maczne, proste i stosunkowo szybkie "ciasto na niedzielę". :) Nie sprawia większych kłopotów. Pasują tutaj chyba wszystkie owoce (świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(...)document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową PRZEPIS /tortownica: śr. 23 cm/ Temperatura pieczenia: 190ºC Czas pieczenia: 35-4 5 min. (bez czasu na podpieczenie spodu) Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne mufinki...proste do zrobienia..u mnie z okazji Ciasta na niedzielę i pieczenia Halloeweenoych słodkości..w środek włożyłam żelki w kształcie dżdżownic..polecam..nawet inne żelki..żelki wkładamy do ciepłych babeczek ,które rozpuszczą się pod wpływem ciepła..Pomysł podpatrzony gdzieś w necie.. 2 szkl. mąki 1 szkl.mleka 1/3 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru(...)waniliowego kilka łyżek kakaa kilkanaście żelków w kształcie dżdżownicy dżem Składniki suche wymieszać w jednej misce, a drugiej mokre.Następnie połączyć ze sobą mieszając łyżką.Następnie ciasto przełożyć do papilotek ,do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.Babeczki odstawić na chwilę.Dwie babeczki pokruszyć. Babeczki posmarować dżemem.W ciepłych
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny w kostce 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 5 żółtek + ewentualnie 3 łyżki śmietany ( gdy ciasto jest za sypkie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny. Masa r abarbar owa : ok. 700 g rabarbaru umytego i obranego ½ szklanki cukru Rabarbar Kroimy(...)łyżek) Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. * UWAGA* Budyń należy ugotować tuż przed samym wyłożeniem na masę rabarbarową. ( gęsty trudno rozprowadzić) WYKONANIE ( blacha 25 x 36 cm) : ½ ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem masa rabarbarowa ZAPIEKAMY 10 MINUT (180 stopni) wykładamy gorący, gęsty budyń ½ ciasta kruchego pokruszona PIECZEMY OK. 60 MINUT W TEMP. 180 STOPNI posypujemy pudrem
Domowe ciastakremu. Wyszło ślicznie i pysznie:) W oryginalnym przepisie konfitura wiśniowa, ja zastąpiłam ją domową konfiturą z porzeczek i czereśni. Bardzo się cieszę, że w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę" mamy właśnie muffinkowy temat:) składniki: suche: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mokre: 2 jajka 250 ml jogurtu greckiego(...)ponadto: konfitura wiśniowa Składniki suche wymieszać ze sobą. Składniki mokre również. Mokre wlać do suchych, wymieszać "szybko i byle jak" - masa będzie dość gęsta. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Wykładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec ok 15 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny
6nieboCiasto na niedzielę , czyli wspólne pieczenie ..tym razem odbyło się przy wypiekach z malinami..U mnie akurat było wypiekanie, ale można było zrobić coś dowolnego, ważne, aby było z malinami..u mnie w sumie to był dżem malinowy, ale to mniejsza z tym..Pomysł na takie rurki podpatrzyłam u Justynki .Ja mimo porady Justynki dałam dżem -własnoręcznie robiony(...)malin, a nie twardą marmoladę ..ale jak widać nic nie wypłynęło. Razem ze mną w akcji udział wzięły: Paulina , Asa , Małgosia ,Kasia [ klik , klik ] Ewa , . Ciasto: 500 g mąki pszennej 180 g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka oleju szczypta soli 1/4 szkl ciepłego mleka 60 g świeżych drożdży (ja też dałam
Moje domowe kucharzenieZapraszam dziś na prosty i szybki przepis na ciasteczka zaproponowane w cotygodniowej zabawie Ciasto na niedzielę . Tym razem były do wyboru trzy rodzaje ciasteczek. Ja wybrałam przepis z tej strony . Proste ciasteczka do pochrupania. Składniki: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag zimnej margaryny 80 g cukru 100 g rodzynek 1 rozkłócone jajko 2 garście(...)mąkę i proszek do pieczenia. Dodać drobno posiekaną margarynę i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki. Następnie dodać cukier, rodzynki i pokruszone migdały, wymieszać. Dodać jajko i mleko, wyrobić krótko ciasto. Z ciasta uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż ciasteczka lekko
Ewusiowe Smakiteż odmierzane są w kubeczku po jogurcie..Ciasto było zbyt gęste i nie było wilgotne tak jak w tym przepisie ..Dziękuję za wspólne pieczenie ciasta w ramach Ciasta na niedzielę. 1 kubeczek 200 g jogurtu 1 kubeczek oleju 1,5 kubeczka cukru 3 kubeczki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki, a na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka -wymieszać z cynamonem. Piec około 45 minut w 180 st. C. Razem ze mną piekły: Joasia
