ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:195/616)

Chalka z twarogiem czyli Pasca - Slodki Czwartek odc.101 153

jajka. Wszystko dokładnie łączymy. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Do naoliwionej miski przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt koła i wkładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia a boki wysmarowane masłem. Drugą część dzielimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik staropolski 230

mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy równe części i pieczemy trzy ciasta. tem. pieczenia 160 C, przez 20-25 minut.  Gdy ciasto zupełnie ostygnie przekładamy je powidłami, owijamy w ścierkę

Apetyczna babeczka
Sernik z kakaową kruszonką. 196

miski przekładamy ser, dodajemy jajka, mleko, blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem ( tylko dno).  Ciasto wyjmujemy i dzielimy na pół. Jedną częśc ścieramy na grubych oczkach tarki i dokładnie wykładamy nim dno. Dociskając. Wylewamy masę serową a na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Radość kipiąca uśmiechem.
Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 203

słodko, pieczone z ciasta drożdżowego Przede mną pierogi z gruszką, jabłkiem i cynamonem , w towarzystwie sosu waniliowego. Normalnie w cenie 17 PLN - w ramach Weekendu za pół ceny dzielone na pół. Ciasto drożdżowe okazało się bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Stopień nadziania niestety już nie tak obfity , jak przy pierogach gotowanych. A szkoda :( Gdybym poprzestała wyłącznie na tym daniu

Grunt to przepis!
Kruche rogaliki z kremem pâtissière i gruszką 183

ocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy w mniejsze kulki. Po kolei rozwałkowujemy ciasto na okręgi i dzielimy jak pizzę na trójkąciki. W najszerszej części wykładamy łyżkę kremu pâtissière i plasterek obranej i oczyszczonej gruszki, zwijamy do środka. Każdego rogalika smarujemy delikatnie białkiem, układamy na papierze

sama złodycz
Najlepsze pierogi ruskie 196

sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie dzielimy je na porcje, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto porcjami cienko

mojewypiekiinietylko
Ciasto kakaowo korzenne z gruszką 174

piernika, kakao. Mieszamy. A następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Również za pomocą rózgi. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Gruszki obieramy, dzielimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Zewnętrzną stronę gruszki możemy ponacinać. U mnie nie widać nacięcia dlatego że moje gruszki wybrały kąpiel w cieście  i się

Życie zaczyna się w kuchni
Zimowa szarlotka 154

Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto się zmrozi, dzielimy je na kawałki i jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę  15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto

Słodkie Przyjemności
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym. 302

Pyszne dzieło mojego męża.  Może i z gotowych  produktów, ale podziwiam i doceniam jego kreatywność i pomysł.   Gorąco polecam i zachęcam do przygotowania tego fajnego, szybkiego i niebanalnego ciasta. Przy dekoracji troszkę mu pomogłam ;) Składniki: 3 opakowania ciasta francuskiego wiśnie drylowane, marmolada 2 opakowania  kremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage

Malinowe Pocałunki
Wypieki z rabarbarem czas zacząć 109

nigdy nie zdąży ostygnąć. Cała rodzinka lubi je na ciepło z lodami. Kupiłam dzisiaj lody bio truskawkowe, no bo kto powiedział, że ciasto kruszonka trzeba jeść z waniliowymi lodami! Mam nadzieję, że rabarbar urośnie do następnej niedzieli, bo crumble był niezwykle popularny i zniknął w mgnieniu oka. Dzieciaki już się dopytują, kiedy znowu je upiekę. Jeśli lubicie ciasto kruszonka

codojedzenia
Drożdż Informatyków 115

chowamy je do lodówki. To jest opcja, jeżeli chcę mieć drożdżówkę ciepłą i pachnącą na rano wkładam je do lodówki, jeżeli mi się spieszy omijam ten krok.Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na małe części, u mnie wyszło ok 30. Każdą część rozpłaszczamy, wykładamy po łyżeczce lub nieco więcej nadzienia jeśli lubicie. Następnie sklejamy każdą bułeczkę zbierając brzegi ciasta

Kocham Czekoladę
Francuskie sakiewki ze szpinakiem 106

mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka dusimy przez 5-10 minut, aż będzie soczysty i miękki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Możemy przejść do klejenia sakiewek! :) W tym celu rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy go na 18 kwadratów.  Każdy kwadrat delikatnie rozciągamy w rękach i nakładamy łyżkę szpinaku, łyżeczkę ketchupu, kilka kawałków kurczaka oraz sera pleśniowego.  Z tak przygotowanego farszu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciasto Pijak / Cycki murzynki 1170

niedzielę też nie dałam odpocząć piekarnikowi – wręcz przeciwnie! Pracował na pełnych obrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się!  Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK  ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego

Ostra na Słodko
Szarlotka z lukrem na kruchym cieście 146

wodę oraz cynamon. Gotujemy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia gdy mus zacznie gęstnieć. Składniki na ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy tak kruchym

Gotowanie i blogowanie
Pizza z golonką na ostro (ciasto pieprzowe) 187

rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 30 cm i przekładamy na podsypana mąką blachę do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 220°C. Golonkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, galarety i dzielimy na kawałeczki. Ciasto smarujemy sosem chili za pomocą np. sylikonowego pędzla, bardzo cienką warstwę, żeby nie przesadzić z ostrością. Na całe ciasto nakładamy ser, dodajemy golonkę i kapary. Doprawiamy mieloną papryczką

Moniki Smakołyki