ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:161/616)

Drożdżowe ciasto malinami i jezynami 165

coś piec. Wybrałam kompromis, część podżarłam, a z reszty upiekłam ciasto. Jest to klasyczne, puszyste ciasto drożdżowe, tyle że zbajerowane o naprawdę fantazyjnym wyglądzie. Za to właśnie uwielbiam drożdżowe ciasto, można z nim robić cuda, pod warunkiem że zna się kilka trików, którymi regularnie się z Wami dzielę ps. Ciasto dzięki dodatkowi owoców jest dobre nawet na trzeci dzień. Składniki

greenscarf
Idealny tort czekoladowy! 2339

proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko, kawę, olej i dokładnie ubijamy mikserem przez ok. 1-2 min, aż składniki całkowicie się połączą Tak przygotowane ciasto równomiernie dzielimy między tortownicami* i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min.  Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku. Po tym tortownicy

Kuchnia Łukasza
Przepis na Ciastka z Ciasta Francuskiego z Owocami 255

cytryny i całość miksuję przez chwilę tak żeby powstała jednolita masa – jeżeli nie mamy miksera możemy składniki dokładnie utrzeć widelcem – masa serowa jest gotowa. Końcowe przygotowanie ciastek: Ciasto francuskie dzielę na 6 (lub 8 jeżeli chcemy mniejsze ciastka) w miarę równych części o kształcie kwadratu. Następnie kawałek ciasta nacinam po przekątnej około 1 centymetra od brzegu i przeplatam (dokładnie pokazałam

Uwaga Babcia Gotuje
Sypane ciasto z kaszy manny z pięcioma owocami. 147

starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą

BaRepas
Fit tarta kokosowa z truskawkami 101

świeże truskawki, a wszystko przykryte śmietanką kokosową i posypane wiórkami.  Ciasto jest doskonałe, kremowa śmietanka rozpływa się w ustach, a truskawki dodają orzeźwiającej słodyczy. Idealne ciasto na niedziele, letnie imprezy albo po prostu do kawy. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia Smaku, ale w przepisie sporo pozmieniałam.  Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy

Healthy food explorer
Najlepszy biszkopt z galaretką i truskawkami i bitą śmietaną ! 194

sezonowymi owocami.  W czasach dzieciństwa mama bardzo często nam takie robiła latem i najlepiej smakowało :). Ciasto z powodzeniem może służyć np. jako tort urodzinowy, ale jako ciasto na niedzielę do kawki również jest idealne. Zwłaszcza, kiedy jest okres na truskawki to jak najbardziej można to wykorzystać. Oczywiście ciasto można robić nie tylko z truskawkami, ale np. maliny świetnie się

Gotuj z Mąką
Bułeczki jogurtowe 232

składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania powinno mięć już bardziej "zbitą" konsystencje, Dzielimy wtedy ciasto i formujemy bułeczki (Wyrastają 2 x większe) Bułeczki układamy w odstępach ok 2-3 cm na papierze do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy posypać ulubionymi ziarnami, u mnie

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Cynamonowe ślimaczki 106

200g masła, 1 żółtko jajka 2-3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę i cukier wsypujemy do miski miksera. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon i starannie łączymy składniki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy oba kawałki ciasta, dbając aby miały zbliżony wymiar i układamy jeden na drugim

Pyry na Gaz
Miodownik kajmakowy 259

margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki miodu Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy z sodą i siekamy z pokrojonym na kawałki masłem. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części. Przed pieczeniem przygotowujemy warstwę orzechową, ponieważ wyłożymy ją na jedno z przygotowanych do pieczenia ciast. Przygotowanie masy orzechowej: Orzechy wrzucamy do niewielkiej głębokiej metalowej miski

