ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:113/616)

Kopytka- przepis podstawowy 132

tego samego dnia)Zimne ziemnaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, mąke i sól. Zagnieść szybko ciasto (za długo wyrabiane robi się rzadkie). Ciasto dzielić na części i podsypując mąką formować wałeczki. Każdy wałeczek spłaszczyć i kroić na ukos charakterystyczne rąby (kopytka). Kluseczki wrzucać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować

Krylowa Kuchnia
Orzeszki 96

Składniki: 4 szkl mąki 1 masło (opcjonalnie margaryna) 1 jajo 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka śmietany 18% 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na małe kuleczki i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków. Teraz wystarczy je nadziać ulubionym kremem ja tym razem użyłam masy, którą zwykle przekładam wafle (przepis tutaj ) tylko dodałam

Cynamonowe szczęście
CIASTKA SEROWE Z 3 SKŁADNIKÓW 127

Przed Wami prosty przepis na ciasteczka z 3 składników, bardzo łatwe w zapamiętaniu składniki, w równych proporcjach. Oprószone cukrem smakują obłędnie! Delikatne i chrupiące, przypominające w smaku i strukturze ciasto francuskie (podczas pieczenia tworzą się charakterystyczne chrupiące warstwy). Jednego jestem pewna, jeśli zasmakujecie – na jednym się nie skończy! Polecam ciasteczka serowe z 3 składników, które osłodzą każde popołudnie(...)ciasta dodać łyżeczkę cukru pudru, jednak nie jest to konieczne. PRZYGOTOWANIE: W większej misce (tak, by wygodnie się mieszało) mieszam mąkę z rozdrobnionym widelcem twarogiem i zimnymi kawałkami masła, siekam nożem. Gdy powstanie kruszonka szybko zagniatam rękoma na gładkie ciasto, tworzę kulę i owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielę na trzy

Zasmakuj Kuchni
Orkiszowe faworki – chrusty w zdrowszej wersji 121

Tłusty Czwartek nie może zabraknąć naszych tradycyjnych faworków, czy chrustów. Z dzieciństwa pamiętam jak moja mama przygotowywała kilogramy tego przysmaku, a w całym domu pachniało smażącymi się kawałkami ciasta. Jednak teraz to ja przejęłam ten słodki „obowiązek” i od kilku lat smażę faworki dokładnie według przepisu mojej mamy. Spróbujcie go, a pokochacie go tak samo bardzo(...)smażenia, erytrol/ksylitol w pudrze Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus oraz śmietanę i zagniatamy całość na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na blat i zbijamy wałkiem rozpłaszczając je i zwijając przez około 10-15 minut. Ciasto dzielimy na części, przykrywamy ściereczką i rozwałkowujemy na blacie lekko podsypanym mąką. Następnie kroimy na paski o szerokości 3 cm, a następnie

Be Fit Be Strong
Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 74

ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto na bagietki W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1-2 godzin. Drożdże to żywy organizm, czas wyrastania jest uzależniony od warunków, jakie panują w naszej kuchni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej formujemy na stolnicy posypanej

Tajemnice Smaku
ODRYWANA PIZZA BALLS 100

ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy. Tak przygotowana pizza smakuje świetnie i posiada dużą ilość sera, który ciągnie się podczas odrywania. Jeśli szukasz ciekawej przekąski na Sylwestra i nie tylko, to ta pizza zda egzamin.... Składniki: Ciasto(...)oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy okrągłe

Kuchnia MagdaLeny
Domowa Tortilla 72

Dziś spróbowałam zrobić ciasto na tortille, zawsze kupowałam gotową i szłam na skróty, nigdy nie sądziłam że aż taka różnica w smaku, domowa 100 razy lepsza... SKŁADNIKI: 200g mąki pszennej 100ml gorącej wody 20g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy na jednolita konsystencję. Przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Ciasto dzielimy na 6 części

