ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:123/616)

Domowe kajzerki 194

mąkę i sól. Dodajemy jajko, przestudzone rozpuszczone masło, cukier i wodę z drożdżami. całość wyrabiamy mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Potem ciasto dzielimy na 9 części. Każdy kawałek formujemy w bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki nacinamy nożem. Pieczemy

Ewusiowe Smaki
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym 145

Rozgniatamy. Do ziemniaków dodajemy puree z dyni, ok. 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, trochę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej, na podsypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części (kopytka). Każdą kluskę turlamy na desce aby nadać jej owalny kształt, możemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizzerinki czyli mini pizze 174

wodą dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, chwile gotujemy doprawiamy przyprawami, odstawiamy.  3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na masełku na złoty kolor.  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe 10 kulek, rozwałkowujemy każdą z nich i zaczynamy od nakładania sosu, kolejno: sera, pieczarek, kukurydzy,oliwek i znowu sera.  4. Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku

Mój pomysł na
mleczne bułeczki - idealne na śniadanie 1373

masłem, wbijam jajko i  dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję niewielką ilością mąki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed

babka w formie
Jabłecznik bezglutenowy 159

zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę  " Zdrowsze ciasto" Składniki : mąka ziemniaczana 100 g mąka kokosowa 100 g mąka krupczatka 250 g 200 g masła 125 g szklanki ksylitolu zmielonego 2 łyżeczki bezglutenowego proszku

Różowa kuchnia
ciasteczka z masłem orzechowym-przepyszne 113

składniki oprócz mąki dajemy do miski.  Miksujemy na gładką masę, i dodajemy mąkę. Miksujemy. Wyciągamy ciasto na blat i wyrabiamy na gładką masę-należy trochę podsypać mąką. Następnie ciasto dzielimy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy widelcem tworząc śliczny wzór kratki. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rurki z kremem kakaowym 184

kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody W misie miksera mieszamy mąkę oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać  kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości 2 mm i kroimy

VioletoweKucharzenie
Żytnie podpłomyki z brzoskiwnią, orzechami włoskimi, serem pleśniowym i rozmarynem 117

mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielę na 2 lub 4 części, w zależności od tego jakiej wielkości podpłomyki chcę uzyskać. Każdą część delikatnie wałkuję na cienki placek. Na sam spód placka układam część sera pleśniowego

Mango Papaja
Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu 154

ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar. Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania. Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250 st i nagrzewamy. Ciasto dzielimy na 3 cześci, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok 20 min aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie

Gotowanie jest łatwe
Lunchbox #1 157

150g mąki pszennej 120ml wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól.  Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę

Czerwona Porzeczka
Domowy Hamburger jak z McDonald's 182

wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy . Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż

Słodka Strona
Jaglane kluski z sosem grzybowym 165

miękka. Odstawiamy do ostudzenia. Twaróg blendujemy z jajkami, albo rozgniatamy widelcem. Kaszę, twaróg z jajkami i mąki przekładamy do jednej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej robimy rulon i kroimy jak na kopytka. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy ok 4-5 minut od momentu

e-PrzepisyKulinarne
BAGIETKA NA ŠNIADANIE 127

cukrem.Odstawiamy na 5 min.Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy drożdże,sól i roztopione,wystudzone masło.Mieszamy,wyrzucamy na blat i zagniatamy.Wstawiamy do miski na 1 godz.Przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte  ciast dzielimy na dwie części.Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka,dobrze zlepiamy brzegi i formujemy bagietkę.Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.Odstawiamy na 30 min. Robimy na niej nacięcia.Pieczemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bułki drożdżowe z pieczarkami 152

dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło, rozczyn, resztę mleka i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kulek. Rozwałkowujemy je, na środku układamy farsz i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy

e-PrzepisyKulinarne