ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:183/616)

Ciasto pagórki jabłkowe 128

Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 50 minut Ciepłe posypuję cukrem pudrem. Jest naprawdę mocno jabłkowe. (Źródło przepisu: ABC Mojej Kuchni ) Wypiek bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Różowa kuchnia   Smaczne przepisy

Kuchnia co dnia
Migdałowe ciasteczka z nadzieniem śliwkowym 114

otwór na środku, do którego nakładam odrobinę powideł. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10 minut Ciasto bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Różowa kuchnia Sama słodycz u Asi Moje wypieki i Nie Tylko Kulinarna Maniusia Izioni Pyszne Smaki kocurkowakuchniababuni3 Moje domowe kucharzenie Eksplozja Smaku Cafe Amaretto Lili

Kuchnia co dnia
Sernik śmietanowo waniliowy na zimno 152

dzisiaj moja propozycja  to sernik ze śmietany i serków waniliowych , a na wierzchu galaretka z dodatkami . Jest to akcja pieczenia Ciasto na Niedziele    Składniki: śmietana 400 ml serki waniliowe 600 g  żelatyna 2 .1/2 łyżki  izomalt  AGNEX    3 łyżki Dodatkowo : galaretka cytrynowa 2 szt galaretka

Różowa kuchnia
Strucla szpinakowa z kurczakiem w cieście francuskim 148

wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.  Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10. Mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. Rozkładamy na całości farsz . Zwijamy i zlepiamy boki. Farszu powinno wystarczyć na cztery strucle. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 180  stopni

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 493

Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA

psgotujemy
Ciasto kubeczkowe jogurtowe z jabłkami i powidłami śliwkowymi 142

łyżeczki powideł śliwkowych. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 40 minut Ciasto bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . (Źródło przepisu: Sweet dreams + modyfikacje) Piekłam razem z: Grunt to przepis! Różowa Kuchnia Moje domowe kucharzenie Mia cucina Moje Małe Czarowanie Izioni Pyszne Smaki Cafe Amaretto

Kuchnia co dnia
Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką 198

podanych składników. Gotową obsypuję wierzch ciasta. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut Ciasto bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . (Źródło przepisu: gazetka Biedronka + modyfikacje

Kuchnia co dnia
Miszmasz w cieście francuskim 212

przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym

W kuchennym oknie Ewy
Chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie. 133

godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C, foremki wykładamy papierem do pieczenia (osobno wycinamy okrągły spód i arkusz na boki). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na dwie części, formujemy walcowate chlebki, wkładamy do przygotowanych foremek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięta.      Na każdy wyrośnięty bochenek wylewamy

Rozpustne gotowanie
Gofry z błonnikiem kakaowym i soi waniliowej 131

lepszego niż gofry ze śmietaną i owocami polane karmelem lub sosem owocowym. Wypiek powstał z myślą Ciasto na Niedziele- Gofry  Składniki na gofry : soja waniliowa  1 lit błonnik kakaowy  2 łyżki ksylitol  150 g jaja 2 szt mąką pszenna  500 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka   Dodatkowo: śmietana

Różowa kuchnia
Tort z owocami leśnymi 144

dzieciństwa pamiętam, że mama zawsze piekła na niedzielę jakieś ciasto. Ja w miarę możliwości staram się kontynuować tę tradycję w swoim domu. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasza działkę położoną w lesie, którą ja wzorem pierwszych odsadników częściowo wykarczowałam i zamieniłam na uprawy. Rosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie

Wiem co jem
Bułki na hot-dogi 125

ogóle nie powinno przylegać do dłoni. Po 20 minutach wyrabiania przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem wyjmujemy na stolnicę, wyrabiamy przez chwilę żeby odpowietrzyć ciasto i dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na długi (dość długi) prostokąt i składamy w ten sposób, że najpierw krótsze boki składamy do środka, a potem dłuższe boki, sklejamy

Marder&Marder Manufacture
Bagietka pszenna 82

przez jakieś 15 minut, smarujemy wyrobioną kulkę ciasta olejem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie znowu przez moment (ze 30 sekund) wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 4 części. Każdą część wałkujemy na długi prostokąt i składamy zakładając dłuższe boki ku środkowi. Mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli... :) A jak nie rozumiecie

Marder&Marder Manufacture
Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni 111

ziaren niż samej mąki. A te ziarna fantastycznie chrupią. I jeszcze lepiej smakują. Naprawdę doskonały i zdrowy chleb. Ja tylko jeden drobny błąd w nim zrobiłem. Tę ilość ciasta zawsze dzielę na dwie foremki. Bo przecież chleb jeszcze sporo wyrasta. Napełniłem więc foremki do połowy i czekałem aż wyrośnie. Niezbyt bardzo jednak wyrasta. Moje chleby wyszły dość płaskie. Absolutnie

Marder&Marder Manufacture
Bułki pszenne 122

wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. I zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez parę sekund wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części. I z każdej z nich formujemy bułki. Kładziemy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem dopieczenia) i każdą z bułek nacinamy tępą stroną noża prawie

Marder&Marder Manufacture