ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:127/616)

Chleb do żurku. Chlebowe miski. 197

miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy ręcznie, odrywamy niewielką ilość ciasta, z którego formujemy 4 małe ozdobne kulki (będą to uchwyty bochenka), pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części, z których formujemy kule, które ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Kule układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gdy chcemy mieć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek dyniowo-kajmakowy 119

HELIO Słoik dżemu dyniowego Wiśnie kandyzowane Płatki migdałowe HELIO Sposób przygotowania: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło żółtka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną częścią wylepiamy dno tortownicy (22cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, drugi placek pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Kokosowe buchty z agrestowym dżemem. 139

wlewamy gorące, roztopione masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników. Odkładamy.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej

Rozpustne gotowanie
Chrupiące nachosy w zdrowej wersji, wegańskie, bezglutenowe 115

łyżeczka soli  6 łyżek wody' 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto gdy nie chce się zagnieść dodajemy jeszcze wody, ciasto dzielimy  na pół i wałkujemy między dwoma arkuszami papieru (żeby cisto nie kleiło się do wałka) im cieńsze tym bardziej chrupiące będą nachosy, wycinamy trójkąty (najlepiej nożem do pizzy

zdrowa vege kuchnia
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 162

kefir - wyrabiamy na gładkie elastyczne ciastoCiasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg, smarujemy sosem pomidorowym, oprószamy tartymi serami, nakładamy plastry kiełbasy i pokrojoną paprykę. kamień do pizzy nagrzewamy przez około 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pączki z marmoladą 129

masło i dodajemy do reszty składników.  Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę. Pączki odstawiamy

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową 165

dobrze, bo znaczy, że i naszym braciom jak i rodzicom smakowało.  Powiemy Wam, że połączenie kawy i naszych drożdżówek, które są lekko ciepłe - obłęd! A więc... Do dzieła! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g) 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn 1/4 szklanki cukru

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym. 156

wlewamy gorące, roztopione masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników. Odkładamy.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę kremu lub dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe poduszeczki kresowe 159

boczek, dodajemy cebulę a kiedy cebula się zeszkli zlewamy olej na większą patelnię. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajko, pozostałą wodę, stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto (nie musi rosnąć). Ciasto dzielimy na części i dość cienko rozwałkowujemy. Kroimy na małe kwadraciki i pozostawiamy na stolnicy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej pozostały po smażeniu skwarek, układamy poduszeczki

Maminek kulinarny
Chałka 168

będzie gładkie i będzie odchodziło od reki. Podsypujemy je mąką, ale nie za dużo, aby ciasto nie było zbyt twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy wałeczki ok. 50 cm każdy. Bierzemy 4 wałeczki i łączymy jedne końce, mocno sklejamy. Następnie, zewnętrzny wałek po prawej stronie przekładamy przez

Piekę, bo lubię
Kruche ciastka z wiśniami 137

prawy róg do lewego (na zdjęciu widać dokładnie jak nacinać i zawijać ciasteczka). Ciastka piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Pasy ciasta dzielimy na trójkąty i nacinamy Kilka wiśni umieszczamy w środku i zawijamy z jednej strony.. ...i z drugiej Gotowe ciasteczka posypane cukrem pudrem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto z jabłkami i masą serową 201

sera białego twarogowego 3 jajka 15 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce

Kuchnia u Bietki
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 96

się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka.  W dużym garnku gotujemy wodę wraz z solą (jak na makaron). Ciasto dzielimy na ok. 4 części. Pierwszą kładziemy na płaski talerz i za pomocą łyżki zanurzonej uprzednio we wrzątku oddzielamy kluchy. Za każdym razem łyżkę zanurzamy we wrzątku, a w garnku

Food Square
Pyszne pączki 167

pudrem, przesianą mąkę, roztopione i ostudzone masło. Wszystkie te produkty powinny mieć taką samą temperaturę. Całość dokładnie ubijamy. Ja zmiksowałam w robocie kuchennym. Ubite ciasto odstawiamy do wyrośnięcia . Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Kolejno wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm i wycinamy szklanką pączki. Odstawiamy ponownie na ok. 10 minut.  Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy

Słodkości i nie tylko
Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką 189

podsypać mąką,  tak aby się nie kleiło do rąk. Z ciasta formuję kulę w misce, nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.  Ciasto powinno podwoić objętość.  Następnie ciasto dzielę na cztery , delikatnie wałkuję ( nie cienko), wycinam koła ( kubkiem lub obręczą) w środku robię "dziurkę " kieliszkiem lub zwykłą nakrętką od butelki, odstawiam do ponownego wyrośnięcia ( około 40- 50 minut

Takie tam pichcenie