ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:152/616)

Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 142

Niedziela bez ciasta to nie jest prawdziwa niedziela. Nawet ta spędzana nad Bałtykiem gdzie oferta przesłodzonych gofrów i lodów przyprawia o zawrót głowy. I chociaż panie w sklepach patrzyły na mnie jakbym urwała się z księżyca,w końcu szukałam w sobotni wieczór wanilii,cynamonu i mąki krupczatki,  a obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem,ciasto

Fiolka w kuchni
Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 296

koło. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne – około 0,5 cm) . Masę makową dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy i postępujemy analogicznie z kolejnymi dwoma częściami ciasta. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta (nie należy go smarować masą makową). Gdy ułożymy(...)koło. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne - około 0,5 cm). Masę makową dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy i postępujemy analogicznie z kolejnymi dwoma częściami ciasta. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta (nie należy go smarować masą makową). Gdy ułożymy wszystkie

Słodkie okruszki
Oponki z ciasta francuskiego 113

pysznymi składnikami. A efekt? Efekt jest powalający! Potrzebujemy: 1 płat ciasta francuskiego Kiełbasa krakowska Henryk Kania   około 100 g  100 g żółtego sera Dłuższy z boków ciasta francuskiego dzielimy na 7 części. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, a kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, następnie w paseczki. Na plastry ciasta nakładamy odrobinę startego sera. Liniowo układamy też(...)paseczki wędliny. Zlepiamy całość rolując pasek ciasta z nadzieniem. Taki długi rulonik dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich kształtujemy na wzór oponki i sklejamy, aby nie rozeszły się podczas pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 - 25 minut. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Malinowy pleśniaczek dobry zawsze i wszędzie 88

Spotykam od czasu do czasu osoby, które opowiadają, jak to dawniej się w ich domach piekło ciasta na niedzielę, ale od lat tego już nie robią. Powodu bywają różne. Dosyć często słyszę jednak, że nie opłaca się piec, bo potem zjadają dwa, trzy kawałki i  nie wiadomo, co z resztą placka robić. To ja powiem, przepraszam bardzo(...)Mąką łączę z proszkiem i przesiewam na stolnicę.  Najważniejsze, żeby kruche ciasto z dodanymi 4 żółtkami i zimnym masłem wyrobić jak najszybciej. Najpierw siekając nożem, następnie szybko zagnieść rękami albo w ogóle zrobić ciasto w maszynie. Jednolite ciasto formuję w kształt wałka i dzielę na trzy części. Jedną wkładam do zamrażarki, drugą wykładam blachę wysmarowaną lub wyłożoną papierem

I tu będę miała takie te
Chlebek kwiatek smakowy 136

dwie części i rozwałkowuję każdą na długość foremki i szerokość która pokryje dno i boki częściowo. Foremkę wykładam papierem do pieczenia całą. Układam jeden płat ciasta zielonego. Ciasto żółte dziele na osiem części i z każdej formuję wałek o długości 30 cm. Ciasto czerwone dzielę na dwie części. Z jednej formuję też wałek o długości 30 cm. Resztę ciasta czerwonego(...)rozwałkowuję na prostokąt o długości 30 cm i szczerość 16 cm. Prostokąt dziele na paski cztery po 4 cm szerokie. Cztery wałki żółtego zawijam każdy osobno w czerwony pasek. Na dno ciasta zielonego układam na środku foremki wzdłuż wałek żółty, a na nim wałek czerwony który robi za środek kwiatka. Po bokach wałka żółtego układam wałki obklejone ciastem czerwonym

wesoła kuchnia
Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli 155

Przeglądając stronki trafiłam na "Ciasto na niedzielę"  i hasło wypiekamy tradycyjne ciasto na świeto "Trzech Króli". Mimo postanowień  o odchudzeniu kuchni z wypieków, jako że święto to święto - postanowiłam jednak upiec. W długi weekend może ktoryś z chłopaków wpadnie???? Za poradą przeszperałam intenet. Ciasto francuskie - za tłuste i pracochlonne. Ze sklepu francuskie - zbyt zakonserwowane i trudno trafic

Gotuj Sam!
Torcik truskawkowy z galaretką 115

Myślałam o dwóch, ale padło na to z ciemnym biszkoptem. Wyszedł torcik, bo biszkopt pięknie wyrósł. Przepis zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 6/2016. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę pod tytułem  Truskawkowo mi!  Ciasto polecam bo jest pyszne. Biszkopt: 5 jajek 165 g cukru 2 łyżki kakao 120 g mąki 4 g proszku do pieczenia Masa

