czas miksujemy. Wbijamy białka, jedno po drugim, powoli aby ciasto się nie zważyło. Do zmiksowanej masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche, miksujemy do połączenia składników. Ciasto ważymy, dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta umieszczamy w osobnej misce. Dodajmy barwniki: np. niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony- według upodobań. Mieszamy dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto
KuchcikoweLovesię rozpuściły. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy utarte żółtka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony
Dzieje kuchennej Wiewiórysłodkich jabłek - 2 łyżki mielonego cynamonu - pół słoiczka powideł śliwkowych Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje. Wałkujemy ciasto na dolną część placka. Układamy je na standardowej (42x26cm) blaszce do pieczenia wyłożonej od spodu papierem do pieczenia (łatwiej później wyjąć ciasto z blachy jeśli
upichconaDebiut w mojej kuchni . Jabłuszka zapiekane w cieście. Postanowiłam wziąć udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Postanowiłam wypróbować swój przepis, połączenie ciasta kruchego i ciasta ucieranego . W każdym razie wyszło bardzo smacznie :) Składniki zapiekane jabłka w cieście 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g zimnego masła, pokrojonego
Różowa kuchniamisce oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (w okresie zimowym polecam okolice grzejnika), aż ciasto podwoi swoją objętość. Gdy ciasto rośnie zabieramy się za nadzienie. Jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier, cynamon, mieszamy i smażymy(...)minut. Jabłka mają zachować kształt i tylko lekko zmięknąć. Gotowe nadzienie studzimy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części. Każdą część kolejno formujemy w gładkie kulki, następnie w placuszki o cieńszym brzegu, a grubszym środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy
Rozpustne gotowaniejabłko dzielimy na ćwiartki, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w około 2 milimetrowe plasterki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe
Rozpustne gotowaniesię kulki lepić. Pewnie to jakaś specjalna chińska fasola. Zatem zostawiamy fasolę w misce, zajmiemy się nią później. I teraz przechodzimy do głównej części. Znowu posłużę się zdjęciami. Ciasto zewnętrzne dzielimy na 14 kulek. Tak samo ciasto wewnętrzne (zdj. 1). Ciasto zewnętrzne spłaszczamy dłonią i zawijamy wokół ciasta wewnętrznego (zdj. 2). Otrzymujemy 14 większych kulek. Każdą z tych kulek wałkujemy
Marder&Marder Manufacturepierwszy wzięłam udział w organizowanej przez Bożenę akcji “Ciasto na niedzielę”. Tym razem wspólnie piekłyśmy kubeczkowe ciasto jogurtowe. Z chęcią się przyłączyłam, bo to jedno z ulubionych mojej córki i kiedys bardzo często gościło w naszym domu. Znałam je pod inną nazwą „Siedem kubeczków”, ponieważ dokładnie 7 kubeczków ingrediencji potrzeba aby je upiec, nie licząc jajek i p.d.p. Kubeczkowe jogurtowe
Mia Cucina Sofietaplastry szynki lub szybki parmeńskiej albo salami2 duże pieczarkinatka pietruszkibiałko z jajkaSól, pieprz, mielona paprykaoliwa do smażeniaNa oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości. Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy
Bon Appetit Małgorzatywiśniowy 400 g orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie ono jednolitą kulę. Dzielimy gotowe ciasto na trzy części. Jedną zostawiamy na stolnicy a dwie schowamy do lodówki. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzieczasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce . Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta
Słodkości i nie tylkoKolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Ciasto na niedzielę , tym razem tematem pieczenia było ciasto kruche i owoce...Zastanawiałam się co upiec...szperałam w przepisach i w sumie nic nie znalazłam co by mi pasowało....potem wpadło w oko kilka przepisów i w planach było inne ciasto-tarta z winogronami..ale może jeszcze zrobię..ba..na pewno zrobię
Moje domowe kucharzeniewierzch ciasta wykonanego w pkt 2, dodajemy s\u00f3l i dro\u017cd\u017ce\r","Mieszamy i dodajemy 360 g dokarmionego zakwasu z pkt 1. \r","Pozosta\u0142y zakwas chowamy na kolejny chleb. \r","Ciasto mieszamy, b\u0119dzie do\u015b\u0107 kleiste, ale nie dosypujemy m\u0105ki.\r","Temperatura ciasta powinna na koniec mieszania wynosi\u0107(...)stopni. \r","W ci\u0105gu pierwszych 2h, nale\u017cy trzy-lub czterokrotnie z\u0142o\u017cy\u0107 ciasto (sk\u0142adamy zawijaj\u0105c brzegi ciasta do \u015brodka)\r","Po ok. 5 godzinach, kiedy ciasto podwoi swoj\u0105 obj\u0119to\u015b\u0107, zaczynamy dzieli\u0107 ciasto na bochenki.\r","Posypujemy do\u015b\u0107 obficie stolnic\u0119 m\u0105k\u0105 a nast\u0119pnie
