ciasto było na starym blogu kilka lat temu pod nazwą Kryzysowe ciasto drożdżowe na leniwą niedzielę. Zmieniłam odrobinę przepis i ciastu dałam inną nazwę. Nie jest już kryzysowe ale bardziej wykwintne i co najważniejsze mało z nim pracy i każdy potrafi go upiec, nawet jeśli nigdy nie piekł drożdżowego ciasta. Ciasto zaskakuje swoją prostotą, wręcz lenistwem przy
Leśny ZakątekPierwszy weekend majowy, niedziela, wszyscy w domu...więc ciasto musi być, chociaż drożdżówka. Zapasy zimowe pod ręką, mąka jest, po drożdże ktoś wyskoczy do sklepu i już. Trochę mąki, drożdże, cukier, ciepła woda, masło... ...czas na wyrośnięcie... Dżem, powidła, marmolada.... wałek, foremka... ...piekarnik 180 st. C / 60 minut. No i mamy pyszne domowe ciasta :))) Smacznego
chleba naszegoWlewam pozostałe mleko, dodaję rozczyn, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na porcje. Z ciasta formuję okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki. Bułki układam na blaszce, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasidosypać pozostałą mąkę. Ciasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od rąk. Wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty. Masę makową przekładamy do miski, mieszamy z bakaliami. Białka które nam pozostały ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na każdą część
magiczna kuchnia KasiWigley. Autorzy proponują surowe ciasto po uformowaniu w owalne pierścienie zamrozić. Następnie włożyć je do piekarnika wprost z zamrażarki i wydłużyć czas pieczenia, o minutę czy dwie lub do zrumienienia. Dzięki temu możemy mieć do śniadania ciepłe i świeże bajgle. Możemy również ciasto przygotować wieczorem i kiedy wyrośnie włożyć do lodówki. Rano wyjmujemy z lodówki, dzielimy na porcję i kiedy(...)wody. Miksujemy na średnich obrotach, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na oprószony mąką blat i dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy delikatnie kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut
Tajemnice Smakułyżeczki sól ok 1 łyżeczki pieprz ser mozzarella lub jakikolwiek inny ok 400 g olej Zaczynam od zrobienia ciasta. Przepis znajdziesz tutaj . Gdy ciasto pięknie wyrośnie, dziele na dwie części i można rozwałkować albo rozciągać ciasto. Ja wolę rozciągać bo jest wtedy pulchniejsze. Następnie wykładam ciasto na blachę posmarowaną cienką warstwą oleju. Kolejna warstwa
Kuchnia VikiJest to przepis mojej koleżanki Karoliny, która ma niezwykły talent do wypieków wszelkich łącznie z pizzą . W niedzielę zrobiła to ciasto u mnie w domu. Dziś jest czwartek a ja od niedzieli już piekłam je trzy razy. Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier
Smaki Przyprawy i KoloryJest to przepis mojej koleżanki Karoliny, która ma niezwykły talent do wypieków wszelkich łącznie z pizzą . W niedzielę zrobiła to ciasto u mnie w domu. Dziś jest czwartek a ja od niedzieli już piekłam je trzy razy. Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier
Kulinarna rozmowaWłaśnie tak ! Udana niedziela, to....., wspólny rodzinny obiad,..., ale też koniecznie ciasto :) Ponieważ drożdżówkę każdy u nas lubi i zawsze się udaje, tak więc nie ma wyjścia. Ciasto robimy już wieczorem i wstawiamy do lodówki, żeby rano szybko ogarnąć same wypieki. Zapachami z kuchni można obudzić nawet największych śpiochów, tak też było tutaj. Pierwsze zrobiłem słodkie bułki(...)chlebanaszego.blogspot.com/2016/02/z-czarnym-bzem.html A jak piekarnik pracował i czekałem na ciasta,... to z nudów zdążyłem bułki ukulać :) Mąka 1kg, drożdże 1/2 kostki, ciepła woda 2 szkl., 1 łyżeczka cukru, 5 łyżek oleju, 1 łyżka soli. Później 25 min/ 185 st.C w piekarniku i mamy świeże, ciepłe, pachnące bułki na niedzielę :) Smacznego ! p.s. na ostatnim zdjęciu piątkowe wyroby Angeliki
chleba naszegociasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza. Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić, ja przeważnie przygotowuję ciasto z 1 kg mąki, dzielę na pół, część wykorzystuję od razu, a drugą mrożę. Rogaliki posypałam czarnuszką, wyglądają idealnie, jeszcze lepiej smakują, są rumiane na zewnątrz, z rozpływającym się w środku serem(...)dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej. Jak przygotować ekspresowe śmietankowe wytrawne rogaliki z parówką i serem z ciasta drożdżowego? Ciasto na rogale formujemy w kulę, którą dzielimy na pół, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowujemy z ciasta koło, które kroimy na 6 trójkątów, na każdym kładziemy pół plastra sera i połówkę naciętej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMamy niedziele, mamy standardowo ciasto 🍰a nawet tort☝ Natrafiła się okazja na upichcenie "grubszego" deseru to trzeba było się wykazać 😋 Nie używam barwników, nie robię WOW ozdób.. Zawsze po prostu pacam łyżką ubitą śmietankę, posypuję tym co mam po ręką i tyle 😎 Cukru nie używam, staram się robić "odchudzone" wersje m.in. bez kostek masła(...)poleje syropem czy nawet posypie cukrem😄Dla mnie torcik ma być "domowy"wyglądem i nie mulący słodyczą☝ Nie to co produkują np. w cukierniach😏 Oczywiście bez urazy bo to dzieła sztuki jeśli chodzi o wygląd😀 Nie trzeba być wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarczą chęci a z pewnością każdy je wykona bez problemu i będzie mógł się rozkoszować smakiem
Zdrowie i pysznie na talerzumąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę. Układamy połówki moreli. Dowolnie zawijamy brzegi ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy
Maminek kulinarnyciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Fermentacja wstępna. 2,5 godziny temperaturze około 24 ºC. Składanie. Ciasto należy złożyć po 75 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje i uformować bochenki, włożyć do posypanych mąką koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką
Chlebki.plupały włączać piekarnik, tak jak ja :) Mnie tam nic nie powstrzyma przed upieczeniem ciasta :) Jest sobota, ma być ciasto i niech się wali i pali, ale ciasto będzie :) W niedziele zawsze mam gości, dlatego każde popołudnie musi być słodkie :) Ciasto robiłam w blaszce 24 cm. na 34 cm. W przepisie wpisałam 3 paczki herbatników
Agusiowe smakołykiokoło 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką. Kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy(...)której się moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście. Ciasto na pierogi dzielimy na mniejsze części. Z każdej z nich rozwałkowujem y ciasto na grubość 2 mm. Jeżeli się klei, można podsypać stolnicę odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy
KardamonovyZawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na nadzienie i doprawiamy serową masę do smaku. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą z osobna rozwałkowujemy. Gdy ciasto się klei do wałka podsypujemy lekko mąką. Można użyć przystawki, maszyny do makaronu albo wałka i stolnicy
Calzonella.comLekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 2 łyżki cukru
słodki bratek125g miękkiego masła, 5 jajek, 2 czubate łyżki mąki, 1 budyń waniliowy, opcjonalnie rodzynki obtoczone w mące. Blachę 25x30cm lub tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części (jedna większa, druga mniejsza). Większą część ciasta wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki na pół godz. Mniejszą owijamy w folię i wkładamy
Zrób to smacznie