ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:146/616)

Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 179

pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28  cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób  aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym

Mia Cucina Sofieta
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 146

wyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dolewamy po odrobinie wody.  Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło.  Ciasto dzielimy na trzy części, każde wałkujemy na grubość ok.1-1,5cm. Wycinamy gwiazdki o różnym rozmiarze. Pieczemy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia od 5 do 8min na złotobrązowy kolor. Kolejno

Symfonia Smaków
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 333

przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranego jabłka grójeckiego wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone i ostudzone masło przelewamy do miski, a cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy

Symfonia Smaków
Trzech Króli z Babcią w kuchni... Czernina i domowy makaron. 146

składniki mieszamy palcami, a potem stopniowo dodajemy do nich mąkę.  Kiedy ciasto będzie jednolite, ugniatamy je dokłądnie, formujemy kulę i wkładamy  do lodówki na ok. godzinę.   Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Każdy fragment kroimy w wąskie paseczki. Rozkładamy na papierze posypanym mąką, aby się nie  posklejał. Następnie zostawiamy na chwilę

W kuchni Karmel-itki
PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. 135

ramiona, uśmiechają się do siebie i podają ręce. Nikt nie jest sobie obcy, nikt nikomu wrogiem.   PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko Cebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki(...)podsmażam. Dodaję do niego  pokruszony ser typu feta, staram się go nieco roztopić, rozkruszyć. Do tego wrzucam pastę pieczarkową, wszystko razem przesmażam, po czym zostawiam do lekkiego przestygnięcia. Ciasto dzielę na 12 kwadratów. Na każdym układam plaster szynki, kleksa z powstałego nadzienia. Zawijam ładne pakieciki: sklejam naprzeciwległe rogi, składam jak kopertę. Dokładnie sklejam brzegi. Układam na blasze wyłożonej papierem

W kuchni Karmel-itki
Babka z dżemem 130

Dziś coś prostego. Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru

Blondynka Gotuje
Pierogi z serem na słodko 118

dobrze zagniatam do czasu , kiedy ciasto bardzo dobrze się zlepi ze sobą i będzie jednolite. W czasie kiedy będę przygotowywac ser , wyrobione ciasto zawinięte w folię odkładam , aby nie wyschło.Do sera dodaję cukier waniliowy i 1 łyżkę płaską mąki pszennej , Nadzienie serowe będzie wtedy twardszej konsystencji.Gdy nadzienie mam już gotowe, ciasto dzielę ma mniejsze kawałki i po kolei ,bardzo

Słodkości i nie tylko
Rogaliki z ziemniaków 116

Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy

Słodkości i nie tylko
Rogaliki błyskawiczne 107

duży słoik marmoladyPrzygotowanie:Drożdże kruszymy, zalewamy je śmietaną i delikatnie mieszamy. Po 10 minutach dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz miękką margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Każdą z części dzielimy tak by powstały trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy od podstawy

Zainspirowana w kuchni
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 193

sokiem, kompotem a kisielem - nie wylewamy więc ;). Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach do momentu, kiedy powstaną drobne, sypkie grudki. Do chwili nałożenia trzymamy w lodówce.     Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna od szklanki - powinno być

sama złodycz
Fińskie ciasteczka 164

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego marmolada lub gęsta konfitura cukier puder do posypania  Wykonanie:Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach 5cm x 5cm. Na narożnikach wycinamy kształt litery L i każdy róg ciągniemy do środka. Na środku kładziemy konfiturę.Pieczemy 7 minut w 220 stopniach.  Mała ściągawka jak wykonać ciasteczka:Oryginalny przepis mamy u  Peggi w kuchni

Czerwona Porzeczka
Garlic Knots- aromatyczne bułeczki 174

ciepłym mleku i dolewamy do mąki. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma odchodzić od ręki.Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe kuleczki i z każdej formujemy wałeczki o długości około 20cm. Wałeczek zawijamy w supełek, a pozostałe końce zawijamy, jeden do góry drugi na dół supełka.Bułeczki układamy

Czerwona Porzeczka
Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami 117

wyrabiania, bez długiego oczekiwania, wystarczy odrobina chęci. Przepis znalazłam W Mojej kuchni u Aleex, przygotowałam z niewielkimi zmianami. Gorąco polecam i życzę smacznego. Słodkości na jogurcie , w ramach Ciasto na niedzielę , piekły: GRUNT TO PRZEPIS! – Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka https://grunttoprzepis.blogspot.com/…/mao-sodkie-ciasto-jog… PRZEPISY MARGARETKI – Biszkopt z pianka jogurtową i galaretką z malinami http://www.przepisymargaretki.pl/…/biszkopt-z-pianka-jogurt… DORCIA

mojewypiekiinietylko
Śnieżny puch bez pieczenia 24034

Była niedziela więc powinno być i ciasto. Tym razem jest to ciasto bez pieczenia, bardzo prost w przygotowaniu. Przepis został zaproponowany na wspólne wypiekanie z cyklu  Ciasto na niedzielę . Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ze śnieżką z torebki, wszelkie takie przepisy omijałam szerokim łukiem. Postanowiłam jednak spróbować, bo ciasto wyglądało pięknie. Nie zawiodłam się wyszło

Ewusiowe Smaki
Sernikobrownies z malinami 305

Ciasto na niedzielę w tym tygodniu to sernikobrownies z malinami. Pyszne, słodkie i mocno kaloryczne sernikobrownies. Czekolada i twaróg to świetna para. Dwa ulubione ciasta, sernik i brownie w jednym. Podobne ciasto robię z masłem arachidowym. Spróbujcie! Sernikobrownies Składniki: Brownie 60 g masła 100 g mąki pszennej 2 jajka 100 g czekolady 150 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta

codojedzenia