razie potrzeby dosypujemy mąki (nie więcej niż 3 łyżki). Formujemy z ciasta kulę, obsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (na dużej blasze z pieca powinno być tylko 9 sztuk). Pozostawiamy
Gotowanie moimi oczamiskładników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce. Masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut. Masa budyniowa: Połowę mleka
Gotowanie moimi oczamijajko, roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki. Każdą kulkę cienko wałkujemy na okrągły placuszek. Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie każdy placek zwijamy w rulonik, składamy
Gotowanie moimi oczamiwałkować) i schłodzić w lodówce przez 5 godzin, ale jeśli nie mamy czasu, ostatnie chłodzenie można pominąć. Wykonanie rogali: Rozwałkowane na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta ciasto dzielimy na trójkąty o podstawie 10-12 cm – powinny być długie. Nakładamy na nie naszą masę makową (hojnie), ale nie do samego czubka. Podstawę trójkąta nacinamy na środku
Pociąg Do Kuchnimiejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i gorny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z ktorych formujemy małe, okrągłe bułeczi o wadze około 60 g. Do czesci dodajemy czekoladowy groszek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając
Mia Cucina Sofietaciasto, w razie konieczności dolać wody lub dosypać troszkę mąki, wyrobione oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe porcje, wałkujemy dwa okrągłe blaty,układamy na blasze, smarujemy sosem pomidorowym, Układamy plasterki pokrojonych pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy serem mozzarella
Wanilia i Kardamonmojej mamy Wykonanie W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajmy jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż połączą się dokładnie. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy i orzechy, do drugiej kakao. Do wyłożonej papierem podłużnej blaszki wykładamy najpierw warstwę białą, a na nią ciemną- kakaową. Keks mojej
Pyza i Surówkaprzez praskę. W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy do niego dwa jajka, dodajemy mąkę i ugniatamy na stolnicy. Ze śliwek usuwamy pestki, wsypujemy do środka odrobinę cukru i cynamonu. Ciasto dzielimy na kilka małych kawałków i otaczamy nimi śliwkę. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem
Kuchnia Pani Wiosnyomączony blat, odgazowujemy i rozwałkowujemy na prostokąt. Składamy na 3 części, tak jak list, Obracamy o 90 stopni wałkujmy i znowu składamy na 3. czynność tę powtarzamy 2 razy. Ciasto dzielimy na 4 części, Każdą rolujemy formując paluchy, Moje paluchy ułożyłam na foremkach do bagietki. Jeśli ich nie macie połóżcie paluchy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w odstępach
Kulinarne przygody Gatityoczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Kiedy trochę przestygną, mieszamy je z jajkiem, jogurtem i przyprawami. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (ja zrobiłam 6 wielkich pizzerinek, można zrobić 10 mniejszych). Formujemy w koła, czy jak w moim przypadku łódki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy
e-PrzepisyKulinarneZiemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy na gładkie puree i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Ostudzone ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkiem na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 20-22 równe części (w zależności jak duże mamy śliwki). Każdy kawałek zgniatamy na cienki placek, na środku kładziemy śliwkę, zaklejamy krawędzie i formujemy kulki. Każdą kulkę obtaczamy
My Culinary Artzmielone orzechy wyczuwalne w smaku i tylko takie prawdziwe się nadaje - 2 łyżki brązowego cukru Wszystko za pomocą trzepaczki mieszamy z gorącym masłem, na gładką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy okrągły blat, smarujemy masą orzechowo-dyniową. i kroimy na ósemki, rolujemy w rogaliki. Układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do pieca
SMYKWKUCHNIwyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez
Słodka Stronadodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy, i wstawiamy
Camilla w kuchniplastrach masło Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Wykonanie: Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól, mąkę i zagniatamy ciasto. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Gotowe ciasto dzielimy na 5 -6 kawałków i robimy rulony. (patrz poniżej) Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Każdy rulon kroimy na 3 - 4 centymetrowe kawałeczki i jednym ruchem na stolnicy jeszcze
Pyza i Surówka