ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:153/616)

RAINBOW CAKE 111

czas miksujemy. Wbijamy białka, jedno po drugim, powoli aby ciasto się nie zważyło. Do zmiksowanej masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche, miksujemy do połączenia składników. Ciasto ważymy, dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta umieszczamy w osobnej misce. Dodajmy barwniki: np. niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony- według upodobań. Mieszamy dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto

KuchcikoweLove
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 196

się rozpuściły. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy utarte żółtka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki jabłecznik z powidłami śliwkowymi i lodami waniliowymi 200

słodkich jabłek - 2 łyżki mielonego cynamonu  - pół słoiczka powideł śliwkowych  Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje. Wałkujemy ciasto na dolną część placka. Układamy je na standardowej (42x26cm) blaszce do pieczenia wyłożonej od spodu papierem do pieczenia (łatwiej później wyjąć ciasto z blachy jeśli

upichcona
Jabłka zapiekane w cieście 151

Debiut w mojej kuchni . Jabłuszka zapiekane w cieście.  Postanowiłam wziąć  udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Postanowiłam wypróbować swój przepis,  połączenie ciasta kruchego i ciasta ucieranego . W każdym razie wyszło bardzo smacznie :)     Składniki zapiekane jabłka w cieście  4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g zimnego masła, pokrojonego

Różowa kuchnia
Buchty pieczone z jabłkami i cynamonem. 348

misce oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (w okresie zimowym polecam okolice grzejnika), aż ciasto podwoi swoją objętość.      Gdy ciasto rośnie zabieramy się za nadzienie. Jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier, cynamon, mieszamy i smażymy(...)minut. Jabłka mają zachować kształt i tylko lekko zmięknąć. Gotowe nadzienie studzimy.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części. Każdą część kolejno formujemy w gładkie kulki, następnie w placuszki o cieńszym brzegu, a grubszym środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy

Rozpustne gotowanie
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 155

jabłko dzielimy na ćwiartki, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w około 2 milimetrowe plasterki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe

Rozpustne gotowanie
Księżycowe ciastka (mooncakes - 月饼) 156

się kulki lepić. Pewnie to jakaś specjalna chińska fasola. Zatem zostawiamy fasolę w misce, zajmiemy się nią później. I teraz przechodzimy do głównej części. Znowu posłużę się zdjęciami. Ciasto zewnętrzne dzielimy na 14 kulek. Tak samo ciasto wewnętrzne (zdj. 1). Ciasto zewnętrzne spłaszczamy dłonią i zawijamy wokół ciasta wewnętrznego (zdj. 2). Otrzymujemy 14 większych kulek. Każdą z tych kulek wałkujemy

Marder&Marder Manufacture
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków 216

pierwszy wzięłam udział w organizowanej przez Bożenę akcji “Ciasto na niedzielę”. Tym razem wspólnie piekłyśmy kubeczkowe ciasto jogurtowe. Z chęcią się przyłączyłam, bo to jedno z ulubionych mojej córki i kiedys bardzo często gościło w naszym domu. Znałam je pod inną nazwą „Siedem kubeczków”, ponieważ dokładnie 7 kubeczków ingrediencji potrzeba aby je upiec, nie licząc jajek i p.d.p. Kubeczkowe jogurtowe

Mia Cucina Sofieta
Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz") 261

plastry szynki lub szybki parmeńskiej albo salami2 duże pieczarkinatka pietruszkibiałko z jajkaSól, pieprz, mielona paprykaoliwa do smażeniaNa oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto  francuskie dzielimy na 2 części. Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości.  Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Miodownik jabłkowo-wiśniowy 190

wiśniowy 400 g orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie ono jednolitą kulę. Dzielimy gotowe ciasto na trzy części. Jedną zostawiamy na stolnicy a dwie schowamy do lodówki. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy  20 minut w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7077

czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce .  Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta

