ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:127/616)

Drożdżowe poduszeczki kresowe 177

boczek, dodajemy cebulę a kiedy cebula się zeszkli zlewamy olej na większą patelnię. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajko, pozostałą wodę, stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto (nie musi rosnąć). Ciasto dzielimy na części i dość cienko rozwałkowujemy. Kroimy na małe kwadraciki i pozostawiamy na stolnicy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej pozostały po smażeniu skwarek, układamy poduszeczki

Maminek kulinarny
Chałka 195

będzie gładkie i będzie odchodziło od reki. Podsypujemy je mąką, ale nie za dużo, aby ciasto nie było zbyt twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy wałeczki ok. 50 cm każdy. Bierzemy 4 wałeczki i łączymy jedne końce, mocno sklejamy. Następnie, zewnętrzny wałek po prawej stronie przekładamy przez

Piekę, bo lubię
Kruche ciastka z wiśniami 160

prawy róg do lewego (na zdjęciu widać dokładnie jak nacinać i zawijać ciasteczka). Ciastka piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Pasy ciasta dzielimy na trójkąty i nacinamy Kilka wiśni umieszczamy w środku i zawijamy z jednej strony.. ...i z drugiej Gotowe ciasteczka posypane cukrem pudrem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto z jabłkami i masą serową 245

sera białego twarogowego 3 jajka 15 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce

Kuchnia u Bietki
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 114

się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka.  W dużym garnku gotujemy wodę wraz z solą (jak na makaron). Ciasto dzielimy na ok. 4 części. Pierwszą kładziemy na płaski talerz i za pomocą łyżki zanurzonej uprzednio we wrzątku oddzielamy kluchy. Za każdym razem łyżkę zanurzamy we wrzątku, a w garnku

Food Square
Pyszne pączki 181

pudrem, przesianą mąkę, roztopione i ostudzone masło. Wszystkie te produkty powinny mieć taką samą temperaturę. Całość dokładnie ubijamy. Ja zmiksowałam w robocie kuchennym. Ubite ciasto odstawiamy do wyrośnięcia . Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Kolejno wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm i wycinamy szklanką pączki. Odstawiamy ponownie na ok. 10 minut.  Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy

Słodkości i nie tylko
Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką 204

podsypać mąką,  tak aby się nie kleiło do rąk. Z ciasta formuję kulę w misce, nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.  Ciasto powinno podwoić objętość.  Następnie ciasto dzielę na cztery , delikatnie wałkuję ( nie cienko), wycinam koła ( kubkiem lub obręczą) w środku robię "dziurkę " kieliszkiem lub zwykłą nakrętką od butelki, odstawiam do ponownego wyrośnięcia ( około 40- 50 minut

Takie tam pichcenie
Kluski leniwe z serem białym 1255

przeciśnij przez praskę. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę, jajka i około 1/4 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj odrobinę mąki, ale nie za dużo, kluski mają być serowe :) Ciasto dziel na porcje, z każdej formuj wałeczki i krój ukośnie w kluski. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli

Calzonella.com
Bułeczki czosnkowe 252

Robimy farsz. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę lub drobno kroimy, dodajemy do niego oliwę lub olej i pietruszkę (ilość taka, jaką lubimy, polecam dużo), dokładnie mieszamy.  Ciasto dzielimy na około 12 równych części. Formujemy bułeczki a następnie spłaszczamy je po obu końcach tworząc jakby łódeczki. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blaszce, robimy głębokie nacięcie przez całą bułeczkę

Piekę, bo lubię
Kopytka 202

grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy i oprószamy górę mąką. Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. W dużym garnku gotujemy

Kulinarne życie
Bułeczki ze słonecznikiem 135

mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek, solą i uprażonymi 2 łyżkami nasion słonecznika. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. 6. Ciasto dzielimy na 9 porcji i formujemy bułeczki. 7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek i obsypujemy nasionami słonecznika. 8. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Faworki/Chrusty 175

dodajemy spirytus, śmietanę oraz żółtka.   Dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie ubijamy dokładnie ciasto za pomocą drewnianego wałka . Dzięki ubijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu   bardzo kruche. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek a następnie kroimy w paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przekładamy przez otwór. Gotowe faworki smażymy

Passion of Cooking
Żytnio - gryczana tortilla z kotletem z brokuła i kaszy jaglanej 145

znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody.Następnie ciasto dzielimy na kawałki i każdy z nich wałkujemy na cienkie placki. Podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Podsmażone placki są sztywne (wina mąki żytniej), aby łatwiej

Łycha smaków
Tortilla z wege sosem meksykańskim 113

cukinii 3 pieczarki   garść kolendry garść pietruszki zielonej   sól, pieprz Przygotowanie: Mąki przesiewamy przez sitko dodajemy olej kokosowy, wodę, sol i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło ich 9) i każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek. Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu,aż pojawią się brązowe plamki. Widać na zdjęciu

Łycha smaków
Chałka z cynamonową kruszonką 139

solą. Wlewamy stopniowo do mąki i łączymy całość - najlepiej ugniatając rękoma.  Kiedy otrzymamy jednolitą i plastyczną masę, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, dzielimy ciasto na 4 części, łączymy z jednej strony i robimy warkocza. Najbardziej obrazowo przedstawia to ten filmik:  Trzeba się skupić, bo jest to dość skomplikowane, przynajmniej za pierwszym razem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

Proponowane wyszukiwania