ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:125/616)

PSZENNE TORTILLE 161

możemy podsypać blat mąką i chwilę jeszcze powygniatać. Gotowe ciasto formujemy w kulę, natłuszczamy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut, aby "odpoczęło". Ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki formujemy wałek. Oba wałeczki dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą kulkę natłuszczamy olejem i odstawimy pod przykryciem

cool and minty
PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 185

łyżkami mąki. Przekładamy do miski, natłuszczamy 1 łyżką oliwy. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawimy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny lub okrągły placek. Układamy na papierze do pieczenia, luźno przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lekkiego napuszenia

cool and minty
KOPYTKA 131

PRZYGOTOWANIE :  Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę. Po całkowitym wystygnięciu dodajemy jajko i mąkę, wszystko zagniatamy na jednolite, nie klejące ciastoCiasto dzielimy na części z których, posypując mąką robimy wałki. Każdy wałek kroimy ukośnie na kopytka. Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 2-3 minuty, mieszając aż wypłyną na wierzch wody. Odcedzamy i rozkładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kopytka 165

mąki ziemniaczanej 1 jajko słonina do omaszczenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy na blat, łączymy z jajkiem i mąkami. Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części, a każdą rolujemy na cienki wałek. Jeśli przywiera nam do blatu- podsypujemy mąką. Delikatnie spłaszczamy i kroimy nadając kształt rombu. Gotujemy od razu w osolonej wodzie

Kuchnia w czekoladzie
Bajgle 143

długo, aż zacznie odchodzić od ręki. W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy rulon, którego oba końca łączymy taki sposób, aby powstał okrąg. Bajgle ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Wyrośnięte bajgle

Jacob Tastes
Kruche ciasteczka korzenne 142

smalcu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka przyprawy korzennej 1 łyżka soku z cytryny polewa czekoladowa do dekoracji Wykonanie: Na stolnic ę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Z każdej rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm, wyciska my okrągłą foremką ciasteczka (można wyciskać dowolnym wzorem foremek ). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

kgwjanczewo
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 145

Można ewentualnie dodać sól i pieprz tak  jak lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem

I tu będę miała takie te
BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ 168

studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła, robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze

Z Majeczką w kuchni
Ciasto jogurtowe z truskawkami 715

składników. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego :)   Standardowo ciasto dzieli się na 12 kawałków - 1 porcja - 252 kcal ... - białko - 5,5 g - tłuszcz -11 g - węglowodany - 33,7 g - błonnik - 1 g  Zapraszam na fanpage na FB oraz

Moje Kuchenne Rewelacje
Obwarzanki krakowskie 168

składniki tj masło, mleko, sól, mąkę i cukier. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości (ok 1 godzina).  W większym garnku gotujemy wodę z cukrem i sodą.  Wyrośnięte ciasto, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy wałeczek, składamy na pół, skręcamy do uzyskania spirali, zlepiamy końce. Każdą porcję wkładamy do wrzącej wody na 1 minute. Wyjmujemy łyżką cedzakową

Tagebuch po polsku
BAGIETKI Z PŁASKURKI I ORKISZU 176

zaginamy na siebie przeciwległe narożniki. Ciasto musi być omączone, w przeciwnym razie będzie się mocno kleić (jest dość rzadkie, dzięki temu bagietki nie są suche). Po kilku złożeniach ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części formujemy wałek, skręcamy go i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok.15 minut do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z serem i kakaem 155

godziny do wyrośnięcia. Robimy masą kakaową: Wszystkie składniki mieszamy razem. Robimy masę serową: Ser przeciskamy przez praskę, lub gdy nie mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kulek, każdą spłaszczamy i formujemy prostokąt, króty smarujemy kakaem i dajemy ser, nacinamy z obu stron:   Zakładamy jeden bok na nadzienie, a potem drugi na całość

Idę coś wszamać
Serowe i kakaowo-babanowe rogaliki drożdżowe 212

godziny do wyrośnięcia. Robimy masą kakaową: Wszystkie składniki mieszamy razem. Robimy masę serową: Ser przeciskamy przez praskę, lub gdy nie mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na okrągły kształt. Dzielimy na kilka części ( w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy, ja podzieliłam na 6 ) na każdym układamy albo

Idę coś wszamać
Makaron domowy ze szpinakiem i serem 195

łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Makaron: Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy trzy jaja, dodajemy łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto dzielimy na pięć części i każdą wałkujemy na cienki placek. Placek kładziemy na placek podsypując mąką jeden na drugim . Kroimy w paseczki pół centymetrowe. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną

Różowa kuchnia
Pierogi z mięsem 84

Krok 1 Mąkę przesiałam,wsypałam do miski,dodałam sól,wbiłam jaja i wlałam gorącą wodę lecz nie wrzątek.Zmiksowałam ciasto( konsystencja jest bardzo delikatna i elastyczna i łatwa do wałkowania. Ciasto bez problemu da się rozwałkować.Po wyrobieniu ciasta dzielę ja na 4 części i wałkuje,wycinam szklanką kółka. Krok 2 Łopatkę umyłam,osuszyłam i zmieliłam, dodałam jajo,pieprz ziołowy

Różowa kuchnia