ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:128/616)

Bułeczki ze słonecznikiem 125

mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek, solą i uprażonymi 2 łyżkami nasion słonecznika. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. 6. Ciasto dzielimy na 9 porcji i formujemy bułeczki. 7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek i obsypujemy nasionami słonecznika. 8. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Faworki/Chrusty 168

dodajemy spirytus, śmietanę oraz żółtka.   Dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie ubijamy dokładnie ciasto za pomocą drewnianego wałka . Dzięki ubijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu   bardzo kruche. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek a następnie kroimy w paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przekładamy przez otwór. Gotowe faworki smażymy

Passion of Cooking
Żytnio - gryczana tortilla z kotletem z brokuła i kaszy jaglanej 136

znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody.Następnie ciasto dzielimy na kawałki i każdy z nich wałkujemy na cienkie placki. Podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Podsmażone placki są sztywne (wina mąki żytniej), aby łatwiej

Łycha smaków
Tortilla z wege sosem meksykańskim 108

cukinii 3 pieczarki   garść kolendry garść pietruszki zielonej   sól, pieprz Przygotowanie: Mąki przesiewamy przez sitko dodajemy olej kokosowy, wodę, sol i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło ich 9) i każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek. Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu,aż pojawią się brązowe plamki. Widać na zdjęciu

Łycha smaków
Chałka z cynamonową kruszonką 132

solą. Wlewamy stopniowo do mąki i łączymy całość - najlepiej ugniatając rękoma.  Kiedy otrzymamy jednolitą i plastyczną masę, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, dzielimy ciasto na 4 części, łączymy z jednej strony i robimy warkocza. Najbardziej obrazowo przedstawia to ten filmik:  Trzeba się skupić, bo jest to dość skomplikowane, przynajmniej za pierwszym razem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bułki do hamburgerów z sezamem 1340

drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. 2. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. 3. Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni

Szefowa kuchni
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 174

mnie. Szpinak musi być solidnie doprawiony! Łączymy w kubku drożdże, mleko, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z mąki, miękkiej margaryny, soli, czarnuszki i wyrośniętych drożdży wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na cztery części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie każdą z części dzielimy na pół, każdą połówkę wałkujemy na kształt koła. Dzielimy jak tort

Wrzosowa Polana
Proste ciasto na pizzę 208

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy passatę oraz koncentrat pomidorowy i na małym ogniu odparowujemy większość wody. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy przestudzonym sosem pomidorowym. Pieczemy 15 minut w piekarniku nastawionym

Ciastkozercy
Rogaliki z szynką i serem 120

mieszamy. Odstawiamy na bok. Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy twaróg, olej, sól, żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kształt okręgu (grubości ok. 3 mm). Następnie dzielimy na 8 części. Na każdy powstały trójkąt (u jego podstawy) nakładamy

MyCookBook.pl
Bardzo szybka i smaczna pizza 127

wyrośnięcia.  Do zaczynu dodajemy resztę mąki, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy i przygotowujemy dodatki. Przecier pomidorowy zagotowujemy razem z niepełną szklanką wody mieszając przez około minuty. Ciasto dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkujemy pierwszy placek. Smarujemy go rozcieńczonym sosem pomidorowym. Posypujemy przyprawami, wykładamy dodatki, posypujemy zdartym serem i wsadzamy na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika

W Moim Magicznym Domu
Przepis na… – Tortellini in brodo, świąteczny smak Bolonii 342

prosciutto, dodajemy jajka i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na ciasto mieszamy jajka, mąkę i oliwę. Intensywnie mieszamy, a następnie (po przełożeniu) dokładnie wygniatamy. Odstawiamy na 45 minut. Ciasto dzielimy na 4 części i każdy kawałek rozwałkowujemy jak najcieniej. Następnie kroimy na w kwadraty o boku 4-5 cm. Na środku każdego fragmentu nakładamy farsz. Składamy na pół, tworząc

Bon Ton Italia
Lekkie i błyskawiczne, żytnie prawie pierniczki o pomarańczowej nucie (wegańskie) 139

dużej misce, wlewamy ostudzone mleko i z całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej będzie nam przerzucić ciasto na stolnice i tam kontynuować wyrabianie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasteczek zależy od naszych upodobań. Wykrawamy ciasteczka przy pomocy foremek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy

Be Fit Be Strong
Wegańskie KRUCHE CIASTECZKA PIWNE 191

Szykujemy blat i wałek oraz jakieś foremki do wykrawania kształtów, a także nadzienie, np. powidła śliwkowe. Możemy też przygotować już blachę do pieczenia i lekko przesmarować ją olejem. Wyciągamy ciasto, dzielimy na części, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka, smarujemy powidłami, przykrywamy drugimi i układamy na blaszce, spokojnie można ciasno obok siebie, bo ciastka nie rosną na boki. Pieczemy około 20 minut

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasteczka orzechowe 125

jajek Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy w zamrażarce na czas przygotowania masy orzechowej. Białka ubijamy na sztywna pianę, dosypujemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na części. Dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, łyżeczką nakładamy masę orzechową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Chlebek Turecki 340

wszystkie składniki na jednolitą masę ok 10 minut ,ciasto będzie lekko klejące, posypujemy delikatnie mąką ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części i układamy uformowane chlebki na blaszce wyłożonej podwójnym papierem do pieczenia , przykrywamy o odstawiamy na 30 minut aż podrosną trochę, Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, chlebki

Wypieki Rene