ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:127/616)

Chrupiące nachosy w zdrowej wersji, wegańskie, bezglutenowe 120

łyżeczka soli  6 łyżek wody' 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto gdy nie chce się zagnieść dodajemy jeszcze wody, ciasto dzielimy  na pół i wałkujemy między dwoma arkuszami papieru (żeby cisto nie kleiło się do wałka) im cieńsze tym bardziej chrupiące będą nachosy, wycinamy trójkąty (najlepiej nożem do pizzy

zdrowa vege kuchnia
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 173

kefir - wyrabiamy na gładkie elastyczne ciastoCiasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg, smarujemy sosem pomidorowym, oprószamy tartymi serami, nakładamy plastry kiełbasy i pokrojoną paprykę. kamień do pizzy nagrzewamy przez około 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pączki z marmoladą 134

masło i dodajemy do reszty składników.  Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę. Pączki odstawiamy

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową 185

dobrze, bo znaczy, że i naszym braciom jak i rodzicom smakowało.  Powiemy Wam, że połączenie kawy i naszych drożdżówek, które są lekko ciepłe - obłęd! A więc... Do dzieła! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g) 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn 1/4 szklanki cukru

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym. 165

wlewamy gorące, roztopione masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników. Odkładamy.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę kremu lub dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe poduszeczki kresowe 167

boczek, dodajemy cebulę a kiedy cebula się zeszkli zlewamy olej na większą patelnię. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajko, pozostałą wodę, stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto (nie musi rosnąć). Ciasto dzielimy na części i dość cienko rozwałkowujemy. Kroimy na małe kwadraciki i pozostawiamy na stolnicy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej pozostały po smażeniu skwarek, układamy poduszeczki

Maminek kulinarny
Chałka 188

będzie gładkie i będzie odchodziło od reki. Podsypujemy je mąką, ale nie za dużo, aby ciasto nie było zbyt twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy wałeczki ok. 50 cm każdy. Bierzemy 4 wałeczki i łączymy jedne końce, mocno sklejamy. Następnie, zewnętrzny wałek po prawej stronie przekładamy przez

Piekę, bo lubię
Kruche ciastka z wiśniami 151

prawy róg do lewego (na zdjęciu widać dokładnie jak nacinać i zawijać ciasteczka). Ciastka piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Pasy ciasta dzielimy na trójkąty i nacinamy Kilka wiśni umieszczamy w środku i zawijamy z jednej strony.. ...i z drugiej Gotowe ciasteczka posypane cukrem pudrem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto z jabłkami i masą serową 227

sera białego twarogowego 3 jajka 15 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce

Kuchnia u Bietki
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 105

się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka.  W dużym garnku gotujemy wodę wraz z solą (jak na makaron). Ciasto dzielimy na ok. 4 części. Pierwszą kładziemy na płaski talerz i za pomocą łyżki zanurzonej uprzednio we wrzątku oddzielamy kluchy. Za każdym razem łyżkę zanurzamy we wrzątku, a w garnku

Food Square
Pyszne pączki 176

pudrem, przesianą mąkę, roztopione i ostudzone masło. Wszystkie te produkty powinny mieć taką samą temperaturę. Całość dokładnie ubijamy. Ja zmiksowałam w robocie kuchennym. Ubite ciasto odstawiamy do wyrośnięcia . Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Kolejno wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm i wycinamy szklanką pączki. Odstawiamy ponownie na ok. 10 minut.  Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy

Słodkości i nie tylko
Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką 201

podsypać mąką,  tak aby się nie kleiło do rąk. Z ciasta formuję kulę w misce, nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.  Ciasto powinno podwoić objętość.  Następnie ciasto dzielę na cztery , delikatnie wałkuję ( nie cienko), wycinam koła ( kubkiem lub obręczą) w środku robię "dziurkę " kieliszkiem lub zwykłą nakrętką od butelki, odstawiam do ponownego wyrośnięcia ( około 40- 50 minut

Takie tam pichcenie
Kluski leniwe z serem białym 1246

przeciśnij przez praskę. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę, jajka i około 1/4 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj odrobinę mąki, ale nie za dużo, kluski mają być serowe :) Ciasto dziel na porcje, z każdej formuj wałeczki i krój ukośnie w kluski. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli

Calzonella.com
Bułeczki czosnkowe 242

Robimy farsz. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę lub drobno kroimy, dodajemy do niego oliwę lub olej i pietruszkę (ilość taka, jaką lubimy, polecam dużo), dokładnie mieszamy.  Ciasto dzielimy na około 12 równych części. Formujemy bułeczki a następnie spłaszczamy je po obu końcach tworząc jakby łódeczki. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blaszce, robimy głębokie nacięcie przez całą bułeczkę

Piekę, bo lubię
Kopytka 194

grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy i oprószamy górę mąką. Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. W dużym garnku gotujemy

Kulinarne życie