Dziś Ja gotuje
Czekoladowo kokosowe ciasto "Styropian" 65

zrobienie ciasta.🍰 Moja wersja tego ciasta jest oczywiście nieco odmieniona od wersji spotykanych na internecie i MOJA RADA, to zrobić je na wieczór i jeść dopiero na następny dzień. Wtedy wszystkie składniki masy przejdą smakiem i ciasto będzie jeszcze lepsze.😎 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaja, jogurty i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na dużą formę (37x26) ciasto: -5 żółtek(...)budyń czekoladowy -pół szklanki słodzika/cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -200 g wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Z m ąki, masła, żółtek, cukru/słodzika i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na 2 placki. 2. Jogurt łączymy z budyniem, słodzikiem/cukrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. 3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy

zdrowo i aktywnie
Rogaliki drożdżowe 127

Dzisiaj zapraszam na puszyste  rogaliki drożdżowe z marmoladą.   Składniki (ok. 50 rodalików) : Rozczyn: 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej 50 ml mleka Ciasto: 60 dag mąki 5 łyżek cukru szczypta soli 200 ml mleka pół kostki margaryny 3 jajka Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy(...)miski, dodajemy szczyptę soli, cukier i wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże  i ciepłe mleko z margaryną. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek w kształcie koła i dzielimy na 16 części w kształcie trójkąta

Pyszności Słodkości
Pielmieni 189

być w dotyku miękki i jednolity. Mięso musi być dobrze zmieszane. Następnie przygotowujemy ciasto. Do dużej miski dodajemy mąkę, odrobinę soli i powoli dodajemy wodę w temperaturze pokojowej. Wrabiamy ciasto, aż swobodnie będzie odchodzić nam od rąk. Wyrobione ciasto musi być miękkie i jednolite. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Po kolei każdą część wałkujemy. Szklanką odciskamy kształt krążka. Pojedyncze

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bułeczki drożdżowe na mleku kozim 117

wypróbowania mojego przepisu na bułeczki drożdżowe na mleku kozim – bardzo smaczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Moi domownicy nie przepadający za tym mlekiem twierdzili, że go nie czuja a ciasto pyszny, ja z kolei fanka tego mleka lekko wyczuwam jego smak w wypieku, ale dla mnie to plus. PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA MLEKU KOZIM Składniki na bułeczki drożdżowe(...)puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto dzielimy na 12 części, każdą lekko rozpłaszczamy, kładziemy na niej łyżeczkę dżemu, zlepiamy brzegi – układamy

Dorota Smakuje
Tureckie chlebki pide do kebaba 92

Ciepłej wody Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy ( ja używam robota planetarnego)mieszamy przez około 10 min. 2 Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż podwoi swoją objętosc. 3 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części formujemy w kulki i pozostawiamy na 15 min. 4 Kulki wałkujemy na 0,5cm placki i smarujemy rozmąconym żółtkiem z dwoma łyżkami

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Grissini i szynka dojrzewająca 108

paluchy z ciasta drożdżowego, zazwyczaj bardzo cienkie, ale ja zapragnęłam owinąć je w doskonałą wędlinę dojrzewającą jaką jest szynka dojrzewająca, dlatego zrobiłam je nieco grubsze, nie ujęło im to smaku, a wręcz przeciwnie. Grissini i szynka dojrzewająca pasuję do siebie świetnie! Szybkie przekąski: Krucho drożdżowe roladki Drożdżówki na słono Panierowane pierogi z ciasta parzonego Oponki z ciasta francuskiego Chrupiące młode(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po czasie wyrastania ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich rolujemy wałeczek, który owijamy szynką Mistrza Jacka. Po owinięciu wszystkich paluchów przekładamy je na blachę

MamaOskarka
Pulpety w sosie koperkowym 173

gotujemy, odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez specjalną praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę pieprzu i wyrabiamy ciasto. Jak będzie zbytnio kleiło się do rąk dodajemy odrobinę mąki. Ciasto dzieli na porcje i formujemy wałeczek o szerokości ok. 1 cm. Nożem odkrawamy kopytka wielkości ok. 2 cm. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Uwaga: kopytka należy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza 148

miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto rośnie mamy czas na przygotowanie wybranych składników na ciasto. Z takich proporcji wychodzą 4 pizze na blasze 22 cm. Po upływie godziny ciasto dzielimy na 4 części wałkujemy, wykładamy na blachę i dodajemy nasze ulubione składniki lub te z przygotowanych przeze mnie propozycji. Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do wyższego naczynia i blendujemy

4stronykuchni.pl