ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:191/616)

Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą 261

uwierzcie mi, jeśli chodzi o dekorowanie ciast jestem w tym co najwyżej przeciętna. Wystarczy polać ciasto polewą, która ścieka w zagłębieniach i już uzyskujemy super efekt. Tego ciasta nie trzeba dzielić, kroić w poprzek, w celu uzyskania warstw. Wlewam masę do formy, piekę i wyciągam ciasto gotowego do podania. Babki w zasadzie nawet nie trzeba dekorować a i tak będzie

Book of spells
Pizza misz masz... 128

dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to co miałam pod ręka. Wyszło smacznie a to najważniejsze! A więc do dzieła! Składniki na ciasto; 2,5 szkl. mąki pszennej 10 g drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy ok. 1 szkl. ciepłej wody ( tyle ile mąka zabierze) Dodatkowo; 2 pomidory

Radość kipiąca uśmiechem.
Obwarzanki cynamonowe 113

ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. 2.  Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę. 3.  Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tartaletki z malinami z ogródka 132

odstaw do lodówki na przynajmniej 40 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni , a formę na muffinki wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem (najlepiej klarowanym) i wysyp mąką. Z ciasta wycinaj duże koła lub dziel na części, wylepiaj foremki ciastem, a resztę ucinaj nożykiem. Postaraj się, by ciasto było stosunkowo cienkie, inaczej tartaletki nie upieką się tak szybko. Do foremek wrzucamy maliny

Gotowanie to kochanie
Truskawkowe i czekoladowe naleśniki z musem 231

około 1 kg truskawekokoło 6 łyżek nutelli100 ml mleka2 łyżki cukru do truskawekolej do smażeniaMąkę łączymy z mlekiem, jajkiem, olejem, wodą gazowaną, solą i miksujemy na gładką masę. Ciasto na naleśniki dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy 4 łyżki nutelli i miksujemy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 2 garści truskawek i miksujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie wysmarowanej olejem patelni

Bon Appetit Małgorzaty
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 162

być miękkie i elastyczne (około 10 minut).Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ją czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinkę. Wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na części i wkładamy do foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wypełnić foremki.Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach C około 1 godzinę

Basia w kuchni
Drożdżowe rożki z jabłkami 143

jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy na ogniu ok. 10 min mieszając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy na dwie części (może być więcej części jeśli komuś wygodniej pracować na mniejszej porcji ciasta). Rozwałkowujemy wybraną porcje. Z papieru wycinamy kwadrat o pożądanej wielkości. U nas rożki

Kolizje Smaków
Brak tytułu 193

Jest niedziela - musi być ciasto ! Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców. Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało: CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki na dużą tortownicę śliwki około 1,5 kg cukier - 3/4 szkl. Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok. CIASTO: 1 margaryna lub masło 2 jajka

kolorowotorcikowo
Kuchnia tysiąca malutkich miseczek 205

warzywa (u mnie cukinia i pieczarki) kurczak Ciasto na tempurę szklanka mąki (u mnie pszenna, choć podobno powinna być kukurydziana) szklanka wody jajko szczypta soli szczypta cukru Do dzieła!!! Składniki na ciasto mieszamy aby powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Cukinie kroimy w plastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju(...)posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu hoisin pół szklanki bulionu drobiowego (ja użyłam kostki rosołowej) 1 łyżka masła sól, pieprz olej Do dzieła!!! Kalafior dokładnie opłukać i oczyścić - podzielić na drobne różyczki. Rozgrzewamy dobrze olej - wrzucamy imbir - mieszając smażymy ok 10 sekund.Wrzucamy kalafior i dalej mieszamy ok 2 minut. Wlewamy sos sojowy, bulion

sierotka maRysia w kuchni
Szparagi z szynką i serem po francusku 141

plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy plasterek szynki i żółtego sera oraz szparagi. Zawijamy w ciasto tworząc rulonik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Smarujemy

Pyry na Gaz
Piegusek bez pieczenia z borówkami i galaretką 171

Dzień dobry :) Macie tak że nie wiecie co upiec na niedzielę, a tradycyjne ciasta Wam się przejadły.Dzisiaj taka oto moja propozycja bez pieczenia, na herbatnikach z masą śmietanową z czarnymi markizami. Pyszne, nie za słodkie ciasto,wprost rozpływa się w ustach.  Szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania: Składniki: około 22 herbatniki kakaowe petit burre Cukry Nyskie

Sama słodycz i szczypta chili
Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie 102

agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki kakao 1 budyń waniliowy(...)gęsty. Następnie budyń odstawiam do wystygnięcia. Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (może być konsystencji mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać ½ łyżki kwaśnej śmietany). Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodki sentyment
Ciasto Marlenka 132

rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miód. W miseczce łączymy ocet z sodą oczyszczoną, mieszamy i dodajemy do rozpuszczonej margaryny. Do ostygniętej margaryny dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Ciasto dokładnie zagniatamy i dzielimy na 5 równych części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aby sobie ułatwić wałkowanie to możemy rozwałkowywać placki bezpośrednio

kulinarne odsłony pati
Jabłecznik z połówkami jabłek 178

cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło, siekamy nożem do połączenia. Na koniec dodajemy serek homogenizowany i wyrabiamy do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Dzielimy je na dwie części. Jedną część ciasta wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Ja pokroiłam ciasto na plasterki i oprószonymi mąką dłońmi wylepiłam spód blaszki

Smaki Na Talerzu
Wykwintny tort z masą śmietanową 182

cukrem pudrem na sztywną masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części, masę również dzielimy na 3 części. Ciasto układamy na paterze, pierwszy  krążek smarujemy masą przykrywając go następnym krążkiem biszkoptowym, który smarujemy masą, przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, smarujemy masą. Orzechy oraz migdały drobno siekamy, posypujemy wierzch

kgwjanczewo
Bułeczki z pieczarkami 84

rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu(...)ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy” a farsz się wydostanie. Ciasto wyjąć z miski i krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części, każda po ok 80 gr, ja formuje z ciasta wałek następnie dzielę go na części (w tym przypadku 10) i później każdą część ważę

moj przepis na
Tort Napoleon 482

wykonuje. Polecam wszystkim, którzy lubią wyzwania. Na zachętę dodam, że ciasto jest plastyczne i bardzo łatwo się z nim pracuje, a placki piecze się króciutko. Więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka octu 2 łyżki kakao 2 jajka 3-4 szklanki mąki pszenne Przygotowanie

Kulinarna (nie)codzienność
zakręcone kruche ciasteczka 181

szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie cisto, a następnie zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Następnie wyjmujemy ciasta z lodówki, dzielimy każde na np. 4 równe części, rozwałkowujemy na identyczne placki. Układamy naprzemiennie jeden na drugim np. ciasto kakaowe – ciasto waniliowe – ciasto kakaowe – ciasto waniliowe

Domowy Smak Jedzenia
Calzone 187

dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska od zewnątrz

Słodkie Przyjemności
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 188

cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy i wydrążamy ogryzki. Kroimy

mojewypiekiinietylko
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 193

garść ciasta z poprzedniego wypieku garść suszonych żurawin garść płatków owsianych łuskany słonecznik woda W sobotę wieczorem : W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać żurawiny i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję, którą łatwo wyrabia się drewnianą łyżką. W drugim garnku zarobić ciasto(...)pszennej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać płatki owsiane. Garnki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć wilgotnymi ściereczkami. W niedzielę rano : Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć do pojemnika na następny raz. Resztę ciasta przekładać na przemian z masą żołędziową do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię posypać słonecznikiem i odstawić ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania