Najlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru(...)proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie: Mąkę wraz z masłem rozcieramy na drobne kawałeczki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i jogurt, zagniatamy elastyczne ciasto.Ciasto dzielimy na 12 równych części i każdą częścią wykładamy formę do muffinów. Do wgłębienia wkładamy 2 łyżeczki jabłek prażonych. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut
Kuchnia Łukaszadodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Gotujemy ok. 10 min. Następnie przecieramy przez sito lub miksujemy w blenderze, aby powstała nam gładka masa. W razie potrzeby dodajemy sól lub cukier. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą wałkujemy wałkiem na płat o grubości 0,3-0,5 mm. Kubkiem wykrawamy krążki i przekładamy na blachę do pieczenia. Na każdy krążek kładziemy
Kuchnia Łukaszakawałeczki pokrojone ziemniaki. Po ugotowaniu tłuczkiem mielimy ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i zagniatamy miękkie ciasto, ciasto będzie się przylepiało do rąk, ale nie należy dodawać mąki. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy na oliwą posmarowanej ręce. Na środek łożymy łyżkę farszu, formujemy kartacz i spłaszczamy. Układamy na mąką posypanej stolnicy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia Łukaszadodajemy drożdże, jajko i powoli mieszając łyżką lub robotem planetarnym wlewamy mleko z drożdżami i jajkiem do mąki . Zagniatamy 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy
Kuchnia Łukaszadokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę wraz z solą i zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy miękkie masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa walce, a walce na osiem części. Z każdej części formujemy jednakowe walce o długości 30 cm i łączymy po dwa w warkoczyk. Każdy warkocz obwarzamy we wrzącej wodzie
Kuchnia Łukaszaubijając kolejno dodajemy jaja. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy otręby, mąkę owsianą, płatki owsiane, posiekane migdały i cynamon, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 30 min. Otrzymane ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych części. Każdą część spłaszczamy i wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia ŁukaszaPrzygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy sól i oliwę, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min. Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez ok. 3 min z każdej strony. Po usmażeniu
Kuchnia Łukaszaminuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki i wyrabiamy ręcznie.Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.Ciasto dzielimy na dwa małe bochenki. Ja uformowałam jeden bochenek o wadze 1100 g, a z reszty zrobiłam focaccię. Bochenek włożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Bochenek powinien wyrastać w lodówce
Kulinarne przygody Gatitypozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze
Kulinarne przygody Gatitypozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze
Kulinarne przygody Gatitypozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w różnych rozmiarach.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Kulinarne przygody Gatityminuty na 2-giej prędkości miksera. Ponownie odstawiamy tym razem na dwie i pół godziny, w międzyczasie składamy ciasto w kopertę w odstępach co 50 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i formujemy 2 luźne kule, pozwalamy im odpocząć przez 15 minut i ostatecznie formujemy 2 bochenki. U mnie jest to jeden bochenek okrągły i drugi
Kulinarne przygody Gatityciasto odpoczęło i znowu wyrabiać przez 5 minut. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią,a następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę, czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie i formujemy podłużną bułeczkę. Każdą obtaczamy w mieszance
Kulinarne przygody Gatityokoło 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i kilkukrotnie składamy w kopertę.Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bagietki. W trakcie formowania obficie podsypujemy je mąką pszenną. Po uformowaniu bagietki skręcamy na całej długości, przykrywamy
Kulinarne przygody GatityNormandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenkiCzas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzinSkładniki:Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru 20 g soli 5 g drożdży instant 140 g suszonych(...)rozwinąć siatkę glutenu. Dodajemy pokrojone jabłka i wyrabiamy ciasto do momentu kiedy owoce będę równomiernie rozmieszczone w cieście.Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do fermentowania. Po 60 minutach fermentowania należy ciasto złożyć na trzy, tak jak oficjalne pismo.Po upływie 2 godzin ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny
Kulinarne przygody Gatity