ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:191/616)

Łatwe czekoladowe ciasto z porzeczkami, wegańskie wiadomo! 212

Mój tata życzy sobie co niedzielę dużą blachę ciasta, z uwagą „bez udziwnień i nie mów z czego zrobiłaś”. Oczywiście w między czasie ukochał mnie kilkoma kilogramami porzeczek, których ja osobiście nie lubię, ale nie względu na smak, tylko na traumatyczne przeżycie z nimi związane. Wiecie o co chodzi, jak się było dzieciakiem i jadło prosto z krzaka

greenscarf
Odrywane drożdżowe z ziołami 156

masłem czosnkowym! Prosty, smaczny, idealny na imprezy. Jeżeli nie zawsze udawało Ci się ciasto drożdżowe.. zapewniam, że z tego przepisu uda Ci się na 100%! Do dzieła Składniki na ciasto drożdżowe: – 300 g mąki pszennej – 150 g letniej wody – 25ml oleju – 20 g drożdży – pół łyżeczki cukru – szczypta soli Składniki na masło ziołowe

Be Fit Be Strong
Drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką 181

resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 8 godzin. Śliwki myjemy i dzielimy na połówki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Wyrabiamy kruszonkę z podanych składników

Wrzosowa Polana
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 295

ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy z powrotem do lodówki, a pozostałym ciastem wykładamy tortownicę (spód i boki) i schładzamy kolejne 10 minut.      Rozgrzewamy

Rozpustne gotowanie
Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą 232

uwierzcie mi, jeśli chodzi o dekorowanie ciast jestem w tym co najwyżej przeciętna. Wystarczy polać ciasto polewą, która ścieka w zagłębieniach i już uzyskujemy super efekt. Tego ciasta nie trzeba dzielić, kroić w poprzek, w celu uzyskania warstw. Wlewam masę do formy, piekę i wyciągam ciasto gotowego do podania. Babki w zasadzie nawet nie trzeba dekorować a i tak będzie

Book of spells
Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą 232

uwierzcie mi, jeśli chodzi o dekorowanie ciast jestem w tym co najwyżej przeciętna. Wystarczy polać ciasto polewą, która ścieka w zagłębieniach i już uzyskujemy super efekt. Tego ciasta nie trzeba dzielić, kroić w poprzek, w celu uzyskania warstw. Wlewam masę do formy, piekę i wyciągam ciasto gotowego do podania. Babki w zasadzie nawet nie trzeba dekorować a i tak będzie

Book of spells
Pizza misz masz... 114

dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to co miałam pod ręka. Wyszło smacznie a to najważniejsze! A więc do dzieła! Składniki na ciasto; 2,5 szkl. mąki pszennej 10 g drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy ok. 1 szkl. ciepłej wody ( tyle ile mąka zabierze) Dodatkowo; 2 pomidory

Radość kipiąca uśmiechem.
Obwarzanki cynamonowe 105

ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. 2.  Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę. 3.  Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tartaletki z malinami z ogródka 123

odstaw do lodówki na przynajmniej 40 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni , a formę na muffinki wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem (najlepiej klarowanym) i wysyp mąką. Z ciasta wycinaj duże koła lub dziel na części, wylepiaj foremki ciastem, a resztę ucinaj nożykiem. Postaraj się, by ciasto było stosunkowo cienkie, inaczej tartaletki nie upieką się tak szybko. Do foremek wrzucamy maliny

Gotowanie to kochanie
Truskawkowe i czekoladowe naleśniki z musem 215

około 1 kg truskawekokoło 6 łyżek nutelli100 ml mleka2 łyżki cukru do truskawekolej do smażeniaMąkę łączymy z mlekiem, jajkiem, olejem, wodą gazowaną, solą i miksujemy na gładką masę. Ciasto na naleśniki dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy 4 łyżki nutelli i miksujemy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 2 garści truskawek i miksujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie wysmarowanej olejem patelni

Bon Appetit Małgorzaty
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 150

być miękkie i elastyczne (około 10 minut).Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ją czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinkę. Wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na części i wkładamy do foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wypełnić foremki.Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach C około 1 godzinę

Basia w kuchni
Drożdżowe rożki z jabłkami 133

jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy na ogniu ok. 10 min mieszając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy na dwie części (może być więcej części jeśli komuś wygodniej pracować na mniejszej porcji ciasta). Rozwałkowujemy wybraną porcje. Z papieru wycinamy kwadrat o pożądanej wielkości. U nas rożki

Kolizje Smaków
Brak tytułu 177

Jest niedziela - musi być ciasto ! Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców. Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało: CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki na dużą tortownicę śliwki około 1,5 kg cukier - 3/4 szkl. Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok. CIASTO: 1 margaryna lub masło 2 jajka

kolorowotorcikowo
Kuchnia tysiąca malutkich miseczek 190

warzywa (u mnie cukinia i pieczarki) kurczak Ciasto na tempurę szklanka mąki (u mnie pszenna, choć podobno powinna być kukurydziana) szklanka wody jajko szczypta soli szczypta cukru Do dzieła!!! Składniki na ciasto mieszamy aby powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Cukinie kroimy w plastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju(...)posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu hoisin pół szklanki bulionu drobiowego (ja użyłam kostki rosołowej) 1 łyżka masła sól, pieprz olej Do dzieła!!! Kalafior dokładnie opłukać i oczyścić - podzielić na drobne różyczki. Rozgrzewamy dobrze olej - wrzucamy imbir - mieszając smażymy ok 10 sekund.Wrzucamy kalafior i dalej mieszamy ok 2 minut. Wlewamy sos sojowy, bulion

sierotka maRysia w kuchni
Szparagi z szynką i serem po francusku 132

plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy plasterek szynki i żółtego sera oraz szparagi. Zawijamy w ciasto tworząc rulonik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Smarujemy

Pyry na Gaz