ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:117/616)

Bułeczki orkiszowe 160

roztopione masło) i całość wyrabiać 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy okragłą bułeczkę. Układamy je w posmarowanej brytfance zachowując odstępy (bułeczki będą rosły i mogą się posklejać). Zostawiamy bułeczki na 15-20 minut

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Brownie jaglane z kokosem 134

połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta (dzielimy przez ilość kawałków): 2230 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 207

pracować. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i dodajemy pozostałe składniki: jajko, oliwę. Wlewamy drożdże, wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy tartę oplecioną warkoczem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180C przez ok. 7 minut. FARSZ: Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy ugotowane

Ostra na Słodko
Pizza ” Valencia „ 167

ostatnich dniach na stole , czyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych . Składniki na dwie pizze średniej wielkości : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru pozostałe składniki : kilka(...)oregano , bazylii , tyle ile lubicie do smaku tarty ser żółty , dowolnego rodzaju Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką 163

lodówce. Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Mąkę odmierzamy i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie

Różowa kuchnia
MLECZNE DROŻDŻÓWKI 114

kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości. 6. Ciasto dzielimy na równe porcie i podsypując odrobiną mąki, formujemy wałeczki. Końce zaplatamy i formujemy wianuszki. 7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy odrobiną mleka. 8. Pieczemy

Marcepanowa kuchnia
Parowce z sosem jagodowym. Wygraj blender! 145

ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, ciasto lekko rozpłaszczamy i wycinamy  kółeczka dużą szklanką lub całość ciasta dzielimy na kilkanaście części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Ilość zależy od wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać. Bułeczki przekładamy na ściereczkę lekko posypaną mąką i odstawiamy

MamaOskarka
Paluchy drożdżowe z makiem 178

drożdży. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub mąki. Miskę z ciastem przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 części, z każdej formujemy wałeczki o długości około 30 cm. Uformowane paluchy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około

Marta Gotuje
CIASTECZKA KRUCHO DROŻDŻOWE 153

drożdżami. Zarabiamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy jeszcze śmietanę lub odrobinę mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki  w celu schłodzenia. Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy, gdyż ciasteczka mocno rosną.  Wykrawamy szklanką kółka, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rurki. Dobrze sklejamy lub robimy jak pierogi

Pani na deser
Skoleboller – drożdżówki z budyniem 168

drożdżami, solą, kardamonem oraz mlekiem wymieszanym z masłem, cukrem oraz jajkiem. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne (na początku konsystencja będzie dość rzadka, ale z czasem wszystko ładnie powinno się wyrobić. W razie potrzeby można dosypać 2-3 łyżki mąki – nie więcej). Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około(...)wcześniej mieszankę. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do wyraźnego zgęstnienia (przez około 2 minuty od zagotowania). Masę budyniową przykrywamy folią spożywczą (powinna dotykać budyniu) i odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 14 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w pewnych odległościach na dwóch wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy w cieple, do wyrośnięcia

Smaki Na Talerzu
SZYBKIE BUŁKI RAZOWE 181

tłuszcz. Ciasto dobrze wyrabiamy ok. 5 minut, jeśli będzie twarde dolewamy wodę lub mleko. Ciasto ma być miękkie i sprężyste. Piekarnik nagrzewamy na 50 st. C ustawienie góra dół. Ciasto dzielimy na 9 części i formujemy bułeczki. Układamy na dużą blachę od piekarnika (wykładamy papierem do pieczenia.) Wkładamy bułeczki do piekarnika aż lekko podrosną ok. 10 minut. Następnie piekarnik ustawiamy

Pani na deser
Faworki (chrust). 177

proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka, masło, śmietanę oraz białe wino. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie przekładamy do lodówki i chłodzimy około 1 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na bardzo cieniutki placek, następnie wycinamy romby, nacinamy je w środku wzdłuż i przewlekamy koniec ciastka przez otwór. Tak przygotowane faworki odkładamy

Rozpustne gotowanie
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem 448

praskę, dodajemy jajko, obie mąki oraz odrobinę pieprzu. Wyrabiamy na gładkie ciasto, byle nie za długo. W międzyczasie jak ziemniaki stygną, przygotowujemy farsz. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do odparowania całego płynu. Przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części. Dłonie delikatnie oprószamy mąką i rozpłaszczamy każdy kawałek

Kuchnia w czekoladzie
KOPYTKA LENIWE + FILMIK 111

stolnicę wykładam masę ziemniaczaną, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i wsypujemy mąkę pszenną około 2- 1/2 szklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki.  Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka. W osolony wrzątku gotujemy kopytka do momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Przepis #118 Domowe FIT batoniki "Twix" - 133

łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez papier do pieczenia i wycinamy prostokąty na wzór spodów do batonika. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Health-Fit-Life