Mieszam w Garnkumiski wsypujemy mąkę, dodajemy startą na tarce margarynę oraz smalec i siekamy. Do mąki dodajemy utarte żółtka, śmietanę, cukry waniliowe, amoniak i proszek do pieczenia. Zagniatamy elastyczne jednolite ciasto i dzielimy je na 5 równych części (warto użyć wagi, by placki były równe i ładnie się prezentowały). Każdą część rozwałkowujemy cienko w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około(...)ilość wg uznania) i prażymy w garnku z grubym dnem przez około 20-30 minut często mieszajac. Do gorących jabłek wsypujemy galaretki i dobrze mieszamy. Dzielimy je na 4 części. Gorącą masą jabłkową przekładamy ciasto: pierwsze ciasto, jabłka, drugie ciasto, jabłka, trzecie ciasto, jabłka, czwarte ciasto, jabłka, pokruszone ciasto. Ciasto przykrywamy, aby nie obsychało (np. folią aluminiową lub papierem
Trzeci talerzkrakersów naturalnych lub ziołowych: 1/2 płaskiej łyżeczki rozmarynu, cząbru lub ziół prowansalskich szczypta pieprzu (można pominąć) czarnuszka do posypania zamiast lub z solą 1. Składniki dzielimy na pół i wyrabiamy dwa rodzaje ciasta -do jednego dodajemy rozmaryn, zioła lub cząber i pieprz, do drugiego parmezan, bazylię, oregano i przecier pomidorowy (lepiej nie używać koncentratu, ewentualnie rozrobić go wodą(...)wyrabiamy każde ciasto, do połączenia składników i uzyskania elastycznej, lśniącej kuli; mnie zajęło to ok. 5-7 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. 4. Każdy rodzaj ciasta ponownie dzielimy na pół (resztę zawijamy w folię spożywczą, żeby nie obeschło) i rozwałkowujemy bardzo cieniutko, podsypując lekko mąką. 5. Wykrawamy kształty foremkami lub zostawiamy duży placek, taki też jest
Kuchnia Prezydentowejunosi się chmura szczęścia i radości. Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę . Pogoda wciąż dopisuje, aczkolwiek już nie jest tak przesadnie ciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień to wiadomo zbiory
codojedzeniacytryną to ciasto ucierane . Nadzwyczaj kokosowe, pachnące cytryną i bardzo wilgotne ciasto. Uwielbiam kokos, kokosowe mleko czy kokosowy olej. To kokosowe ciasto jest po prostu przesiąknięte kokosem. Pyszne ciasto na niedzielę. Dopiero co upiekłam, a tu już kilka kawałków brakuje… Mówiąc szczerze udało mi się to ciasto za trzecim razem. Przesadziłam z kokosowym mlekiem. Dopiero za trzecim razem doszłam
codojedzeniasoli Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Do przesianej mąki z solą wbijamy jajka i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na porcje i wałkujemy (pozostałe ciasto przechowujemy zawinięte w folię, aby nie wysychało). Bardzo dobrze sprawdza się tu maszynka
mojewypiekiinietylkoMoje rabarbalove love nie zahaczyło jeszcze o ciasto drożdżowe i czas to nadrobić. Przy okazji mogłam dołączyć do wydarzenia z serii Ciasto na niedzielę tym razem pod hasłem Rabarbarowe wypieki . Ciasto znalazłam u Doroty na MW i zapragnęłam je mieć. Proste w wykonaniu choć czasu trochę potrzebuje jak to drożdżowiec ale nakładu pracy niewiele. Ciasto jest pyszne, chrupiący rabarbar
Moje Małe CzarowanieMiało być ciasto na niedzielę, ale wyszło jak wyszło i jest ciasto na poniedziałek. Myślę, że zaczynać w ten sposób tydzień wcale nie jest źle. Taki słodki akcent ma swoje plusy, szczególnie gdy niektórzy muszą iść do pracy. Niech więc im osłodzi ten pracowity dzień. Zapewne znacie już nie jeden sernik z białą czekoladą i malinami. Ja sama proponowałam takie
Przysmaki Karolkidowolny dżem:* *najlepiej wybrać dżem o kwaśnym smaku. Ja dodałam wiśniowy. Jednak moim zdaniem ciasto jest wystarczająco słodkie i dżem można spokojnie pominąć. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 2 części. Jedną połową ciasta wylepiamy dno blaszki a drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, budyń oraz
My simple kitchenmąką, którą użyję później do zrobienia polewy. W kubku dokładnie mieszam śmietanę,żółtka, cukier, sól i drożdże i wlewam to do mąki z masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową
Ciasteczkowy Potwórsera fetałyżeczka śmietanyoliwa PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu. Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem.Solimy i pieprzymy.Ciasta francuskie dzielimy na 4 części.Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek
Moje Kuchenne Rewelacjetego miód z cynamonem...i kubek mleka...i nic więcej nie potrzeba.. Do bułeczek wykorzystałam drożdże suszone..i bułeczki rosły jak szalone...Mi takich bułeczek wyszło 12 ..ciasta nie dzieliłam na części..tylko brałam po kawałku ciasta...i bułeczki były jedne ciut mniejsze a inne ciut większe.. 1/2 szkl. musu z dyni 7g suchych drożdży Wypiekacz 2 łyżki
Moje domowe kucharzenie