ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:163/616)

Jabłecznik z kruszonką 150

Ciasto na niedzielę" - tym razem Patrykowi zamarzyła się szarlotka albo jabłecznik i dzięki temu powstał ten pyszny jabłecznik. Bożena utworzyła wydarzenie [ klik ] i upiekliśmy. Ciasta są przecudne i przepyszne bo jakże by inaczej, jesienią jemy dużo jabłkowych deserów bo wtedy jabłka są najpyszniejsze. Zachęcam do zaglądania na blogi moich kolegów i koleżanek którzy piekli razem ze mną. Lista

Moje Małe Czarowanie
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 119

cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 3 sztuki, czekolada gorzka 1 tabliczka biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ"olej, jajka, mleko, cukier i cukier wanilinowy dobrze rózga roztrzepaćwsypać mąkę z proszkiem i niebyt dokładnie wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany umyte jabłka ze skórką

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniaczki w Cieście Francuskim 194

drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę).Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz i składamy sklejając brzegi. Formujemy w kształt kapuśniaczków. Podobnie postępujemy z reszta ciasta.Każdy kapuśniaczek smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem

Słodka Strona
Pani Walewska 438

Przygotowanie :Placki Mąkę przesiewamy na stolnicy razem z proszkiem do pieczenia.  Dodać cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki. Dodać żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części,  następnie rozwałkowujemy na prostokątne placki (ja robiłam w dużej blaszce i rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia ). Ciasto wraz z papierem wkładamy do dwóch

charlotte gotuje
Makowiec świąteczny 233

Tradycyjny makowiec, a właściwie rolada makowa. Idealna na święta, ale również na niedziele. Przepyszne ciasto do kawy! #ciastojakzobrazka CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe) 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 25 g świeżych drożdży 50 cukru szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła MASA MAKOWA

Gotuj z Mąką
Pieczone parówki w cieście francuskim 213

macie czasu możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie Parówki z szynki Kilka plasterków żółtego sera 1 jajko Sos chili lub ketchup Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie dzielimy na prostokąty wielkości parówek. Każdy trójkąt smarujemy sosem chili lub ketchupem. Następnie na to układamy plasterek sera oraz parówkę. Całość zawijamy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Francuskie choineczki 188

suszone morele 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek 10 migdałów Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżeczka herbaty matcha 2 łyżki mleka Wiórki kokosowe Wykałaczki Sposób przygotowania: Ciasto francuskie dzielimy na 10 (ok 1½cm) pasów wzdłuż dłuższego boku. Na wykałaczkę nabijamy migdał (wcześniej wystarczy zrobić dziurkę metalowym szpikulcem) i nabijamy wstążki ciasta francuskiego układając je na kształt choinki. Pomiędzy

Kuchnia w czekoladzie
Kostka orzechowa przekładana nutellą 132

Przekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest bardzo łatwe do wykonania, jednak masa budyniowa potrzebuje chwile czasu zanim ostygnie, co niestety dyskwalifikuje ciasto w kategorii szybkości. Chociaż osobiście uważam, że i tak nie jest źle. W oryginale w skład masy wchodzi

Relaxtime
Odrywany placek dyniowy z powidłami 157

muscat, pachnąca i bardzo pomarańczowa , musi być. Wszystkie są przepyszne i bardzo zdrowe więc nie mogę sobie odpuścić aby dyni nie było w naszym jesiennym menu. Wydarzenie "Ciasto na niedzielę" i "Dyniowe smakołyki", pomogło mi podjąć decyzję co tym razem zrobię z dyni i padło na drożdżowiec, przytulaniec z powidłami śliwkowymi, przepyszny. Ciasto jest puchate, delikatne

Moje Małe Czarowanie
BABKA 4 SMAKI 151

czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dolewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy z ciastem, które dzielimy na 4 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej mak i mieszamy, do trzeciej wsypujemy kisiel, mieszamy. ostatnią część ciasta pozostawiamy białą. Do blachy wykładamy

Z Majeczką w kuchni
ciasto makowo drożdżowe 145

odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz szczyptą soli, dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajka, żółtka oraz rozczyn, wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Rozprowadzamy masę równomiernie i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, smarujemy białkiem, wykładamy drugą część maku

Domowy Smak Jedzenia
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 199

wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek (w oryginale 400 g) cukier puder i posiekane pistacje do posypania ew. cynamon, i cukier trzcinowy jako nadzienie Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, każda rozwałkowujemy na prostokąt o grubości pół centymetra. Każdą część posypujemy owocami lub cynamonem i cukrem wówczas rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mini-pizze na cieście francuskim 178

coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków dowolnej wędliny garść tartego żółtego sera ketchup bazylia, pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 kwadratów (najpierw wzdłuż na pół, potem w poprzek). Każdy smarujemy ketchupem i posypujemy bazylią. Wędlinę kroimy w kosteczkę, układamy na cieście. Na koniec posypujemy tartym żółtym serem

CoolinarniePL
Kruchy placek z rabarbarem i jabłkami 162

proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 jabłka kilka łodyg rabarbaru cynamon cukier do posypania owoców 3 łyżki bułki tartej cukier puder Diamant do posypania ciasta Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar

Kuchnia u Bietki
Rogale świętomarcińskie 97

sprzętu ze Sklepu Masarskiego Swojski Wyrób . Właścicielowi Marcinowi Jurczykowi pięknie dziękuję za pomoc w realizacji wypieku Rogali świętomarcińskich.   Przepis na Rogale świętomarcińskie dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę - Orzechy w wypiekach . Orzechowe słodkości wypiekały : GRUNT TO PRZEPIS! – Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe CZARNA OD KUCHNI – Meksykańskie ciasteczka weselne MOJE MAŁE CZAROWANIE – Ciasto czekoladowo-orzechowe, jaglane

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z twarogiem i brzoskwiniami 136

słodkim do kawy. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 250 g półtłustego twarogu 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 jajko 3 połówki brzoskwiń z puszki Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Twaróg miksujemy z cukrem, całym jajkiem i budyniem śmietankowym. Masę rozsmarowujemy na każdym kwadracie, zostawiamy wolny brzeg (aby łatwo skleić ciasto). Na masie twarogowej układamy

VioletoweKucharzenie
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą 128

MOZZARELLĄ 1 kula mozzarelli (125g) 1/2 gotowego ciasta francuskiego 4 małe pomidorki kilka listków świeżej bazylii 6 plasterków kiełbaski chorizo sól prowansalska Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki na połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na serze układamy

peggiwkuchni
Piernikowe pralinki z kaszy jaglanej + pierwsze urodziny bloga! 148

smaczne i dietetyczne pralinki. Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować w kulki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie i wiórkach kokosowych. Do dzieła! Składniki: ciasto 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki maślanki

Kuchnia Ellie
Sezamowiec 150

Nasza propozycja pysznego ciasta na niedzielę, ale nie tylko. Dla wielbicieli sezamków, z masą karmelowo-chałwową. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki ładnie się "przegryzą" a blaty ciasta skruszeją. Wbrew pozorom to nie jest ciasto bardzo czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 3 godzin (z tym, że placki piekłam oddzielnie). Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne! Ciasto

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bułeczka drożdżowa, hamburger 122

elastyczne. Wysmarować ciasto resztą masła, włożyć do miski i przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin 4-8 h. Po wyjęciu cista należy uderzyć ciasto pięścią. Dzielić na małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odczekać od pół godziny do 1 godziny by jeszcze ciasto podrosło. Przy pomocy pędzelka smarujemy

KreatywnePiny