ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:192/616)

Szparagi z szynką i serem po francusku 127

plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy plasterek szynki i żółtego sera oraz szparagi. Zawijamy w ciasto tworząc rulonik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Smarujemy

Pyry na Gaz
Piegusek bez pieczenia z borówkami i galaretką 155

Dzień dobry :) Macie tak że nie wiecie co upiec na niedzielę, a tradycyjne ciasta Wam się przejadły.Dzisiaj taka oto moja propozycja bez pieczenia, na herbatnikach z masą śmietanową z czarnymi markizami. Pyszne, nie za słodkie ciasto,wprost rozpływa się w ustach.  Szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania: Składniki: około 22 herbatniki kakaowe petit burre Cukry Nyskie

Sama słodycz i szczypta chili
Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie 88

agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki kakao 1 budyń waniliowy(...)gęsty. Następnie budyń odstawiam do wystygnięcia. Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (może być konsystencji mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać ½ łyżki kwaśnej śmietany). Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodki sentyment
Ciasto Marlenka 115

rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miód. W miseczce łączymy ocet z sodą oczyszczoną, mieszamy i dodajemy do rozpuszczonej margaryny. Do ostygniętej margaryny dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Ciasto dokładnie zagniatamy i dzielimy na 5 równych części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aby sobie ułatwić wałkowanie to możemy rozwałkowywać placki bezpośrednio

kulinarne odsłony pati
Jabłecznik z połówkami jabłek 162

cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło, siekamy nożem do połączenia. Na koniec dodajemy serek homogenizowany i wyrabiamy do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Dzielimy je na dwie części. Jedną część ciasta wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Ja pokroiłam ciasto na plasterki i oprószonymi mąką dłońmi wylepiłam spód blaszki

Smaki Na Talerzu
Wykwintny tort z masą śmietanową 170

cukrem pudrem na sztywną masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części, masę również dzielimy na 3 części. Ciasto układamy na paterze, pierwszy  krążek smarujemy masą przykrywając go następnym krążkiem biszkoptowym, który smarujemy masą, przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, smarujemy masą. Orzechy oraz migdały drobno siekamy, posypujemy wierzch

kgwjanczewo
Bułeczki z pieczarkami 60

rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu(...)ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy” a farsz się wydostanie. Ciasto wyjąć z miski i krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części, każda po ok 80 gr, ja formuje z ciasta wałek następnie dzielę go na części (w tym przypadku 10) i później każdą część ważę

moj przepis na
Tort Napoleon 468

wykonuje. Polecam wszystkim, którzy lubią wyzwania. Na zachętę dodam, że ciasto jest plastyczne i bardzo łatwo się z nim pracuje, a placki piecze się króciutko. Więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka octu 2 łyżki kakao 2 jajka 3-4 szklanki mąki pszenne Przygotowanie

Kulinarna (nie)codzienność
zakręcone kruche ciasteczka 164

szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie cisto, a następnie zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Następnie wyjmujemy ciasta z lodówki, dzielimy każde na np. 4 równe części, rozwałkowujemy na identyczne placki. Układamy naprzemiennie jeden na drugim np. ciasto kakaowe – ciasto waniliowe – ciasto kakaowe – ciasto waniliowe

Domowy Smak Jedzenia
Calzone 170

dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska od zewnątrz

Słodkie Przyjemności
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 167

cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy i wydrążamy ogryzki. Kroimy

mojewypiekiinietylko
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 179

garść ciasta z poprzedniego wypieku garść suszonych żurawin garść płatków owsianych łuskany słonecznik woda W sobotę wieczorem : W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać żurawiny i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję, którą łatwo wyrabia się drewnianą łyżką. W drugim garnku zarobić ciasto(...)pszennej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać płatki owsiane. Garnki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć wilgotnymi ściereczkami. W niedzielę rano : Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć do pojemnika na następny raz. Resztę ciasta przekładać na przemian z masą żołędziową do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię posypać słonecznikiem i odstawić ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Brzoskwiniowiec 151

Witajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i brzoskwiniami. Miękkie delikatne i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej  wody    1 puszka brzoskwiń

Sama słodycz i szczypta chili
Kostka biszkoptowa kawowo - malinowa. 173

Witajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto z kremem kawowym, malinowo - śmietankowym biszkoptami i bezami  MAMUT. SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka ciepłej wody SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY : 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego Dr. Oetkera 250 ml mleka 1 łyżka

Sama słodycz i szczypta chili
Rustykalne bułki nocne 155

wierzchu mnóstwo bąbelków. Hojnie osypujemy mąką ręce i stolnicę. Naprawdę sporo mąki potrzeba – naszykujcie 2 szklanki. Jedną wysypcie na stolnicę od razu, drugą zostawcie do podsypywania. Wyjmujemy ciasto na blat, dzielimy ostrym nożem na dwie części, każdą kolejno formujemy w wąski wałek, podsypując mąką i wrabiając ją w ciasto. To ciasto jest bardzo mokre, ma wysoką hydrację (stosunek mąki

Karo in the Kitchen
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 155

gotującej się wody. Gdy kluseczka wypłynie na wierzch wyciągamy ją i próbujemy czy konsystencja ciasta jest dobra (czy się nie rozpada, czy nie jest zbyt mało słone). Jeśli ciasto jest dobre, dzielimy je na 3-4 porcje. (Pomiń jeśli nie nadziewasz klusek) Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy z ciasta 3-4 rolki ciasta. Spłaszczamy je ręcznie i każdy posypujemy

Fill The Bowl
komunijne ciasto z kremem waniliowym 1224

mieszamy, przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Jaja, cukier oraz śmietanę ubijamy. Ubitą masę wykładamy na mąkę posiekana z masłem i zagniatamy ciasto. Ciast ważymy i dzielimy na 4 równe części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 35×20. Każdą wykładamy papierem do pieczenia. Kawałek ciasta rozwałkowujemy lekko na stolnicy a następnie przenosimy na blachę

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto meksykańskie 92

Leniwa niedziela przy piekarniku - w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla , gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam, bo zamiast mango dałam banana i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku, i dla tych co lubią czekoladę ;) Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku

pink envelope