Trzeci talerz
Francuska szarlotka 315

tygodniu postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu  Ciasto na niedzielę.  Naszym zadaniem było upieczenie szarotki .  My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika -  francuską szarlotkę, ( tarte )  jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła  7 łyżek wody szczypta soli   Wierzch 8 jabłek  1/2 cytryna 100 g  cukru

cookpl
Pizza z owocami morza i szparagami 199

sklarowane masło dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy, aby oddał aromat i dodajemy rozmrożone i osuszone owoce morza. Smażymy przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na porcje, rozpłaszczamy i formujemy, np. okrągłe pizze. Dwie jednorazowe foremki, za pomocą pędzelka, posmarowałam olejem arachidowym. Wyłożyłam ciastem, które również lekko posmarowałam takim samym olejem, posypałam startą mozarellą

mojewypiekiinietylko
Babciny Makowiec 319

mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy za pomocą pałki, lub jak ktoś nie ma to ręcznie. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy mieć makowców (z tej porcji powinny wyjść 3 długie makowce) Gdy podzielimy ciasto posypujemy stolnicę/ blat mąką wykładamy porcję ciasta i ręką rozciągamy

Piekę, bo lubię
Paczuszki z ciasta francuskiego z mielonym mięsem i warzywami 173

chwili dodaję warzywa na patelnię i smażę do momentu aż warzywa zmiękną, pod koniec doprawiam tymiankiem. Odstawiam do wystudzenia. Nadzienie do paczuszek - mielone mięso z warzywami Arkusz ciasta francuskiego dzielę na 6 kwadratów i nakładam na każdy porcję mięsa z warzywami (ważne żeby nie nakładać gorącego mięsa, bo wtedy ciasto zacznie się rozpływać). Sklejam ze sobą przeciwległe

Gotuj Się Kto Może
Laski Świętego Mikołaja. 109

cukru waniliowego 1 łyżka skórki startej z cytryny 15 dag masła 1 jajko Dodatkowo; barwnik spożywczy czerwony i zielony ( ja użyłam w proszku) Z podanych składników należy wyrobić ciasto. Które dzielimy na 4 równe części. Dwie zostawiamy białe a do dwóch pozostałych dodajemy barwnik. ( do jednej czerwony do drugiej zielony) Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godz. aby się

Radość kipiąca uśmiechem.
Piernikowy Jabłecznik z krainy Kubusia Puchatka 161

była płynna i niezbyt ciepła, dodajemy miód. W mące robimy dołek, do którego wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia, wlewamy margarynę i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta. Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy

Smakowy Raj
Placki jogurtowe - gryczane 126

mąki gryczanej dodajemy sodę oraz jogurt, mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy dodatki np. posiekane orzechy/ pestki/ pokrojone owoce itp. i dodajemy je do ciasta. Całość dzielimy na dwie porcje. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżeczka). Placki smażymy po kilka minut

Kuchenny Skrawek Nieba
PARÓWKI Z SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM. 177

biją je na głowę. PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM. na 16 sztuk 16 małych paróweczek 2 opakowania ciasta francuskiego 300 g sera żółtego w plastrach 1 jajko Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na osiem równych prostokątów. Na nich układam plaster sera żółtego. Zawijam parówkę tak, by wszystkie wolne luki były zaklejone ciastem (by ser nie wypłynął). Gotowe zawiniątka układam na papierze

W kuchni Karmel-itki
Parówki w cieście francuskim 120

obłędne,a wydawałoby się, że to tylko parówki ;). Składniki na parówki: ulubione parówki gotowe ciasto francuskie ser żółty ketchup, lub koncentrat pomidorowy mleko do posmarowania Przygotowanie parówek: Gotowe ciasto francuskie dzielimy na prostokąty wielkości parówek. Każdy prostokąt smarujemy ketchupem, układamy plasterek sera, parówkę i zawijamy. Jeżeli na brzegach zostanie za dużo ciasta – ucinamy je, lub podwijamy pod spód. Gotowe

NiePieprz.pl
Domowa karpatka. Przepis na ciasto i krem 643

Jakie ciasto na niedzielę ? Ja proponuję karpatkę więc może w tym tygodniu zrobicie właśnie ją? Taką prawdziwą, domową a nie z kartonika i gotowców. Ciasto parzone , takie jakie piecze się właśnie do karpatki, wcale nie jest takim prostym ciastem jakby się mogło wydawać. Jest dość kapryśne i rośnie sobie jak chce. Może to wina mąki, może piekarnika bo ja robię

Smaczna Pyza
Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe 220

Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone

Kto ugości moich gości?
Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem 197

posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy.  Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz , posypujemy startym serem i składamy zlepiając brzegi. Podobnie postępujemy z reszta ciasta. Każde ciastko przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Słodka Strona
Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą 239

Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki.Żółtka miksujemy z miękką margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy do mrożenia.Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko