ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:160/616)

Łosoś z porami w cieście francuskim 276

kroimy w ok. 1,5-2 cm szerokości paseczki. Na tej samej patelni, na której był duszony por kładziemy łososia i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Ciasto francuskie dzielimy na kawałki o szerokości łososia. Z jednej strony układamy odrobinę pora, na nim łososia i zawijamy ciasto. Przygotowane roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy. Wkładamy roladki do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuskie ciasto z jabłkami 148

Jeśli ciasto na niedzielę wpisuje się w Jesienne wypieki to musi to być jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne, wilgotne i nie starzejące się o ile wytrwa klika dni. Polecam na szybki wypiek. Francuskie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
pijana zakonnica 201

alkoholowym ponczem, bita śmietana i czekolada na wierzchu - mniam! W mojej dzisiejszej odsłonie wyjątkowo z nalewką malinową i świeżymi malinami - jeszcze większa pycha! W tym tygodniu hasłem akcji "ciasto na niedzielę" jest malinowe szaleństwo! Zgłaszam tam moją zakonnicę, jednocześnie zapraszam na inne malinowe słodkości do: Pauliny ; składniki: ciasto: 6 jaj 1,5 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej

6niebo
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 284

część wina, dodajemy masło (aby zagęścić sos) i przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jeśli preferujemy bardziej śmietanowe sosy, można dodać kilka łyżek śmietany o zawartości 30% tłuszczu. Ciasto pierogowe dzielimy na trzy części. Kolejno każdą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką średnicą na grubość ok. 0,5cm (ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ cząstki mięsa nie są rozdrobnione

Symfonia Smaków
Słodkie środy - Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą 169

chrupiące i delikatnie słodkie.  Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 słoiczka marmolady 1 łyżka mleka cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy na całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty o w wymiarach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krówka 351

Nasze ciasto na niedzielę:) Bardzo szybko się robi...gdy spodziewasz się gości... Przepyszne i nieskomplikowane. Od samego patrzenia na to ciasto  ślinka leci... Składniki; 7 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia śmietana kremówka 30% 500 ml, puszka z masą krówkową, 2 śmietanowe fixe 2 łyżki kakao Wykonanie; Ubijamy na puch

Anioły w kuchni
Przedwakacyjne ciasto z borówkami 196

uwagi na różne sprawy, nasze wakacje w tym roku stały pod wielkim znakiem zapytania. Co się takiego działo (a właściwie dzieje nadal)? Po pierwsze, nowa praca C., w związku z którą ma dużo więcej obowiązków. Zanim się chłopak całkowicie ogarnie, jeszcze dłuższa chwila minie z pewnością. Póki co bywa, że pracuje po szesnaście godzin na dobę, ale póki twierdzi(...)Lidla Pawła Małeckiego, i muszę przyznać, że już na zdjęciach bardzo mi się spodobało. Gdy kupiłam pół kilo borówek w bardzo zachęcającej cenie, od razu zabrałam się do dzieła. Kruche ciasto wyszło naprawdę cudownie kruche, ale nie kruszące się. Budyniowa pianka jest lekka i delikatna, a owoce nadają ciastu przyjemnej wilgoci i soczystości. Muszę przyznać, że mi również naprawdę zasmakowało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, BEZOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 200

targi. Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle. Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ). Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego(...)cytrynowy- 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Żółtka miksujemy z miękkim masłem, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Ciasteczka kokosowe 164

się połączyło, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika, jeśli wolimy schłodzić je w lodówce to tam zostawiamy na 60 minut.  4. Ciasto wyjmujemy, dzielimy na kilka części, każdą musimy rozwałkować na około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciastka (pamiętajmy, jak robimy ciasto z dziurką, żeby było tyla samo gładkich spodów, co ciasteczek

