wylwania się za rowki gofrownicy. Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny wypróbowania. Dlatego dziekuję blogerkom z akcji „Ciasto na niedzielę” za podsunięcie tematu do wspólnego wypiekania. Nam najbadziej smakują posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się ich prawdziwy smak, no i można zjeść parę sztuk więcej. Nie wyobrażam sobie(...)mleka. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier. Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objetość. Gotowe ciasto nakładamy łyżką wazową na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około
Mia Cucina SofietaNiebo w gębie! Poza tym uwierzcie mi że przygotowanie jego jest banalnie proste ale za to bardzo efektowne. Podstawa to jak zawsze puszysty biszkopt. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" na Facebooku. Składniki na biszkopt: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli(...)mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Do tego tortu używamy 2 tortownic o różnych rozmiarach. Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch.Duża tortownica będzie spodem więc tam powinniśmy włożyć masę na wysokość max 3 cm. Biszkopt urośnie. Mniejsza tortownica to góra biszkoptu, przedkładamy tam pozostałą masę. Ten biszkopt będziemy
Życie zaczyna się w kuchnilatem właśnie sięgam po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk proponuję w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę". Moja galaretka została zrobiona z kompotu truskawkowego i żelatyny. Ale śmiało możecie użyć galaretki truskawkowej. Składniki na galaretkę truskawkową: 400 gram truskawek 1 opakowanie żelatyny(...)ubijamy jeszcze 2 minuty. Ale pamiętajcie podczas ubijania warto obserwować i sprawdzać gęstość śmietany, zbyt długie ubijanie spowoduje że powstanie nam masło. Ubitą śmietanę wykładamy na stężały spód ciasta, wyrównujemy, musimy dobrze wypełnić formę po same boki. Następnie na wierzch wykładamy truskawki i zalewamy galaretką. A razem ze mną w kuchni swoje smakołyki przyrządzały: Katarzyna Madej , Joasia Łyga
Życie zaczyna się w kuchniMoja córka podskakuje z radości - hurrrrrrra hurrrrrrrra Rafaello no w końcu.............. Ech ależ mają ze mną dobrze :) Wzięłam udział w akcji Ciasto na niedziele gdzie wspólnie robimy różne smakołyki. Na ten tydzień wybrałyśmy ciacho bez pieczenia. Jestem ciekawa jak wyjdzie:) Składniki: masło 350 g mleko 1 litr budyń(...)mieszczą się to kruszę w palcach. Nakładam 1/3 kremu kokosowego i przykrywam następną warstwą krakersów.Teraz następna warstwa kremu, krakersy i krem. Na końcu posypuje kokosem by zakryć krem. Ciasto przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki . Najlepsze ciasto jest następnego dnia
Różowa kuchniaDziś znowu piątek, jeszcze tydzień i znowu będziemy obchodzić święta. Pomimo tego, że już za chwilę w domu będzie pełno różnorodnych wypieków, nie mogę sobie odmówić ciasta na niedzielę - dziś będzie to sernik złota rosa, który zawsze się udaje. Poza tym wygląda naprawdę fajnie na stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli(...)budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka Olejek waniliowy lub cytrynowy Wykonanie: Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie do sera stopniowo dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. CIASTO: 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 małe jajko 10 dag margaryny, roztopić 1 czubata łyżka smalcu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto
psgotujemyIdealne ciasto na niedziele. Szybka, prosta babka kawowo- bananowa. I moja kolejna nieśmiała próba upieczenia babki, tym razem wyszła rewelacyjnie i smacznie. Zachęcam zrobienie takiej babki dzieciom bo smak bananów w środku spowoduje ,że każde dziecko pokocha tą babkę. Składniki: 4 jajka 250 g cukru ( jeżeli ktoś nie lubi za słodkich wypieków polecam mniejszą ilość(...)razy i kolejna porcja... ułatwi nieco życie :) ale jeżeli dodacie mąkę na raz też nic się nie stanie. Dużą formę na babkę z kominem wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wylewamy i wkładamy do piekarnika na 50 minut na 160*C Gotową babkę od razu wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem lub kandyzowanymi owocami :) *** Tymczasem
W Moim Magicznym Domuserka waniliowego i naturalnego, ciasto było mniej słodkie. Arbuzowy mus potrzebuje dość dużo czasu, żeby stężeć, najlepiej przygotować go zaraz na początku. Z ciastem zapisuję się do zabawy "ciasto na niedzielę" , w tym tygodniu mamy tam "owocowe szaleństwo"; różne owocowe pyszności znajdziecie również u: Dagmary , Mal Gosi składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 2/3 szkl(...)żelatyny również namoczyć w niewielkiej ilości wody, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić, delikatnie wymieszać z serkiem i chłodną ale wciąż płynną żelatyną. Masę serową wyłożyć na arbuzowy mus. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki
6nieboszklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (lub mniej, jeśli wolicie cienkie ciastka) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Słodki sentymenttrzeba zwracać uwagę na to, czy krem przygotowywany na ogniu się nie przypala. Jeśli tak się stanie cały będzie do wyrzucenia, ponieważ jego delikatna konsystencja przejdzie zapachem spalenizny. Ciasto karpatki dzieli się na dwie części i każdą z części piecze się osobno tak, aby powstały dwa blaty, które później będą przekładane kremem. Dobrze wypieczona karpatka będzie miała wygląd pola pokrytego
Trochę smakuminut lub mikserem przez 3 minuty. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy przestudzone masło cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto przekładamy do osuszonego naczynia, wysmarowanego oliwą i pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia- ok 1 godzina (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na cienki, dość duży okrąg, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Każde koło dzielimy
Kuchnia w czekoladzieOstatnio mniej piekę, staram się trzymać diety więc i przepisów tutaj coraz mniej. Jednak od czasu wyczaruję coś słodkiego, wszak niedziela bez ciasta się nie liczy;) To ciasto zrobiłam trochę pod siebie- chciałam, żeby było smaczne ale bez miliona kalorii. I takie było, bo w zasadzie jogurt i galaretka a na biszkopt można przymknąć oko;) Pewnie zapytacie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoczyszczoną. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy. Dodajemy cukier oraz miód i ponownie siekamy składniki nożem. Następnie na środku robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, po czym dzielimy je na dwie części. Przygotowane ciasto rozprowadzamy na spodzie dwóch blaszek (21x32cm lub mniejszej) wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy osobno, po około
Smaki Na Talerzułyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki amoniaku rozpuszczonego w 1 łyżce ciepłego mleka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na noc. Po wyjęciu rozmrażamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremką kształty w równych ilościach. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Domowe ciastaszklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru oraz: ok. 8 sztuk kwaśnym jabłek cynamon garść rodzynek 150g masła Sypkie składniki na ciasto mieszamy dzielimy na trzy części. Jabłka myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach , odciskamy sok i mieszamy z rodzynkami . WYKONANIE: Na spód wysypujemy połowę składników
Domowe ciastazjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika ustawiamy na 45-50 ⁰C, grzanie góra-dół (żadnego grilla i termoobiegu!). W rondelku podgrzewamy mleko
Karo in the Kitchen