ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:134/616)

Bułki pszenne z ziemniakami. 111

chce się wyrobić dodajemy kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 45-60 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy bułkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na około 30 minut.       Piekarnik nagrzewamy do temperatury

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką. 122

rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką i stopniowo wlewamy po szklance wody, aż uzyskamy gęste ciasto. Jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół, chwilę wyrabiamy, formujemy podłużne bochenki, przekładamy do form wysmarowanych masłem, blaszki przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Malutkie pierożki z twarogiem 106

pszennej 1 płaska łyżka miękkiego masła 250g chudego twarogu 1 jajko ciepła woda słodzik w proszku* sól *ja używam Sussina Gold, ale możecie zastąpić go każdym innym cukrem Do dzieła : Ciasto przygotowujemy jak w tym przepisie , twarożek rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego 2 płaskie łyżeczki słodziku i dokładnie mieszamy. Kółeczka wycinamy małym słoiczkiem lub literatką - muszą być mniejsza niż średnica

Spektrum Smaku
56. Bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem 161

kilka łyżek mleka i sezam Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem wyrabiamy na jednolitą masę, umieszczamy w miseczce i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 30 stopni na 30-40 minut i uchylamy drzwiczki. Bułki wyjmujemy

Be Fit Be Strong
Naleśniki z farszem z bobu 224

nałożyć warstwę farszu, zawinąć w kopertę. Przysmażyć z obu stron na oliwie lub oleju z masłem. Podawać ciepłe lub zimne.  Smacznego! Uwagi: Farszem możemy też nadziać ciasto francuskie. Ciasto dzielimy na kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, składamy w trójkąt, brzegi zlepiamy, spryskujemy wodą pieczemy ok 15 - 20 min w temperaturze

Stare Gary
Placek iłowiecki - kruche, proste, pyszne 231

około tygodnia. Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki 5 żółtek 0,5 szkl śmietany 3/4 kostki margaryny 1/2 szkl cukru proszek do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i pieczmy na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 st.) Masa: 1/2 l śmietany 18 % 3/4 szkl cukru 3 łyżki mąki pszennej

Cynamonowe szczęście
Wilgotny tort czekoladowy 209

powstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 1 łyżeczka żelatyny 2/3 szklanki śmietany

Cynamonowe szczęście
Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 151

być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy kulkę i na oprószonym blacie wałkujemy na bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.  Składniki na ryż

Apetyczna babeczka
Niemiecki chleb wiejski / Kräftiges Bauernbrot 227

zwarte. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie ok. 5-7 min. Formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2-4 h do wyrośnięcia. 4. Kiedy chlebek podwoi objętość, ponownie wyrabiamy, ciasto dzielimy na pół, formujemy bochenki lub wkładamy do keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na godzinę lub 2. 5. Piekarnik nastawiamy na 230°C, wkładamy

Kuchnia Prezydentowej
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 284

oprószony mąką blat, nadajemy ksztalt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.  Ciasto dzielimy na 14 równych części. Pomocna tutaj jest waga, u mnie każdy kawałek ważył ok. 70 g. Formujemy bułeczki, kładziemy w pewnej odległości,  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 181

rozpuszczonych dodajemy wodę, twarożek, oliwę, sól i stopniowo wsypujemy mąkę. Zagniatamy na gładkie ciasto po czym przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 10-12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłko i cebulę. Posypujemy

Mienta blog
Ciasteczka żytnie z miodem 281

sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde.  3. Ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, rozgniatamy ją lekko nożem i wierzch każdego ciastka nacinamy nożem. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem

Apetyczna babeczka
Kluski leniwe czy pierogi, na dwa sposoby 171

ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek i lekko go spłaszczamy. Kroimy pod skosem kluski . W garnku zagotować wodę,posolić. Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną

O kuchni z uczuciem
Pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami 113

pieprz, bazylia, łyżeczkę cukru i mieszamy – sos musi być gęsty, w przeciwnym razie pizza będzie wodnista. Jak ciasto nam wyrośnie to gnieciemy go jeszcze chwilę palcami aby odgazować. Kulę ciasta dzielimy na pół i formujemy pizzę wałkiem lub rękami i układamy na blachę. Blachę można podsypać mąką, nasmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Uformowaną pizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym

Kuchenne Wariacje
Podłużne bułki pszenne 91

mąka lepiej wyrobiona, tym bułki bardziej miękkie i puchate :) Więc wyrabiamy odważnie przez 20 minut. Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Potem ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijamy w rulon. I mamy już 8 podłużnych bułek. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Marder&Marder Manufacture