Ciasto na niedzielę , czyli wspólne pieczenie ..tym razem odbyło się przy wypiekach z malinami..U mnie akurat było wypiekanie, ale można było zrobić coś dowolnego, ważne, aby było z malinami..u mnie w sumie to był dżem malinowy, ale to mniejsza z tym..Pomysł na takie rurki podpatrzyłam u Justynki .Ja mimo porady Justynki dałam dżem -własnoręcznie robiony(...)malin, a nie twardą marmoladę ..ale jak widać nic nie wypłynęło. Razem ze mną w akcji udział wzięły: Paulina , Asa , Małgosia ,Kasia [ klik , klik ] Ewa , . Ciasto: 500 g mąki pszennej 180 g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka oleju szczypta soli 1/4 szkl ciepłego mleka 60 g świeżych drożdży (ja też dałam
Moje domowe kucharzenieZapraszam dziś na prosty i szybki przepis na ciasteczka zaproponowane w cotygodniowej zabawie Ciasto na niedzielę . Tym razem były do wyboru trzy rodzaje ciasteczek. Ja wybrałam przepis z tej strony . Proste ciasteczka do pochrupania. Składniki: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag zimnej margaryny 80 g cukru 100 g rodzynek 1 rozkłócone jajko 2 garście(...)mąkę i proszek do pieczenia. Dodać drobno posiekaną margarynę i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki. Następnie dodać cukier, rodzynki i pokruszone migdały, wymieszać. Dodać jajko i mleko, wyrobić krótko ciasto. Z ciasta uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż ciasteczka lekko
Ewusiowe Smakiteż odmierzane są w kubeczku po jogurcie..Ciasto było zbyt gęste i nie było wilgotne tak jak w tym przepisie ..Dziękuję za wspólne pieczenie ciasta w ramach Ciasta na niedzielę. 1 kubeczek 200 g jogurtu 1 kubeczek oleju 1,5 kubeczka cukru 3 kubeczki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki, a na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka -wymieszać z cynamonem. Piec około 45 minut w 180 st. C. Razem ze mną piekły: Joasia
Moje domowe kucharzenieniedzielę polecam kruche ciasto z figami i daktylami. Bardzo lubię figi i te świeże i te suszone, a dżemik z fig jest po prostu wspaniały. Wykorzystałam go do dzisiejszego ciasta. Ciasto z figami jest bardzo słodkie, wiadomo figi i daktyle zawierają dużo cukru…Ale ciasto musi być słodkie. Jest to typowe kruche ciasto z migdałową kruszonką i owocami. Daktyle
codojedzeniaDawno nie jadłam tak pysznego sernika..ba..dawno nie jadłam w ogóle jakiegokolwiek sernika..i gdyby nie pomysł jednej z blogerek..na pieczenie sernika..w akcji Ciasto na niedzielę ..i pewnie szybko też by nie było..a tak trzeba było coś zrobić..takie wspólne pieczenie to na prawdę fajna akcja..Zastanawiałam się jaki sernik upiec. ..poszperałam(...)można zobaczyć tutaj i tutaj ..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy
Moje domowe kucharzenieorzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru 1 1/2 kostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy ok. 10 min. w piekarniku w temp(...)będą jabłka) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy na podpieczone kruche ciasto, nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia
kuchcikowniadodajemy nasze pozostałe składniki, mieszamy i w razie doprawiamy do smaku ;). Na potrzeby zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego(...)papieru do pieczenia i dwukrotnie go nim owijamy zostawiając troszkę luzu. Gotowe makowce układamy na blaszce i pieczemy ok 40 min w temp 190 stopni. Do złotego koloru ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Dekorujemy lukrem, czekoladą.... tak jak lubimy
Malinowe Pocałunkiwyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, umieszczamy z misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min., do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. składniki na wierz 1 pizzy(...)sera żółtego dodatkowo: oregano, rozmaryn oliwa do podania wykonanie: Przecier pomidorowy mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą, pieprzem i oregano do smaku. Całość rozsmarowujemy na jednym cieście. Rozkładamy starty na grubych oczkach ser żółty, układamy pokrojone w plasterki pomidory, pokrojone oliwki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość oprószamy oregano oraz rozmarynem. Całość pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniarobię to po swojemu - nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół. W równych odstępach nakładamy farsz, po czym przykrywamy drugą połową, ugniatamy i wycinamy kółka lub kroimy nożem na kwadraty. Każdy ma swoją technikę, ale najważniejsze żeby smakowało(...)łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. 2. Przygotuj farsz