Ewusiowe Smaki
Brzoskwiniowy herbatnikowiec 161

kroku nr 7/2013. Prosty w wykonaniu, choć nie robi się go za jednym zamachem, tylko trzeba poczekać między innymi na galaretkę. Przepis dodaję również do akcji  Ciasto na niedzielę  gzie tym razem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru

Ewusiowe Smaki
Szarlotka wg Siostry Anastazji 189

lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy jabłka: obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do jabłek odrobinę cynamonu, Następnie wyjmujemy z lodówki ciasto i dzielimy na 2 części. Połowę ciasta wykładamy cienko do blaszki i układamy jabłka, przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20-30 min w 175 stopniach. Upieczone ciasto

psgotujemy
czekoladowa niedziela #4 - jaglane brownie w wersji light 193

już miesiąc od kiedy prowadzę akcję "Czekoladowa Niedziela" . Cieszę się, że Wam się podoba! :) Czekoladowe ciasta zazwyczaj wszystkim dbającym o linię wydają się być złem wcielonym. Jednak nie koniecznie zawsze musi tak być. I dzisiaj Wam to udowodnię :) Ciasto bez mąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda

chili & sugar
Biszkopt z kremem i galaretką 146

Jeśli już zapomnieliście o świątecznych ciastach to może przygotujecie na niedzielę takie szybkie ciasto? No właściwie to może nie szybkie, a zwyczajnie łatwe :-) Owoce możecie użyć dowolne, takie jak lubicie najbardziej. Ciasto jest przepyszne, zwłaszcza schłodzone :-) To do dzieła... a ja uciekam do moich spraw niecierpiących zwłoki ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do foremki (dużą, prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz

Czary - gary w kuchni
Domowy makaron z truskawkami 159

jajko. Do przesianej mąki z solą wbijamy jajka i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na porcje i wałkujemy (pozostałe ciasto przechowujemy zawinięte w folię, aby nie wysychało). Bardzo dobrze sprawdza się tu maszynka do makaronu, z której korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę(...)odpowiada, następnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Jeżeli chcemy szersze paski – kroimy nożem (moja maszynka tnie zbyt cienko, więc pokroiłam nożem). Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 2 – 3 minut. Truskawki płuczemy i odsączamy na sicie. Ładniejsze odkładamy do dekoracji, pozostałe dzielimy na dwie części. Jedną miksujemy z cukrem pudrem, drugą kroimy

mojewypiekiinietylko
Szarlotka karkonoska 69

Przepis na szarlotkę karkonoską. Proste a zarazem przepyszne ciasto idealne do kawy, lub na niedzielę. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 200 g masła 4 żółtka 1 jajko 4 łyżki gęstej śmietany Masa: 1 budyń 2 żółtka 1 kg jabłek 4 łyżki cukru Dodatkowo: konfitura porzeczkowa Przygotowanie

Wasze Przepisy
RAINBOW CAKE 111

czas miksujemy. Wbijamy białka, jedno po drugim, powoli aby ciasto się nie zważyło. Do zmiksowanej masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche, miksujemy do połączenia składników. Ciasto ważymy, dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta umieszczamy w osobnej misce. Dodajmy barwniki: np. niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony- według upodobań. Mieszamy dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto

KuchcikoweLove
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 196

się rozpuściły. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy utarte żółtka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki jabłecznik z powidłami śliwkowymi i lodami waniliowymi 200

słodkich jabłek - 2 łyżki mielonego cynamonu  - pół słoiczka powideł śliwkowych  Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje. Wałkujemy ciasto na dolną część placka. Układamy je na standardowej (42x26cm) blaszce do pieczenia wyłożonej od spodu papierem do pieczenia (łatwiej później wyjąć ciasto z blachy jeśli

upichcona
Jabłka zapiekane w cieście 151

Debiut w mojej kuchni . Jabłuszka zapiekane w cieście.  Postanowiłam wziąć  udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Postanowiłam wypróbować swój przepis,  połączenie ciasta kruchego i ciasta ucieranego . W każdym razie wyszło bardzo smacznie :)     Składniki zapiekane jabłka w cieście  4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g zimnego masła, pokrojonego

Różowa kuchnia
Buchty pieczone z jabłkami i cynamonem. 348

misce oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (w okresie zimowym polecam okolice grzejnika), aż ciasto podwoi swoją objętość.      Gdy ciasto rośnie zabieramy się za nadzienie. Jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier, cynamon, mieszamy i smażymy(...)minut. Jabłka mają zachować kształt i tylko lekko zmięknąć. Gotowe nadzienie studzimy.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części. Każdą część kolejno formujemy w gładkie kulki, następnie w placuszki o cieńszym brzegu, a grubszym środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy

Rozpustne gotowanie
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 155

jabłko dzielimy na ćwiartki, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w około 2 milimetrowe plasterki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania