ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:188/616)

3 Bit bez pieczenia. 149

upały włączać piekarnik, tak jak ja :) Mnie tam nic nie powstrzyma przed upieczeniem ciasta :) Jest sobota, ma być ciasto i niech się wali i pali, ale ciasto będzie :) W niedziele zawsze mam gości, dlatego każde popołudnie musi być słodkie :) Ciasto robiłam w blaszce 24 cm. na 34 cm. W przepisie wpisałam 3 paczki herbatników

Agusiowe smakołyki
Pierogi z kapustą i grzybami 114

około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką.  Kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy(...)której się moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście.  Ciasto na pierogi dzielimy na mniejsze części. Z każdej z nich rozwałkowujem y ciasto na grubość 2 mm. Jeżeli się klei, można podsypać stolnicę odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy

Kardamonovy
RAVIOLI Z RICOTTĄ I BAZYLIĄ 185

Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na nadzienie i doprawiamy serową masę do smaku. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą z osobna rozwałkowujemy. Gdy ciasto się klei do wałka podsypujemy lekko mąką. Można użyć przystawki, maszyny do makaronu albo wałka i stolnicy

Calzonella.com
CIASTO TROPIKANA 466

Lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki cukru,  3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza,  2 łyżki cukru

słodki bratek
SERNIK KRÓLEWSKI 189

125g miękkiego masła, 5 jajek, 2 czubate łyżki mąki, 1 budyń waniliowy, opcjonalnie rodzynki obtoczone w mące. Blachę 25x30cm lub tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części (jedna większa, druga mniejsza). Większą część ciasta wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki na pół godz. Mniejszą owijamy w folię i wkładamy

Zrób to smacznie
Kruche babeczki budyniowe z bananem 137

więc dodałam jeszcze banana i powstało 12 babeczek. Składniki: 1 opakowanie ciasta kruchego 1 banan opakowanie budyniu waniliowego Ciasto podzielić na 12 kwadratów i wyłożyć nim foremki (ja dzieliłam radełkiem do ciasta, stąd wzorek na krawędziach) Widelcem zrobić dziurki, żeby ciasto nie urosło. Mają powstać spody do babeczek Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy spody ok. 20 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chałka maślana z migdałami 182

dobrze  napowietrzone zacznie odchodzić od brzegów naczynia. W tedy przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. P tym czasie wyciągamy ciasto an stolnice, dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Przeplatamy ciasto w kształt chałki, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI 154

kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują. Parówki obieramy z osłonek foliowych, każdą dzielimy na 2 równe części Ciasto : Do ciepłej wody i mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy obie mąki(...)sól oraz olej, wyrabiamy ciasto, podsypujemy w miarę potrzeby mąką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 10 równych części (każda część na szerokość parówki którą będziemy nadziewać ciasto.) Kawałek ciasta drożdżowego smarujemy ketchupem układamy warstwę pieczarek, parówkę i ser, drugi koniec ciasta nacinamy, zawijamy. Robimy tak do wyczerpania składników, Odstawiamy

słodki bratek
Samosy 128

u0142adnie z reszt\u0105 sk\u0142adnik\u00f3w. Dorzucamy posiekan\u0105 kolendr\u0119,mieszamy z nadzieniem i przek\u0142adamy wszystko do miski.\r","Tworzymy nasze samosy. Ciasto jeszcze chwil\u0119 wyrabiamy i dzielimy na mniejsze kawa\u0142ki. Ka\u017cdy kawa\u0142ek rozwa\u0142kowujemy do\u015b\u0107 cienko i wycinamy k\u00f3\u0142ka o \u015brednicy ok. 10cm. Ka\u017cde k\u00f3\u0142ko(...)czasie ugniatamy ziemniaki i dodajemy je do patelni mieszając dokładnie z resztą składników. Dorzucamy posiekaną kolendrę,mieszamy z nadzieniem i przekładamy wszystko do miski. Tworzymy nasze samosy. Ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy kółka o średnicy ok. 10cm. Każde kółko przecinamy na pół i łączymy ze sobą brzegi ciasta tworząc

Mostek w kuchni
Kruche babeczki z jabłkami 204

przygotowuję z nich na okrągło jakieś przetwory, piekę ciasta lub inne słodkości. To kolejna moja słodka propozycja do kawy z dodatkiem jabłek . Tym razem upiekłam kruche babeczki z jabłkami z krzyżykiem i cukrem pudrem. Te urocze mini jabłeczniki są bardzo smaczne, bardzo kruche i bardzo wciagające, najważniejsze nie trzeba ich dzielić, każdy bierze babeczkę do ręki i zajada ze smakiem(...)godzinę. Przygotowujemy nadzienie do babeczek mieszając pokrojone w kosteczkę jabłka, (które wcześniej umyłam i obrałam ze skórki), z cukrem i cynamonem i z mąką ziemniaczaną, odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy je na pół, z jednej części ciasta odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy małe foremki, nie musimy ich natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą, czy mąką. Do ciasta w foremkach wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki paprykowo serowe 162

cukrem i częścią mleka, czekamy 10 minut aż wyrośnie, wyrośnięty rozczyn i resztę składników mieszamy z mąkami przez 10 minut robotem lub 15 minut ręcznie, Ciasto po wyrobieniu waży ok 1 kg ,dzielimy je na 400 g i 600 g ,do większej części dodajemy sery i wyrabiamy do połączenia składników , do mniejszej części dodajemy schłodzoną masę paprykową(...)mąki ,wyrabiamy ,ciasto jest dość luźne i klejące . Smarujemy miski olejem i przekładamy tam ciasta ,przykrywamy i odstawiamy na 1.5 h do wyrośnięcia . Po tym czasie dzielimy obie porcje na połówki bo ciasta będzie dość sporo i u mnie na desce nie dałam rady zrobić rolad za jednym razem ,chwilę każdą część wyrabiamy. Podsypujemy deskę mąką i wałkujemy na prostokąt

Wypieki Rene
PIZZA Z CIASTA CHLEBOWEGO - BEZGLUTEN 177

wody. Ma być elastyczne. Formujemy kulkę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h. Po godzinie, kiedy nasze ciasto zwiększyło swoją objętość jeszcze raz wyrabiamy i zabieramy się do dzieła. Ja podzieliłam ciasto na trzy części - wyszły mi trzy różne pizze.  Bazą był oczywiście -   SOS - przecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze.   Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam

BezglutenowaIzabela
Sernik z rabarbarem i "Wypalanie traw" 182

roku z braku swoich owoców często eksperymentuję z rabarbarem. I w ten sposób powstał delikatny sernik na kruchym, owsianym cieście. Dla koloru czerwona galaretka i ciasto np. na niedzielę gotowe 😊 Składniki (na blachę o wymiarach (22 x 34) cm): Ciasto 22 g pełnoziarnistej mąki owsianej pół łyżeczki proszku do pieczenia 13 g cukru waniliowego 15 g (łyżka) brązowego cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik na spodzie kruchym 162

pieczenia,błonnik kakaowy,ksylitol, żółtko i masło rozpuszczone ciepłe lecz nie gorące.Mikserem przez chwile mieszam składniki. Ciasto ma konsystencję sypką, takie ma być. Przesypujemy na stolnicę ciasto i zagniatamy,dzielimy na połowę i wkładamy do zamrażalnika na godzinne. Krok 2 Ciasto zamrożone jedna połowę ścieramy od razu do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia,zakryje nam całe dno.Do misy

Różowa kuchnia
Tarta z gruszką i szpinakiem 188

schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania