ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:119/616)

rogaliki z nadzieniem makowym 314

ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy olej. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Wrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe część a następnie każdą część delikatnie rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów (w sumie razem 16 trójkątów). Na każdy nakładamy po trochę nadzienia

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki z kremem pistacjowo-czekoladowym 130

cząstki masła, łyżkę śmietany i pistacje. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części i wylepiamy foremki. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 ⁰C piekarnika na ok 13-15 minut. Studzimy. Krem: Ok pół godziny przed przygotowaniem kremu

Kuchnia w czekoladzie
Bagietki, domowe wypieki... 186

przesianej mąki dodajemy sól, rozgniecionego ziemniaka i wyrośnięty zaczyn... Wyrabiamy ciasto, które potem odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy na grubość 15-20 mm Kroimy na paski 5-7 cm szerokości  i zakręcamy wzdłuż jak spiralę lub wyrabiamy na "wałki" Tak przygotowane przykrywamy i odstawiamy

chleba naszego
Bułki pszenno orkiszowe z sezamem. 181

zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko podsypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce

Izabelawkuchni
Zawijane keksowe bułeczki z lukrem. 135

zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a jeżeli zbyt gęste dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. 3. Formowanie bułeczek:  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Każdy prostokąt smarujemy stopionym masłem, posypujemy

Izabelawkuchni
Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą. 132

trwało około półtorej godziny. 3. Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je z wody i ściereczki, kładziemy na posypanej mąką stolnicy i chwilę zagniatamy, aż przestanie się kleić. 4. Następnie ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy na okrągłe krążki i dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy marmoladę i zwijamy formując rogaliki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Izabelawkuchni
Śniadaniowe warkocze z bazylią i suszonymi pomidorami a także prezenty od MY GIFT DNA! 122

miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn. Dodajemy sól, oliwę i tyle wody ile przyjmie mąka. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę aby urosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 5-6 kulek wielkości mandarynki. Suszone pomidory odcedzamy z oliwy i kroimy bardzo drobno. Dodajemy odrobine oliwy aby wyszła pasta. Każdą kulkę dzielimy na trzy mniejsze i rolujemy wałeczki. Splatamy warkocz

Radość kipiąca uśmiechem.
Maślane rogaliki z powidłami śliwkowymi 475

przestudzone masło, jajka sól i cukier. Mieszamy. Przelewamy do mąki z drożdżami, wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli będzie klejące, dosypujemy mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część nakładamy powidła i zwijamy rogaliki. Ponownie smarujemy masłem

Szefowa kuchni
Placuszki na maślance z serem żółtym-szybkie i pyszne :) 5224

łyżeczka cukru pół łyżeczki sody szczypta pieprzu 125g sera  żółtego startego na dużych oczkach mąka pszenna-ile weźmie ciasto (około 1,5-2 szklanki) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na około 12 kawałków,każdy kawałek  wałkujemy na cienki,okrągły placek. Smażymy na małej ilości oleju, pod przykryciem na złoty kolor.  I gotowe :) Polecam i życzę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik. 162

zamówienie syna :) Zażyczył sobie taki zwykły z polewą czekoladową. Z polewy zrobiłam esy floresy, żeby było trochę dekoracyjnie :) Ten sernik piekę od lat. Kiedyś piekła go maja babcia, tylko dzieliła ciasto na dwie części i robiła kratkę na górze sernika. Moja wersja jest bardziej leniwa :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 żółtko 1 jajko

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami i kruszonką. 138

Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Porzeczki odrywamy z kiści, myjemy i odsączamy z wody na sitku. Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe bułeczki, Na środku każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanka. Stawiamy ją na bułeczce i dociskamy. Do wgłębienia wsypujemy około pół łyżeczki cukru i odrobine mąki ziemniaczanej

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyszne zapiekanki z pomidorami i pesto-w 5 min. 159

składniki.Można również użyć sklepowego,jeśli tak wolicie.Sprawdzą się idealnie i na ciepło i na zimno.Z jednego ciasta francuskiego wychodzi 8 zapiekanek,ale polecam zrobić podwójną ilość bo pesto wystarczy a gwarantuje ,że znikną błyskawicznie!!Mniam..... Składniki : 1 op ciasta francuskiego 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 2-3 pomidory(u mnie były bardzo duże malinówki więc nawet jednego(...)szkl.oliwy z oliwek 5 czarnych oliwek 3 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól,pieprz 50 g sera z niebieską pleśnią(np.gorgonzola) Przygotowanie: Składniki na pesto dokładnie rozdrabniamy blenderem. Ciasto dzielimy na 8 prostokątów,delikatnie nacinamy brzegi dookoła tworząc kratkę. Jajko rozkłócamy ze śmietaną i smarujemy nacięte brzegi(jak ramkę dookoła). Na środku prostokątów dajemy pesto i nakładamy

Swojskie jedzonko
Przepis #56 Batoniki czekoladowo - bananowe z fasoli 122

pokrojonego w  plasterki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie po wystudzeniu dzielimy ciasto krojąc je na kształt batoników. Batoniki są idealną FIT przekąską. Ze względu na słodycz bananów potrafią szybko zaspokoić naszą ochotę na coś słodkiego;) Smacznego

Health-Fit-Life
Tureckie pide 176

serem. Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Pieczemy ok 20 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Tort cappuccino z żywymi kwiatami 202

dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku stale miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia - delikatnie miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie tortownice średnią i małą. Wkładamy je do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180 stopni. Pieczmy około 30 minut do suchego patyczka. Biszkopty studzimy. Większy przekrawamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki