rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 50 minut. Posypujemy lekko stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-4 mm). Nakładamy masę makową, zostawiając około 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy jak roladę. Końce podkładamy pod spód
Słodkie okruszkiszybkich i ekspresowo znikających deserów jakie można sobie wyobrazić. Teraz jak mam zamiar go przyrządzić, to robię dla każdego po jednej sztuce - w innym przypadku nie ma czym się dzielić. ciasto francuskie 1 tabliczka czekolady (ulubionej) Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Opcjonalnie: płatki czekoladowe i migdałowe do posypania Całą tabliczkę czekolady ułożyć (pionowo) na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego. Ciasto
Di gotujełyżka mleka -2 jajka -aromat -1/2 słoika jabłek szarlotkowych Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, margarynę, jajka, drożdże i aromat i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Kroimy na paski. Paski nakładamy na siebie. Na brzeg nakładamy jabłka, zawijamy rurkę i odcinamy. Układamy na blaszce z papierem
Maminek kulinarnyrogalików 0,5 szklanki cukru Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy każdy w formie koła ,każde koło dzielimy nożem na 6 części . Powstaną niewielkie trójkąty .Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia ,u mnie nutella i zwijamy
Ladylaura.Pierogi z kaszy i sera robiłam pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, muszę je częściej przyrządzać. Ostatnio coraz częściej przyrządzam pierogi z mąki żytniej, bardzo mi smakują. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma żytniej mąki jasnej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 400 gram sera białego(...)mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, wlewamy wodę wymieszana z olejem i jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy cienko, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz, pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi tworząc falbankę. Pierogi gotujemy
Bajeczna Kuchniałyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1czubata łyżka kakao 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrami i proszkiem, dodajemy posiekaną margarynę, wbijamy żółtko - wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao, mleko i orzechy - ponownie wyrabiamy. Do białej części dodajemy 2 krople aromatu waniliowego. Odstawiamy do lodówki na 30 min., rozwałkowujemy obie części
słodki bratekminut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i tłuszcz z patelni wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodajemy skwarki, kminek, bazylię, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy w rękach formując paluch o długości ok 15 cm i grubości 0,5 centymetra. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym w odstępach
Niezły Młynekopcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części, a z każdej formujemy kuleczki. Na silikonowej stolnicy (taka jest najlepsza, gdyż przy jej użyciu możemy zrobić bardzo cienkie placki, a na drewnianej możemy
Be Fit Be Strongdrobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch
Bajeczna Kuchnialepić. Z ciasta formujemy kule i przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie
VioletoweKucharzeniecukrem i cukrem waniliowym na parze. Odstawiamy ubijając już po to by ostudzić masę, dodajemy mąkę, rozczyn, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli podwoi swoją objętość, ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na w okrąg. Przecinamy radełkiem w trójkąty, smarujemy dżemem, rolować i kształtujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy sezamem połączonym z cukrem
kgwjanczewocukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z resztą mleka, cukru, kminkiem, rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, zeszkloną cebulę i boczek, wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 kawałki, a te na 3 równe części, robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocze. Warkocze przekładamy na blaszkę, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem
Bon appetit mon amiemiejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy ręcznie, odrywamy niewielką ilość ciasta, z którego formujemy 4 małe ozdobne kulki (będą to uchwyty bochenka), pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części, z których formujemy kule, które ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Kule układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gdy chcemy mieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięHELIO Słoik dżemu dyniowego Wiśnie kandyzowane Płatki migdałowe HELIO Sposób przygotowania: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło żółtka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną częścią wylepiamy dno tortownicy (22cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, drugi placek pieczemy
Bajeczna Kuchniawlewamy gorące, roztopione masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników. Odkładamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej
Rozpustne gotowanie