Słodkości i nie tylko
Ciasto bawarskie 290

Kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Ciasto na niedzielę , tym razem tematem pieczenia było ciasto kruche i owoce...Zastanawiałam się co upiec...szperałam w przepisach i  w sumie nic nie znalazłam co by mi pasowało....potem wpadło w oko kilka przepisów i w planach było inne ciasto-tarta z winogronami..ale może jeszcze zrobię..ba..na pewno zrobię

Moje domowe kucharzenie
Chleb Polny pszenno żytni 179

wierzch ciasta wykonanego w pkt 2, dodajemy s\u00f3l i dro\u017cd\u017ce\r","Mieszamy i dodajemy 360 g dokarmionego zakwasu z pkt 1. \r","Pozosta\u0142y zakwas chowamy na kolejny chleb. \r","Ciasto mieszamy, b\u0119dzie do\u015b\u0107 kleiste, ale nie dosypujemy m\u0105ki.\r","Temperatura ciasta powinna na koniec mieszania wynosi\u0107(...)stopni. \r","W ci\u0105gu pierwszych 2h, nale\u017cy trzy-lub czterokrotnie z\u0142o\u017cy\u0107 ciasto (sk\u0142adamy zawijaj\u0105c brzegi ciasta do \u015brodka)\r","Po ok. 5 godzinach, kiedy ciasto podwoi swoj\u0105 obj\u0119to\u015b\u0107, zaczynamy dzieli\u0107 ciasto na bochenki.\r","Posypujemy do\u015b\u0107 obficie stolnic\u0119 m\u0105k\u0105 a nast\u0119pnie

Mieszam w Garnku
Przekładany placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 259

miski wsypujemy mąkę, dodajemy startą na tarce margarynę oraz smalec i siekamy. Do mąki dodajemy utarte żółtka, śmietanę, cukry waniliowe, amoniak i proszek do pieczenia. Zagniatamy elastyczne jednolite ciasto i dzielimy je na 5 równych części (warto użyć wagi, by placki były równe i ładnie się prezentowały). Każdą część rozwałkowujemy cienko w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około(...)ilość wg uznania) i prażymy w garnku z grubym dnem przez około 20-30 minut często mieszajac. Do gorących jabłek wsypujemy galaretki i dobrze mieszamy. Dzielimy je na 4 części. Gorącą masą jabłkową przekładamy ciasto: pierwsze ciasto, jabłka, drugie ciasto, jabłka, trzecie ciasto, jabłka, czwarte ciasto, jabłka, pokruszone ciasto. Ciasto przykrywamy, aby nie obsychało (np. folią aluminiową lub papierem

Trzeci talerz
Krakersy niezwykłe i kruche 138

krakersów naturalnych lub ziołowych: 1/2 płaskiej łyżeczki rozmarynu, cząbru lub ziół prowansalskich szczypta pieprzu (można pominąć) czarnuszka do posypania zamiast lub z solą   1. Składniki dzielimy na pół i wyrabiamy dwa rodzaje ciasta -do jednego dodajemy rozmaryn, zioła lub cząber i pieprz, do drugiego parmezan, bazylię, oregano i przecier pomidorowy (lepiej nie używać koncentratu, ewentualnie rozrobić go wodą(...)wyrabiamy każde ciasto, do połączenia składników i uzyskania elastycznej, lśniącej kuli; mnie zajęło to ok. 5-7 minut.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. 4. Każdy rodzaj ciasta ponownie dzielimy na pół (resztę zawijamy w folię spożywczą, żeby nie obeschło) i rozwałkowujemy bardzo cieniutko, podsypując lekko mąką.  5. Wykrawamy kształty foremkami lub zostawiamy duży placek, taki też jest

Kuchnia Prezydentowej
Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami 124

unosi się chmura szczęścia i radości. Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę . Pogoda wciąż dopisuje, aczkolwiek już nie jest tak przesadnie ciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień to wiadomo zbiory

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania