odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinamy różne kształty pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki
W kuchennym oknie Ewykolorowe pisaki z lukrem Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarne przygody Gatityesencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarne przygody Gatitymiodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około 20 minut aż się zrumienią góra dół. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję
wesoła kuchniakwaśnej śmietany szczypta soli kostka margaryny Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę w lodówce, generalnie im dłużej tym lepiej. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x33 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor tj. ok 20 minut. Krem: 1 litr mleka
Cynamonowe szczęściemiski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto. 2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą noc ) 3. Ciasto dzielimy sobie na pół i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Wycinamy szklanką kółka (ważne aby kółka były większe od naszych foremek). Kółka rozkładamy sobie
Gotowanie...to proste !łyżeczka sody W rondelku podgrzewamy, miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie dodajemy ją do przesianej mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki (u mnie 23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka
Cynamonowe szczęściepatelni rozgrzewam masło dodaję pieczarki i pora, doprawiam i smażę. Po upływie ok 2 min zaczynam dusić. Podlewam ok 50 ml wodą, dodaję koncentrat pomidorowy. Kruche ciasto dzielę na pół. Smaruję koncentratem pomidorowym. Doprawiam. Posypuję tartym serem. Nakładam farsz. Całość wkładam do piekarnika na 180 stopni
Gotowanie Patkigodziny do wyrośnięcia. Robimy masą kakaową: Wszystkie składniki mieszamy razem. Robimy masę serową: Ser przeciskamy przez praskę, lub gdy nie mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na okrągły kształt. Dzielimy na kilka części ( w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy, ja podzieliłam na 6 ) na każdym układamy albo
Idę coś wszamaćpowrotem do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Nadzienie: ser rozdrabniamy, dodajemy mleko, aby można było rozsmarować masę, a na końcu czosnek niedźwiedzi. Wykonanie zawijańców. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z części rozwałkowujemy w prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zawijamy jak roladę, nacinamy wzdłuż. Zaplatamy warkocz i zwijamy w kółko. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, odstawiamy
słodki brateknastępnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy. Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. FORMOWANIE: Ciasto dzielimy na 4 pasy. Każdy z nich wałkujemy an prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszy bok ok. 23 cm. Wycinamy trójkąty i na każdy nakładamy sporą ilość masy bakaliowej
Ostra na Słodkomasa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Jeśli jednak jest twarda (i widać że będzie ciężko rozsmarować na cieście), to dodajemy odrobinę śmietanki. 3. Wykonanie: Przygotowane, ocieplone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, tak by wysokość wynosiła ok 20cm, a grubość pół cm. Kroimy na prostokąty, których szerokość podstawy stanowi ok 10cm. Smarujemy masą makowo
Kuchnia w czekoladzielitra mleka 1 niepełna szkl.cukru 1 kostka masła lub margaryny(250 g) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. Dzielimy na 3 części.Oddzielnie pieczemy 3 placki każdy po 40 min w temp 150 stopni(duża prostokątna blaszka). Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem,pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną
Swojskie jedzonkociepłe miejsce. 2. W tym czasie robimy nadzienie: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozrobiony budyń, mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, z których robimy kulkę, rozwałkowujemy aby powstało koło. Dzielimy na 8 części każde koło. Na szerszym końcu kładziemy budyń, zwijamy w rogaliki.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy
słodki bratekłyżkę jogurtu. Całość zagniatam ( u mnie robot ) z około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki. 5. Ciasto dzielimy na 4 lub 5 kawałków i wałkujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200 stop przez 15-20 min na środkowej
Gotowanie...to proste !