Moje domowe kucharzenieniedzielę polecam kruche ciasto z figami i daktylami. Bardzo lubię figi i te świeże i te suszone, a dżemik z fig jest po prostu wspaniały. Wykorzystałam go do dzisiejszego ciasta. Ciasto z figami jest bardzo słodkie, wiadomo figi i daktyle zawierają dużo cukru…Ale ciasto musi być słodkie. Jest to typowe kruche ciasto z migdałową kruszonką i owocami. Daktyle
codojedzeniaDawno nie jadłam tak pysznego sernika..ba..dawno nie jadłam w ogóle jakiegokolwiek sernika..i gdyby nie pomysł jednej z blogerek..na pieczenie sernika..w akcji Ciasto na niedzielę ..i pewnie szybko też by nie było..a tak trzeba było coś zrobić..takie wspólne pieczenie to na prawdę fajna akcja..Zastanawiałam się jaki sernik upiec. ..poszperałam(...)można zobaczyć tutaj i tutaj ..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy
Moje domowe kucharzenieorzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru 1 1/2 kostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy ok. 10 min. w piekarniku w temp(...)będą jabłka) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy na podpieczone kruche ciasto, nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia
kuchcikowniadodajemy nasze pozostałe składniki, mieszamy i w razie doprawiamy do smaku ;). Na potrzeby zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego(...)papieru do pieczenia i dwukrotnie go nim owijamy zostawiając troszkę luzu. Gotowe makowce układamy na blaszce i pieczemy ok 40 min w temp 190 stopni. Do złotego koloru ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Dekorujemy lukrem, czekoladą.... tak jak lubimy
Malinowe Pocałunkiwyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, umieszczamy z misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min., do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. składniki na wierz 1 pizzy(...)sera żółtego dodatkowo: oregano, rozmaryn oliwa do podania wykonanie: Przecier pomidorowy mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą, pieprzem i oregano do smaku. Całość rozsmarowujemy na jednym cieście. Rozkładamy starty na grubych oczkach ser żółty, układamy pokrojone w plasterki pomidory, pokrojone oliwki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość oprószamy oregano oraz rozmarynem. Całość pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniarobię to po swojemu - nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół. W równych odstępach nakładamy farsz, po czym przykrywamy drugą połową, ugniatamy i wycinamy kółka lub kroimy nożem na kwadraty. Każdy ma swoją technikę, ale najważniejsze żeby smakowało(...)łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. 2. Przygotuj farsz
Powiedz dietom niekostkę, oliwki w plasterki. Jeśli ananasa mamy w plastrach, to kroimy go na mniejsze części. Kiełbasę kroimy w półplasterki lub kostkę i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy w owal o grubości ok. 5 mm. Połowę każdego owalu smarujemy sosem (zostawiając ok. 1 cm brzegu) oraz posypujemy serem(...)jeszcze zawinąć do środka lub zrobić z niego falbankę. Jak kto lubi, jak kto umie. Myślę, że mnie, jak na pierwszy raz, wyszło to całkiem nieźle (miejscami tylko przedziurawiłam ciasto paznokciami, ale to akurat nie wpłynęło na smak dania ;)). Tak przygotowane pierogi można jeszcze posmarować delikatnie oliwą (lub rozmąconym jajkiem). Calzone pieczemy do zrumienienia, czyli
Ratunku obiadPostanowiłam zrobić ciasteczka czyli wzięłam udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Powiem wam , że warto brać udział w tych akcjach wypiekania bo można się dowiedzieć jak robić by potem zjeść :P Składniki: jaja 2 szt cukier brzozowy 150 g cukier waniliowy 30 g śmietana 18% 50 g mąka 250 g masło 100 g proszek do pieczenia(...)cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone miękkie masło, śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą.Zagniatamy składniki, na końcu dodając rodzynki. Krok 2 Stolnice silikonową posypujemy delikatnie mąką.Ciasto wałkujemy na prostokąt, który kroimy w poprzek i wycinamy trójkąty.Pieczemy koło 15 minut e 170 stopniach.Ciasteczka wychodzą pyszne i kruchutkie. Wypiekały ze mną: Marzena Joanna Katarzyna Edyta Dorotka
Różowa kuchnianutą soli? Ja jadłam i ten smak mnie oczarował, przepis na te ciasteczka znajdziecie TU . Spróbujcie, bo warto. Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła! Z ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich
Blondynka Gotuje