ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:131/616)

Domowe Pikantne Kurczakburgery jak z McDonald's 3109

wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez

Słodka Strona
Babka – zebra 170

dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy,   i wstawiamy

Camilla w kuchni
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku 260

plastrach masło Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Wykonanie: Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól, mąkę i zagniatamy ciasto. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Gotowe ciasto dzielimy na 5 -6 kawałków i robimy rulony. (patrz poniżej) Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Każdy rulon kroimy na 3 - 4 centymetrowe kawałeczki i jednym ruchem na stolnicy jeszcze

Pyza i Surówka
orkiszowe chrupiące bagietki 130

odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą  z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą

Miód i pieprz
Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania 141

ucieramy z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie

VioletoweKucharzenie
kokosowy torcik z białą czekoladą 187

dodajemy połamaną czekoladę.  Żelatynę moczymy w odrobinie wodzy, dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Studzimy.  Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z wystudzoną masą.  ciasto dzielimy na dwa blaty nasączamy dobrej jakości alkohole m- ja użyłam brandy Wild Turkey przekłada m y m use m dekoruje my pokruszona czekolada i wiórkami kokosowymi s macznego

Luźna Kuchnia
Domowy Chikker jak z McDonald's 1885

wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne

Słodka Strona
Domowe Chlebki Pita 1590

wody oraz olej i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto (najlepiej w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego) i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto dzielimy na części i z każdej z nich formujemy kule. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy w celu uzyskania kształtu pit. Chlebki przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy

Słodka Strona
Domowe Drożdżówki z Jagodami i Serem 226

ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części.  Każdą porcje lekko rozwałkowujemy i formujemy krążki z cieńszymi środkami oraz grubszymi obwódkami. Na środek każdej drożdżówki wykładamy ok. łyżkę sera i posypujemy jagodami

Słodka Strona
Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem 243

ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę sera, pół łyżeczki jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy

Słodka Strona
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 144

powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5-2 godziny, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-7 równych części i formujemy z nich kulki, każdą z nich spłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką konfitury z pomarańczy. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce, zachowując spore

Mango Papaja
Stecca, czyli włoskie chlebki 127

godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, a po dotknięciu palcem powstanie zagłębienie. Oznacza to, że ciasto jest prawidłowo wyrośnięte. Piekarnik nagrzewamy do maksimum, u mnie to 230 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i naciągamy tak, a by powstał nam chlebek o długości zbliżonej do szerokości blaszki do pieczenia. Chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. każdy smarujemy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe kopytka 210

najkrócej, by masa nie zaczęła się coraz bardziej kleić i rozpadać. Ziemniaki powinny tylko połączyć się z mąką i stworzyć masę o dość zwartej, ale nie twardej konsystencji. Powstałe ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części tworzymy rulonik i kroimy go w kopytka (na ukos). Kopytka układamy na blacie wysypanym mąką i delikatnie oprószamy je po wierzchu. W garnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Schabowe inaczej 146

Zwinięty schab kładę na kawałek ciasta ( płat ciasta dzielę na 4 części ) zwijam

Eli Gotowanie
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 128

Zostawić na ok. 1 godzinę by się zagrzało. Dwie małe foremki keksowe (o długości około 23 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam jednej dużej blaszki. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Formujemy z nich kuleczki i układamy w foremkach (jeśli używamy nadzienia każdą z kulek rozgniatamy w dłoni na placuszek i do środka wkładamy łyżeczkę powideł

Dzieje kuchennej Wiewióry