ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:124/616)

Chrupiące nachosy w zdrowej wersji, wegańskie, bezglutenowe 154

łyżeczka soli  6 łyżek wody' 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto gdy nie chce się zagnieść dodajemy jeszcze wody, ciasto dzielimy  na pół i wałkujemy między dwoma arkuszami papieru (żeby cisto nie kleiło się do wałka) im cieńsze tym bardziej chrupiące będą nachosy, wycinamy trójkąty (najlepiej nożem do pizzy

zdrowa vege kuchnia
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 214

kefir - wyrabiamy na gładkie elastyczne ciastoCiasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg, smarujemy sosem pomidorowym, oprószamy tartymi serami, nakładamy plastry kiełbasy i pokrojoną paprykę. kamień do pizzy nagrzewamy przez około 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pączki z marmoladą 162

masło i dodajemy do reszty składników.  Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę. Pączki odstawiamy

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową 218

dobrze, bo znaczy, że i naszym braciom jak i rodzicom smakowało.  Powiemy Wam, że połączenie kawy i naszych drożdżówek, które są lekko ciepłe - obłęd! A więc... Do dzieła! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g) 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn 1/4 szklanki cukru

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym. 199

wlewamy gorące, roztopione masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników. Odkładamy.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę kremu lub dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe poduszeczki kresowe 200

boczek, dodajemy cebulę a kiedy cebula się zeszkli zlewamy olej na większą patelnię. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajko, pozostałą wodę, stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto (nie musi rosnąć). Ciasto dzielimy na części i dość cienko rozwałkowujemy. Kroimy na małe kwadraciki i pozostawiamy na stolnicy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej pozostały po smażeniu skwarek, układamy poduszeczki

Maminek kulinarny
Kruche ciastka z wiśniami 187

prawy róg do lewego (na zdjęciu widać dokładnie jak nacinać i zawijać ciasteczka). Ciastka piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Pasy ciasta dzielimy na trójkąty i nacinamy Kilka wiśni umieszczamy w środku i zawijamy z jednej strony.. ...i z drugiej Gotowe ciasteczka posypane cukrem pudrem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 128

się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka.  W dużym garnku gotujemy wodę wraz z solą (jak na makaron). Ciasto dzielimy na ok. 4 części. Pierwszą kładziemy na płaski talerz i za pomocą łyżki zanurzonej uprzednio we wrzątku oddzielamy kluchy. Za każdym razem łyżkę zanurzamy we wrzątku, a w garnku

Food Square
Pyszne pączki 199

pudrem, przesianą mąkę, roztopione i ostudzone masło. Wszystkie te produkty powinny mieć taką samą temperaturę. Całość dokładnie ubijamy. Ja zmiksowałam w robocie kuchennym. Ubite ciasto odstawiamy do wyrośnięcia . Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Kolejno wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm i wycinamy szklanką pączki. Odstawiamy ponownie na ok. 10 minut.  Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy

Słodkości i nie tylko
Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką 228

podsypać mąką,  tak aby się nie kleiło do rąk. Z ciasta formuję kulę w misce, nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.  Ciasto powinno podwoić objętość.  Następnie ciasto dzielę na cztery , delikatnie wałkuję ( nie cienko), wycinam koła ( kubkiem lub obręczą) w środku robię "dziurkę " kieliszkiem lub zwykłą nakrętką od butelki, odstawiam do ponownego wyrośnięcia ( około 40- 50 minut

Takie tam pichcenie
Kluski leniwe z serem białym 1278

przeciśnij przez praskę. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę, jajka i około 1/4 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj odrobinę mąki, ale nie za dużo, kluski mają być serowe :) Ciasto dziel na porcje, z każdej formuj wałeczki i krój ukośnie w kluski. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli

Calzonella.com
Kopytka 220

grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy i oprószamy górę mąką. Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. W dużym garnku gotujemy

Kulinarne życie
Bułeczki ze słonecznikiem 157

mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek, solą i uprażonymi 2 łyżkami nasion słonecznika. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. 6. Ciasto dzielimy na 9 porcji i formujemy bułeczki. 7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek i obsypujemy nasionami słonecznika. 8. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Faworki/Chrusty 195

dodajemy spirytus, śmietanę oraz żółtka.   Dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie ubijamy dokładnie ciasto za pomocą drewnianego wałka . Dzięki ubijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu   bardzo kruche. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek a następnie kroimy w paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przekładamy przez otwór. Gotowe faworki smażymy

Passion of Cooking
Żytnio - gryczana tortilla z kotletem z brokuła i kaszy jaglanej 164

znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody.Następnie ciasto dzielimy na kawałki i każdy z nich wałkujemy na cienkie placki. Podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Podsmażone placki są sztywne (wina mąki żytniej), aby łatwiej

Łycha smaków