Powiedz dietom niekostkę, oliwki w plasterki. Jeśli ananasa mamy w plastrach, to kroimy go na mniejsze części. Kiełbasę kroimy w półplasterki lub kostkę i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy w owal o grubości ok. 5 mm. Połowę każdego owalu smarujemy sosem (zostawiając ok. 1 cm brzegu) oraz posypujemy serem(...)jeszcze zawinąć do środka lub zrobić z niego falbankę. Jak kto lubi, jak kto umie. Myślę, że mnie, jak na pierwszy raz, wyszło to całkiem nieźle (miejscami tylko przedziurawiłam ciasto paznokciami, ale to akurat nie wpłynęło na smak dania ;)). Tak przygotowane pierogi można jeszcze posmarować delikatnie oliwą (lub rozmąconym jajkiem). Calzone pieczemy do zrumienienia, czyli
Ratunku obiadPostanowiłam zrobić ciasteczka czyli wzięłam udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Powiem wam , że warto brać udział w tych akcjach wypiekania bo można się dowiedzieć jak robić by potem zjeść :P Składniki: jaja 2 szt cukier brzozowy 150 g cukier waniliowy 30 g śmietana 18% 50 g mąka 250 g masło 100 g proszek do pieczenia(...)cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone miękkie masło, śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą.Zagniatamy składniki, na końcu dodając rodzynki. Krok 2 Stolnice silikonową posypujemy delikatnie mąką.Ciasto wałkujemy na prostokąt, który kroimy w poprzek i wycinamy trójkąty.Pieczemy koło 15 minut e 170 stopniach.Ciasteczka wychodzą pyszne i kruchutkie. Wypiekały ze mną: Marzena Joanna Katarzyna Edyta Dorotka
Różowa kuchnianutą soli? Ja jadłam i ten smak mnie oczarował, przepis na te ciasteczka znajdziecie TU . Spróbujcie, bo warto. Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła! Z ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich
Blondynka Gotujebabki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 13 dkg cukru 150 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 ml oleju Polskiego rzepakowego(...)dodać olej i jogurt.Na końcu dodać rabarbar [obrany i pokrojony ,wymieszany z 1 łyżką mąki ] , suszoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut [do suchego patyczka].Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieDziś będzie delikatniej ale za to bardzo smacznie. Rolada wyszła przepyszna, wygląda super. Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę Składniki na biszkopt: jaja 5 szt mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 1 szklanka ksylitol Fiński Kłos - Pol 150 g błonnik kakaowy Kłos - Pol 2 łyżki Składniki nadzienie: śmietana 30% 600 ml ksylitol Fiński(...)Masa nam się potroi. Przesiewamy mąkę i dodajemy do jaj. Mieszamy łopatką drewnianą po dodaniu maki. Na końcu dodajemy błonnik kakaowy( kakao) i dalej mieszamy do połączenia składników. Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy koło 10-12 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przekładamy biszkopt na ścierkę i zwijamy w rulon, zostawiamy do ostygnięcia. Wykonanie nadzienia: Galaretki
Różowa kuchniaDziś przedstawiam Wam prosty przepis na zielone muffinki ze szpinakiem. Wyszły naprawdę pyszne, więc polecam. Dziś po raz pierwszy biorę udział w akcji Ciasto na niedzielę , w której w tym tygodniu pieczone są właśnie muffinki. Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g szpinaku mrożonego w liściach(...)blenderem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodajemy zblendowany szpinak, barwnik i olej. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, tak do suchego patyczka. Po upieczeniu wykładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem
Ewusiowe SmakiWystarczy wszystko połączyć w mikserze, a na końcu posypać jagodami i praktycznie gotowe. Przepis znalazłam na blogu ilovebake . Polecam bo wyszło smaczne. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują jagody. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo(...)około 3 minuty. Następnie zmniejszamy obroty miksera na jeszcze mniejsze i dodajemy kolejno jajka, a potem olej. Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do ciasta, delikatnie mieszając. Formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć delikatnie ciasto. Jagody wymieszać z mąką i wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 170 stopni tak około
Ewusiowe Smakiwłaśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z makiem. Będzie pięknie się prezentowała na stole.Jest przepyszna. Piekę ją razem z innymi babeczkami w akcj i Ciasto na Niedzielę . Zainspirowałam się przepisem TYM Składniki: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 500 g jaja 2 szt mleko 180 ml cukier 60 g masło 30 g drożdże(...)szklanki tak do połowy wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczka do wyrośnięcia. Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy,wsypujemy do misy, wlewamy wyrośnięty rozczyn . Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, resztę cukru i jaja i mleko. Wyrabiamy ciasto, zostawiamy je przykryte ściereczką na około 40 minut.Ciasto pięknie wyrosło
Różowa kuchnia