kruche babeczki
Drożdżowe ciasto malinami i jezynami 173

coś piec. Wybrałam kompromis, część podżarłam, a z reszty upiekłam ciasto. Jest to klasyczne, puszyste ciasto drożdżowe, tyle że zbajerowane o naprawdę fantazyjnym wyglądzie. Za to właśnie uwielbiam drożdżowe ciasto, można z nim robić cuda, pod warunkiem że zna się kilka trików, którymi regularnie się z Wami dzielę ps. Ciasto dzięki dodatkowi owoców jest dobre nawet na trzeci dzień. Składniki

greenscarf
Idealny tort czekoladowy! 2346

proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko, kawę, olej i dokładnie ubijamy mikserem przez ok. 1-2 min, aż składniki całkowicie się połączą Tak przygotowane ciasto równomiernie dzielimy między tortownicami* i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min.  Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku. Po tym tortownicy

Kuchnia Łukasza
Przepis na Ciastka z Ciasta Francuskiego z Owocami 264

cytryny i całość miksuję przez chwilę tak żeby powstała jednolita masa – jeżeli nie mamy miksera możemy składniki dokładnie utrzeć widelcem – masa serowa jest gotowa. Końcowe przygotowanie ciastek: Ciasto francuskie dzielę na 6 (lub 8 jeżeli chcemy mniejsze ciastka) w miarę równych części o kształcie kwadratu. Następnie kawałek ciasta nacinam po przekątnej około 1 centymetra od brzegu i przeplatam (dokładnie pokazałam

Uwaga Babcia Gotuje
Sypane ciasto z kaszy manny z pięcioma owocami. 156

starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą

BaRepas
Fit tarta kokosowa z truskawkami 106

świeże truskawki, a wszystko przykryte śmietanką kokosową i posypane wiórkami.  Ciasto jest doskonałe, kremowa śmietanka rozpływa się w ustach, a truskawki dodają orzeźwiającej słodyczy. Idealne ciasto na niedziele, letnie imprezy albo po prostu do kawy. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia Smaku, ale w przepisie sporo pozmieniałam.  Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy

Healthy food explorer
Najlepszy biszkopt z galaretką i truskawkami i bitą śmietaną ! 214

sezonowymi owocami.  W czasach dzieciństwa mama bardzo często nam takie robiła latem i najlepiej smakowało :). Ciasto z powodzeniem może służyć np. jako tort urodzinowy, ale jako ciasto na niedzielę do kawki również jest idealne. Zwłaszcza, kiedy jest okres na truskawki to jak najbardziej można to wykorzystać. Oczywiście ciasto można robić nie tylko z truskawkami, ale np. maliny świetnie się

Gotuj z Mąką
Bułeczki jogurtowe 242

składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania powinno mięć już bardziej "zbitą" konsystencje, Dzielimy wtedy ciasto i formujemy bułeczki (Wyrastają 2 x większe) Bułeczki układamy w odstępach ok 2-3 cm na papierze do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy posypać ulubionymi ziarnami, u mnie

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Cynamonowe ślimaczki 115

200g masła, 1 żółtko jajka 2-3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę i cukier wsypujemy do miski miksera. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon i starannie łączymy składniki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy oba kawałki ciasta, dbając aby miały zbliżony wymiar i układamy jeden na drugim

Pyry na Gaz
Miodownik kajmakowy 273

margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki miodu Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy z sodą i siekamy z pokrojonym na kawałki masłem. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części. Przed pieczeniem przygotowujemy warstwę orzechową, ponieważ wyłożymy ją na jedno z przygotowanych do pieczenia ciast. Przygotowanie masy orzechowej: Orzechy wrzucamy do niewielkiej głębokiej metalowej miski

Trzeci talerz
Francuska szarlotka 320

tygodniu postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu  Ciasto na niedzielę.  Naszym zadaniem było upieczenie szarotki .  My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika -  francuską szarlotkę, ( tarte )  jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła  7 łyżek wody szczypta soli   Wierzch 8 jabłek  1/2 cytryna 100 g  cukru

cookpl

Proponowane wyszukiwania