ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:188/616)

Pizza 171

Jest to przepis mojej koleżanki Karoliny, która ma niezwykły talent do wypieków wszelkich łącznie z pizzą . W niedzielę zrobiła to ciasto u mnie w domu. Dziś jest czwartek a ja od niedzieli już piekłam je trzy razy.  Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier

Kulinarna rozmowa
niedziela zaczyna się w sobotę 135

Właśnie tak ! Udana niedziela, to.....,  wspólny rodzinny obiad,..., ale też koniecznie ciasto :) Ponieważ drożdżówkę każdy u nas lubi i zawsze się udaje, tak więc nie ma wyjścia. Ciasto robimy już wieczorem i wstawiamy do lodówki, żeby rano szybko ogarnąć same wypieki. Zapachami z kuchni można obudzić nawet największych śpiochów, tak też było tutaj. Pierwsze zrobiłem słodkie bułki(...)chlebanaszego.blogspot.com/2016/02/z-czarnym-bzem.html A jak piekarnik pracował i czekałem na ciasta,... to z nudów zdążyłem bułki ukulać :) Mąka 1kg, drożdże 1/2 kostki, ciepła woda 2 szkl., 1 łyżeczka cukru, 5 łyżek oleju, 1 łyżka soli. Później 25 min/ 185 st.C w piekarniku i mamy świeże, ciepłe, pachnące bułki na niedzielę :)  Smacznego !  p.s. na ostatnim zdjęciu piątkowe wyroby Angeliki

chleba naszego
Rogaliki z parówką i serem 278

ciasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza. Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić, ja przeważnie przygotowuję ciasto z 1 kg mąki, dzielę na pół, część wykorzystuję od razu, a drugą mrożę. Rogaliki posypałam czarnuszką, wyglądają idealnie, jeszcze lepiej smakują, są rumiane na zewnątrz, z rozpływającym się w środku serem(...)dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej. Jak przygotować ekspresowe śmietankowe wytrawne rogaliki z parówką i serem z ciasta drożdżowego? Ciasto na rogale formujemy w kulę, którą dzielimy na pół, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowujemy z ciasta koło, które kroimy na 6 trójkątów, na każdym kładziemy pół plastra sera i połówkę naciętej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT KAKAOWY Z BUDYNIEM I KREMEM (bez masła) 158

Mamy niedziele, mamy standardowo ciasto 🍰a nawet tort☝ Natrafiła się okazja na upichcenie "grubszego" deseru to trzeba było się wykazać 😋  Nie używam barwników, nie robię WOW ozdób.. Zawsze po prostu pacam łyżką ubitą śmietankę, posypuję tym co mam po ręką i tyle 😎 Cukru nie używam, staram się robić "odchudzone" wersje m.in. bez kostek masła(...)poleje syropem czy nawet posypie cukrem😄Dla mnie torcik ma być "domowy"wyglądem i nie mulący słodyczą☝ Nie to co produkują np. w cukierniach😏 Oczywiście bez urazy bo to dzieła sztuki jeśli chodzi o wygląd😀 Nie trzeba być wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarczą chęci a z pewnością każdy je wykona bez problemu i będzie mógł się rozkoszować smakiem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bułeczki drożdżowe z morelami 117

mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę. Układamy połówki moreli. Dowolnie zawijamy brzegi ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy

Maminek kulinarny
Chleb serowy 162

ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Fermentacja wstępna. 2,5 godziny temperaturze około 24 ºC. Składanie. Ciasto należy złożyć po 75 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje i uformować bochenki, włożyć do posypanych mąką koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką

Chlebki.pl
3 Bit bez pieczenia. 143

upały włączać piekarnik, tak jak ja :) Mnie tam nic nie powstrzyma przed upieczeniem ciasta :) Jest sobota, ma być ciasto i niech się wali i pali, ale ciasto będzie :) W niedziele zawsze mam gości, dlatego każde popołudnie musi być słodkie :) Ciasto robiłam w blaszce 24 cm. na 34 cm. W przepisie wpisałam 3 paczki herbatników

Agusiowe smakołyki
Pierogi z kapustą i grzybami 107

około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką.  Kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy(...)której się moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście.  Ciasto na pierogi dzielimy na mniejsze części. Z każdej z nich rozwałkowujem y ciasto na grubość 2 mm. Jeżeli się klei, można podsypać stolnicę odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy

Kardamonovy
RAVIOLI Z RICOTTĄ I BAZYLIĄ 178

Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na nadzienie i doprawiamy serową masę do smaku. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą z osobna rozwałkowujemy. Gdy ciasto się klei do wałka podsypujemy lekko mąką. Można użyć przystawki, maszyny do makaronu albo wałka i stolnicy

Calzonella.com
CIASTO TROPIKANA 457

Lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki cukru,  3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza,  2 łyżki cukru

słodki bratek
SERNIK KRÓLEWSKI 179

125g miękkiego masła, 5 jajek, 2 czubate łyżki mąki, 1 budyń waniliowy, opcjonalnie rodzynki obtoczone w mące. Blachę 25x30cm lub tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części (jedna większa, druga mniejsza). Większą część ciasta wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki na pół godz. Mniejszą owijamy w folię i wkładamy

Zrób to smacznie
Kruche babeczki budyniowe z bananem 128

więc dodałam jeszcze banana i powstało 12 babeczek. Składniki: 1 opakowanie ciasta kruchego 1 banan opakowanie budyniu waniliowego Ciasto podzielić na 12 kwadratów i wyłożyć nim foremki (ja dzieliłam radełkiem do ciasta, stąd wzorek na krawędziach) Widelcem zrobić dziurki, żeby ciasto nie urosło. Mają powstać spody do babeczek Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy spody ok. 20 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chałka maślana z migdałami 175

dobrze  napowietrzone zacznie odchodzić od brzegów naczynia. W tedy przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. P tym czasie wyciągamy ciasto an stolnice, dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Przeplatamy ciasto w kształt chałki, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI 147

kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują. Parówki obieramy z osłonek foliowych, każdą dzielimy na 2 równe części Ciasto : Do ciepłej wody i mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy obie mąki(...)sól oraz olej, wyrabiamy ciasto, podsypujemy w miarę potrzeby mąką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 10 równych części (każda część na szerokość parówki którą będziemy nadziewać ciasto.) Kawałek ciasta drożdżowego smarujemy ketchupem układamy warstwę pieczarek, parówkę i ser, drugi koniec ciasta nacinamy, zawijamy. Robimy tak do wyczerpania składników, Odstawiamy

słodki bratek
Samosy 120

u0142adnie z reszt\u0105 sk\u0142adnik\u00f3w. Dorzucamy posiekan\u0105 kolendr\u0119,mieszamy z nadzieniem i przek\u0142adamy wszystko do miski.\r","Tworzymy nasze samosy. Ciasto jeszcze chwil\u0119 wyrabiamy i dzielimy na mniejsze kawa\u0142ki. Ka\u017cdy kawa\u0142ek rozwa\u0142kowujemy do\u015b\u0107 cienko i wycinamy k\u00f3\u0142ka o \u015brednicy ok. 10cm. Ka\u017cde k\u00f3\u0142ko(...)czasie ugniatamy ziemniaki i dodajemy je do patelni mieszając dokładnie z resztą składników. Dorzucamy posiekaną kolendrę,mieszamy z nadzieniem i przekładamy wszystko do miski. Tworzymy nasze samosy. Ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy kółka o średnicy ok. 10cm. Każde kółko przecinamy na pół i łączymy ze sobą brzegi ciasta tworząc

Mostek w kuchni