tygodnia i zabrać ze sobą jako pożywny posiłek do pracy. Skład też jest bardzo prosty, użyłam mrożonych borówek, ale dobrze sprawdzą(...)się każde inne owoce, a w sezonie oczywiście najlepsze będą świeże. I mała rada - zawsze dodając mrożonych owoców do ciast, nie rozmrażam ich najpierw tylko po wyjęciu z zamrażalnika od razu dodaje do ciasta, dzięki czemu owoce nie puszczają soku. Natomiast jeśli używamy świeżych i soczystych owoców to polecam najpierw oprószyć je mąką. Ciasto robiłam w bardzo małej
Healthy food explorerśmietany 1 łyżeczką proszku do pieczenia dodatkowo: około kg jabłek 2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru 750 ml mleka drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta) Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30 cm), wyłożonej papierem
Takie tam pichcenietortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śliwki 24 sztuki, kawa rozpuszczalna - ile potrzeba, cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny - ile potrzeba biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka "L", maślankę, cukier dobrze roztrzepać rózgą kilka minut wsypać proszek do pieczenia razem z mąką i "byle jak " wymieszać rózgą z 5 okrążeń do foremek
W Mojej Kuchni LubięJest Wam gorąco? Mnie bardzo :) W końcu mamy prawdziwe lato :) Upał rozleniwia, jeść się za bardzo nie bardzo chce, ale pić coś trzeba, dlatego zamiast ciasta na niedzielę dziś serwuję zdrowe, chłodne i orzeźwiające smoothie :) Składniki: 15 dag malin, 15 dag borówek, 40 dag świeżego ananasa, 10 kostek lodu. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Do malaksera wrzucić owoce
Delicious Titbitscynamonem. Ciasto trochę inne ponieważ zamiast cukru użyłam suszonej żurawiny która osłodziła nam ciasteczko. Dodatkowo w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedziele" mamy dowolność wypieków, więc mój słodki wypiek dodaję do naszej akcji. Składniki: 120 gram mąki krupczatki 70 gram masła 1 jajko 40 gram żurawiny suszonej 1 łyżka
Życie zaczyna się w kuchniRozpływają się w ustach. Mimo że jest przy nich troch roboty, nie odstrasza mnie to wcale. Powstały dwa półmiski dla moich łasuchów, to i tak mało :) Akcja ciasto na niedziele- Smażone w głębokim oleju Składniki: maka pszenna typ 500 500 g żółtka 6 szt śmietana 18% 7 łyżek szczypta soli spirytus lub wódka dwie łyżki(...)dałam wcale) olej do smażenia Wykonanie: Do misy wsypałam przesianą mąkę, dodałam żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli. Wyrobiłam mikserem ciasto aby tylko składniki się połączyły. Przełożyłam je na stolnice silikonową i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na trzy części. Każdą cześć wałkowałam bardzo cienko i kroiłam w paski. Każdy paseczek przekroiłam na trzy części które ponacinałam
Różowa kuchniasmaczne danie dla miłośników szparagów :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 4 plastry szynki długo dojrzewającej pęczek zielonych szparagów 4 łyżki tartego twardego sera PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy, obieramy do 1/3 wysokości. Układamy na szynce i posypujemy
Moje Kuchenne Rewelacjekolejny dołączam się do wspólnego wypiekania Ciasta na niedzielę na FB:) Tym razem mieliśmy za zadanie upiec drożdżówki. Sezon na rabarbar w pełni, więc nie mogły być z niczym innym jak z rabarbarem! Dodatkowo dodałam też trochę mrożonych truskawek, których słodycz wspaniale łączy się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Do tego dużo kruszonki i pyszne drożdżówki gotowe! Ciasto
Z miłości do słodkościlitra mleka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 kostki masła 3 budynie kokosowe 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 10 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki do pieczenia. Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórrozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości ok. 8x8 cm. Na każde ciasteczko będą się składały trzy kwadraty: dwa z nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak
Słodka Strona